A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
Üzlet

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?

Hol van már az Angry Birds és a Candy Crush Saga? Új őrület fertőzte meg a napokban a világot, úgy hívják, hogy Pokémon GO. A Nintendo legújabb játékának köszönhetően az okostelefonjuk képernyőjére tapadva sétálgató emberek róják az utakat, vadászva a rajzfilmeből ismert kis lényekre. A befektetők pedig örülnek ennek, a Nintendo árfolyama több mint 50 százalékot emelkedett az elmúlt három kereskedési napon. De vajon ér-e ennyit ez a játék? Érdemes még Nintendo-részvényeket venni, vagy már késő beszállni?

Mi ez az új őrület?

Új okostelefonos játék tartja lázban napok óta a világot. Az Egyesült Államokban múlt héten tette elérhetővé a Nintendo a Pokémon GO elnevezésű játékot, ami rögtön az első helyre ugrott a letöltések számát tekintve az ingyenes alkalmazások között. (Július 11-ig 7,5 millióan töltötték le csak Amerikában.) Ezzel már valósággal Anrgy Birds-i és Candy Crush Saga-i szinteket ütött meg a Nintendo.

De mitől annyira nagy durranás ez a játék?

A Pokemon GO egy, a kiterjesztett valóságon (augmented reality) alapuló okostelefonos játék.

Az alkalmazás ingyenes, amit a Niantic, a Google egykori (de azóta leválasztott) startupja fejlesztett iOS és Android operációs rendszerekre. A játékosoknak a rajzfilmekből jól ismert figurákat, virtuális pokémonokat kell gyűjtögetniük a valós világban. Nem is mindegy, hogy milyen környezetben tartózkodunk, vízközelben például vízi-, temetők mellett pedig szellem-pokémonokat találunk.

A játék eredete 2013-ig vezethető vissza, Satoru Iwata (Nintendo) és Tsunekazu Ishihara (The Pokémon Company) közös ötlete volt.

A Pokémon Go eddig az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon indult el, a többi országban egyelőre még késlekedik, mivel a váratlanul nagy roham miatt a szerverpark még fejlesztésre szorul, hogy ki tudják szolgálni a felhasználók millióit.Bár Magyarországon még nem érhető el az alkalmazásboltokban, kerülőúton fel lehet telepíteni, így a Portfolio szerkesztősége is kipróbálta. A játék grafikája nem túl kidolgozott, de a térképről letérve a kamera segítségével a valós térbe helyezi a kis lényeket.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?


A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?

Így néz ki a piac

Nem ez az első játék, amire "rákattannak" a felhasználók. Emlékszünk még az Angry Birdsre, vagy a Candy Crush Saga nevű okostelefonos játékra, amelyek igen szép karriert futottak be. Utóbbi esetén például a fejlesztők pszichológusokkal dolgoztak együtt, hogy minél addiktívebb legyen a játék, ami a népszerűségét figyelembe véve jól sikerült.

Ha a múltbeli sikerjátékok tapasztalatait nézzük, akkor az a tanulság, hogy egyetlen sikeres játék nem feltétlenül elég a tartós növekedési sztorihoz. Az Angry Birds fejlesztője, a finn Rovio mellett például elszaladt a piac, az elmúlt évek már a profitzuhanásról és elbocsátásokról szóltak, 2014-ben már csak 10 millió eurós profitja volt a cégnek. Hiába próbálkozott az újabb és újabb Angry Birds-változatokkal, miután "ráuntak" a felhasználók, már kevés volt ez az egy termék. A Candy Crush Saga-t fejlesztő King Digital története ennél szerencsésebb, volt egy sikeres tőzsdei kibocsátás 2014-ben,de a céget azóta felvásárolta 5,9 milliárd dollárért az Activision Blizzard.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
A mobil eszközökre fejlesztett játékok több milliárdos piacot jelentenek. A várakozások szerint idén 12 milliárd dollár bevétel folyhat be globálisan az okostelefonos játékokból, táblagépeken pedig újabb közel 6 milliárd dollár. Pár éven belül már közel 30 milliárd dollárra növekedhet a piac.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?

