Előfizetői tartalom

Magyar szégyen? Egy frászt, Európa is úszik a készpénzben

Az euróövezetben is siralmas állapotok uralkodnak, ha készpénzről van szó: a fizetési tranzakciók közel 80 százaléka, érték szerint pedig 53,8 százaléka zajlik még mindig készpénzben. Németország és a déli államok szeretik leginkább a készpénzt, míg az északi és a Benelux államoknál már viszonylag nagy az elektronikus fizetések aránya. Bár Magyarország az elektronikus fizetéseket tekintve több mutatóban is elmarad az európai uniós átlagtól, mint az EKB tanulmányából kiderült, az ideálisnak vélt készpénzmentes gazdaságtól nagyon messze állnak Európa euróövezethez tartozó országai is.

Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány folyamatosan nőtt az elmúlt években annak ellenére, hogy a bankkártyás vásárlások száma és értéke is gyors ütemben bővül itthon. Ennek okairól illetve a kitörési lehetőségeinkről itt írtunk legutóbb részletesen. Az MNB három mutatószámot szokott vizsgálni, amely a magyarországi elektronikus pénzforgalmat vizsgálja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés