Uniós források

Újabb 2,5 milliárdos bölcsődefejlesztési pályázat indul Pest megyében

MTI
|
Portfolio
A 2018-ban meghirdetett konstrukció folytatásaként megjelent a Pest megyei önkormányzatoknak egy újabb bölcsődefejlesztési pályázat 2,5 milliárd forintos összeggel, és közben 80-ról 86,6 milliárd forintra emelték a Pest megyének szóló fejlesztési keretet, ami a csekély mértékű uniós forrásokat hivatott ellensúlyozni - jelezte az MTI-nek Rákossy Balázs. A minap a kormány az uniós forrásból finanszírozott, Pest megyén kívüli bölcsődefejelsztési pályázatok keretét sokszorosára emelte:

A Pest megyei pályázat szabályrendszere

A Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára elmondta: az "Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében (2019)" című, 2,5 milliárd forintos pályázati felhívással oda jutunk, hogy a bölcsődefejlesztés céljára Pest megye területén hozzáférhető hazai fejlesztési források meghaladják a 11,7 milliárd forintot.

Hangoztatta: a pályázati kiírás hozzájárul a kormány Családvédelmi Akciótervének keretében megfogalmazott célokhoz, miszerint 2022-ig Magyarországon megvalósul az igény szerinti bölcsődei ellátás.
Az államtitkár elmondása szerint a bölcsődefejlesztési felhívás a Pest megye területén található meglévő, önkormányzati tulajdonú bölcsődék férőhelybővítéssel együtt végrehajtott felújítására, bővítésére, átépítésére irányul, lehetőséget biztosítva épületgépészeti fejlesztésekre, valamint szakmai eszközök, berendezések beszerzésére.

A rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintos támogatási keretből meglévő bölcsőde felújítása esetén minimum 10 millió forint, maximum 120 millió forint, meglévő mini bölcsőde felújítása esetén minimum 3 millió forint, maximum bruttó 60 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig minimum 60 millió forint, maximum 480 millió forint lehet a támogatási összeg. Új mini bölcsődéknél, egy csoportszoba építése esetén maximum 60 millió forint, két csoportszobás mini bölcsődéknél pedig 90 millió forint a támogatási maximum - tájékoztatott az államtitkár.

Rákossy Balázs rámutatott: a fejlesztések eredményeként csökken a bölcsődei férőhelyeket érintő, számos Pest megyei településen jellemző kapacitáshiány. Mindez segíti a kisgyermeket nevelő családok életét, támogatja a bölcsődés korú kisgyermeket nevelő szülők munkavállalását, illetve a települési önkormányzatok bölcsődei szolgáltatási kötelezettségének teljesítését. Javul emellett a felújított és újonnan épített intézmények költségvetési és környezeti fenntarthatósága.

Honnan jön a pénz?

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire, ezzel a programmal kívánja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban.

Hozzátette: tekintettel a bölcsődei ellátás fejlesztését célzó kormányzati törekvésekre, ezt a hazai költségvetésből rendelkezésre álló 80 milliárd forint keretet további 6,6 milliárd forinttal növelte meg a kormány részben a 2018-as bölcsődefejlesztési konstrukciónak többletkeretet biztosítva, részben pedig a mostani, újabb körös kiíráshoz forrást biztosítva. A támogatási összeget a Pénzügyminisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítsa a Pest megyei bölcsődefejlesztések eredményes megvalósítását.

A bölcsődefejlesztésekre irányuló támogatási kérelmeket 2019. augusztus 27-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon. Az eddigi Pest megyei pályázatok összefoglalója itt érhető el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Sóki Tamás
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf, európai unió csaláselleni hivatala