Kellet már ez a Nintendónak

A Nintendo alapvetően otthoni szórakoztató eszközök és termékek fejlesztésével foglalkozik, játékkonzolokat és szoftvereket értékesít. Nem túl nagy cég, éves szinten mintegy 5 milliárd dollárnyi bevételt termel. Az elmúlt negyedévekben a bevételek csökkenésétől szenvedett. Az okostelefonos fejlesztésekkel eddig nem volt túl sok sikerük a Pokémon GO az első olyan játék, ami igazán népszerű.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?

Hogy kereshet ezen a Nintendo?

A Nintendo részesedéssel rendelkezik a The Pokémon Company-ban, így részesül a játék bevételeiből és profitjából. Maga a játék letöltése ingyenes, de az alkalmazáson belül lehet vásárolgatni és további bevételi források is kilátásban vannak, a tervekben szerepel például egy bluetoothon alapuló hordható eszköz, ami figyelmezteti a viselőjét, ha a közelben van egy pokémon, így nem kell folyamatosan az okostelefon kijelzőjét figyelni.

A játékból származó közvetlen profit mellett a cég kilátásai szempontjából jó hír az is, hogy úgy tűnik, hogy a Nintendo végre stratégiát vált és teljes gőzzel beveti magát a nagy potenciállal kecsegtető okostelefonos játékok piacára. A Nomura elemzőjének becslései szerint havi szinten 5-10 milliárd jenes bevételt generálhat a Pokémon GO, ami a Nintendónál éves szinten 1-2 milliárd jenes profitban csapódhat le.

Az idei évre 28,6 milliárd jenes nettó eredményt várnak az elemzők a Thomson Reuters konszenzusa alapján, ami azt jelenti, hogy 3,5-7 százalékkal dobhatja meg a nyereséget.A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
A játékkal kapcsolatban azonban komoly biztonsági kockázatok merültek fel, ami gátat szabhat a Pokémon nagy menetelésének. Az utcán közlekedés közben használni például kifejezetten veszélyes, másrészt már voltak kisebb balesetek és sérülések abból, hogy ismeretlen, veszélyes környékre "csalta" a játék a felhasználókat, sőt, egy fegyveres rablásról is érkeztek hírek.

Érdemes még beszállni?

Az elmúlt három kereskedési napban több mint 50 százalékkal ugrott meg a Nintendo árfolyama, a piaci kapitalizációja pedig mintegy 10 milliárd dollárral nőtt, amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a játék elnyerte a fogyasztók tetszését.

Tekintve, hogy a becslések szerint csak pár százalékos növekedést jelenthet a profitban egy az egy játék, így az 50 százalékos részvényárfolyam-emelkedés kissé túlzottnak tűnik. Persze a tőzsdéken ez nem feltétlenül jelentheti azt, hogy nem mehet még tovább az árfolyam, bőven akadnak olyan sztorik, amikor még a kiugróan magas árazási szintek sem rettentik el a befektetőket és veszik a részvényeket (és ez a Nintendónál sincs másképp, hiszen háromjegyű az előretekintő P/E ráta). És még lehet fundamentális alapja is a történetnek, lehet, hogy már azt árazzák a befektetők, hogy a jövőben az okostelefonjátékok piacán is vezető szereplő lesz a Nintendo.

Az árazást illetően nehéz az összehasonlítás, hiszen a szektor sok nagyszereplője veszteséges. De a 112-szeres 12 havi előretekintő P/E ráta nem mondható alacsonynak. P/S alapon pedig a középmezőnyben van jelenleg a cég.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?

Kockázatok

A játékkal kapcsolatos biztonsági kockázatok nem elhanyagolhatóak, ha újabb balesetekről, támadásokról érkeznek hírek, arra minden bizonnyal megüthetik a részvényeket. A részvények árazása is magas és a várható profitnövekedés fényében túlzottnak tűnik ez a mostani 50 százalékos árfolyamemelkedés egyelőre. Ráadásul egy japán részvényről van szó és a japán részvénypiac nem a legbiztosabb sztori most.

A technikai kép

Ami a technikai képet illeti, új csúcsra ugrott a Nintendo árfolyama, ennek köszönhetően pedig talán véget érhet a részvény több éves oldalazása, és emelkedő trend váltja fel. A további erősödés azonban vélhetően még odébb van, hiszen hatalmas ugrásával a 2009. decemberi mélyponthoz egy bika erős ellenálláshoz repült az árfolyam, ahonnan nagyobb valószínűséggel inkább lefelé veszi az irányt a részvény.

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT