Itt a menetrend: így lesz olcsóbb a kártyás fizetés és az átutalás
Üzlet

Itt a menetrend: így lesz olcsóbb a kártyás fizetés és az átutalás

Weinhardt Attila
Turzó Ádám Pál
Az Európai Bizottság a minap fontos javaslatot tett le az asztalra: eszerint az eurós nemzetközi átutalások díja ugyanannyiba kerül majd, mint a belföldi átutalásoké, illetve a külföldi kártyás fizetéseknél történő valutaváltás költségeit is transzparenssé teszik. Ha minden jól megy, akkor a javaslat átutalásokra vonatkozó része már jövőre életbe léphet, míg a pénzváltás transzparenssé tételére először korlátot vezetnek be, majd 2022 elejére elkészülhet egy végleges megoldás is. A javaslatot benyújtó Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke válaszolt a részleteket firtató kérdéseinkre.
Az elektronikus fizetések jövőjéről is szó lesz a portfolio május 15-ei Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján.Az Európai Bizottság javaslatának két legfontosabb pontja:
  • Az eurós határokon átnyúló fizetésekért felszámolt díjak megegyeznek a helyi pénznemben történő, egyenértékű belföldi fizetések díjával. Ez néhány euróra vagy akár pár centre fogja leszorítani a díjakat.
  • Átláthatóság az uniós pénznemeket érintő, jellemzően külföldi kártyás fizetéseknél és pénzfelvételnél. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell, mielőtt ilyen fizetést végeznek.

A javaslat első pontja mintegy 1 milliárd eurós költségmegtakarítást eredményez a banki ügyfeleknek, ami egyben azt is jelenti, hogy a pénzintézetek közvetlenül ekkora bevételkieséssel számolhatnak a javaslat miatt.

Az ügyfelek nyeresége a bankoknak kisebb bevételt is jelent. Ugyanakkor fontos lenne észben tartani, hogy az eurós tranzakciók a tagországokban a bankoknak is olcsók, ők viszont nem adták ezt a költségelőnyt az ügyfeleiknek.

- fejtette ki kérdésünkre Valdis Dombrovskis.

Míg az euróövezeten belül nullához közeli, de legalábbis nagyon alacsony díjakkal utalhatnak külföldre eurót a cégek és az állampolgárok, addig a nem eurozónás de EU-tagországokból történő utalásoknál előfordul, hogy egy 10 eurós átutalás 15 euróba kerül.

A bizottság javaslatához készített táblázatból leolvasható, hogy egy 10 és egy 1000 euró közötti átutalásnál minimum és maximum mekkora költséggel kell számolnunk. Eszerint Magyarország kb. a középmezőnyben van, egy 10-1000 euró közötti összeget minimum 4,62, maximum 12,38 euróért utalhatunk külföldre.

Itt a menetrend: így lesz olcsóbb a kártyás fizetés és az átutalás

A pénzváltás transzparenssé tételével megtakarítható költségekről nem készült becslés, ugyanis nehéz lenne modellezni a lépésre adandó piaci reakciókat (az ügyfelek és a szolgáltatók oldaláról egyaránt).

- válaszolta kérdésünkre a biztos.

Ma a külföldi kártyás pénzfelvételnél vagy bolti fizetéseknél a szolgáltatók egy részénél úgynevezett dinamikus devizaváltás történik (Dynamic Currency Conversion - DCC), ami azt jelenti, hogy a fizető fél nem az otthoni devizában (például egy magyar ügyfél esetében forintban) fizet, hanem a szolgáltató váltja át euróra egy nem transzparens árfolyamon a pénzt a vásárláshoz. Ezzel szemben ha a saját devizájában fizetne, akkor a bankja váltja át az általa meghirdetett árfolyamon az összeget, ami jellemzően olcsóbb, mint az említett DCC-modell.

Az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) szerint 1000-ből 998 esetben rosszabbul járnak az ügyfelek a dinamikus pénzváltással, mintha a saját pénznemükben számolnák el a fizetést/pénzfelvételt.

Itt a menetrend: így lesz olcsóbb a kártyás fizetés és az átutalás

A dinamikus pénzváltást kínáló kereskedők illetve ATM üzemeltetők a terminálokon kiválaszthatóvá teszik az ügyfeleknek, hogy a saját pénznemükben vagy a külföldi uniós tagállam pénznemében akarnak-e fizetni. Utóbbi azt jelenti, hogy a kereskedő vagy az ő termináljának operátora váltja át a tranzakció összegét. Ma közel lehetetlen tudni előre, hogy a végén mennyit fizetünk ilyen esetben. Ennek az az oka, hogy abban a pillanatban, amikor fizetünk, semmilyen indikációt nem kapunk arról, milyen árfolyamon váltják át a pénzünket. Az Európai Bizottság arra kéri az Európai Bankhatóságot (EBA), hogy dolgozzon ki erre egy technikai részletszabályt (RTS), hogy a költségek teljesen világosak legyenek az ügyfélnek.

- fejtette ki lapunknak Valdis Dombrovskis.

Kérdésünkre a biztos felvázolta, milyen menetrenddel fogadhatják el a javaslatot:
  • 2019. január 1. - a csökkentett eurós nemzetközi átutalási szabály életbe lép
  • 2020. január 1. - RTS publikálása az európai unió hivatalos lapjában, korlátozás bevezetése a pénzváltásnál alkalmazott díjakra
  • 2022. január 1. - transzparenciaszabályok elfogadása, a korlátok feloldása


A menetrendet a Bizottság arra az esetre képzeli el így, ha a javaslatot az Európai Parlament és az Európai Tanács december elejéig elfogadja, és a tervezett RTS-t az EBA egy éven belül el tudja készíteni (vagyis ha nem lesz szükség még egy konzultációra az EBA-val, nem kell a vizsgálatokra rendelkezésre álló határidőket meghosszabbítani, és a javaslat a Parlamenten és a Tanácson is átmegy).

Az elektronikus fizetések jövőjéről is szó lesz a portfolio május 15-ei Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján.
cimlap_gáz0127
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag
FrankfurtTőzsde
forint191231
OTP
cimlap_olaj0127
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_gáz0127