A customer passes a line of automobiles Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Felrobbanhatnak az üzemanyagárak a kutakon

A hétvégi dróntámadások miatt hétfőn évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett a kőolaj ára, ami nyilván hatással lesz a hazai üzemanyagárak alakulására is. Szakértők szerint akár 15-20 forinttal is emelkedhet a benzin és a gázolaj ára, azonban valószínű, hogy nem egyszerre, hanem fokozatosan épülhet be az árakba az olajárak emelkedése, ráadásul vélhetően rendkívül volatilis lesz az olajár alakulása, a végső hatás attól is függ, merre indul az olajár a következő napokban.

Hatalmas ugrás az olaj árában

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, melynek következtében a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben, több mint 10%-ot emelkedett. Felmerült bennünk, a kérdés, hogy mindez hogyan hathat az üzemanyagárakra.

Az üzemanyagok árának alkotóelemei

A benzin esetében a kiskereskedelmi ár több mint felét adják az adótételek, mint a Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség (MSZKSZ) díja, jövedéki adó, ÁFA. A tőzsdei termékár, melyet leginkább az olaj ára és a dollár-forint árfolyama határoz meg, csupán az ár közel harmadát adja.

A gázolaj esetén hasonló nagyságrendek figyelhetők meg, bár egy picit kisebb az adótartalom, és nagyobb a tőzsdei termékár aránya.

Főbb árfolyambefolyásoló tényezők

Az üzemanyagárak az elmúlt időszakban elég jól lekövették a nyersolaj árának alakulását. 2018 negyedik negyedévében volt egy éles visszaesés, majd májusig emelkedtek a jegyzések, aztán újabb csökkenés volt megfigyelhető. Kérdés, hogy a mostani több mint 10%-os olajáremelkedés mekkora nyomot fog hagyni a kutak árain.

A nagykereskedelmi üzemanyagárakat elsősorban az egyes termékek tőzsdei jegyzése és a dollár-forint árfolyam befolyásolja. Az alábbi grafikonon az látszik, hogy a hétfői olajárrobbanás markáns áremelkedést hozott a finomított termékek, azaz a benzin és a gázolaj piacán is.

Az elmúlt héten nem volt jelentős árfolyamváltozás a dollár-forint jegyzésében, azonban az jól látszik, hogy a gyenge forint most semmiképpen nem fogja tudni tompítani a benzin és gázolaj jegyzésárainak hirtelen megugrását.

Mi jöhet most?

A Mol szerdánként és péntekenként szokott hozzányúlni az üzemanyagok árához, így felmerül a kérdés, hogy mennyivel emelheti a magyar olajtársaság a holnapi nap folyamán a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát.

Erről megkérdeztük Pletser Tamást, az Erste olajipari elemzőjét, aki kérdésünkre elmondta, hogy 15-20 forintos emelkedést indokolnának a szaúdi terrortámadás után megugrott tőzsdei finomított termékárak, azonban a Mol nem feltétlenül fogja egyszerre megnövelni ennyivel kiskereskedelmi árait. Valószínűbb a fokozatos áremelés forgatókönyve. A 15-20 forintos üzemanyagáremelkedés abban az esetben következhet be, amennyiben fennmarad a hétfőn bekövetkezett 10%-ot meghaladó olajáremelkedés, azonban az elkövetkező hónapokban rendkívül volatilis lehet az olaj árfolyamának alakulása, ma délután jött ki egy új hír, miszerint a szaúdi kitermelés a vártnál gyorsabban áll helyre, melynek hatására hordónként 2 dollárt esett az olaj ára.

Körülnéztünk a régiónkban is és azt tapasztaltuk, hogy a szaúdi olajipari létesítményeket ért támadás ellenére a PKN Orlen lengyel olajtársaság például nem tervez egyelőre benzinár-emelést. Így továbbra is kérdéses, hogy a holnapi nap folyamán a Mol mennyivel fogja emelni az üzemanyagok árait.

Végeztünk egy historikus elemzést, mely alapján megvizsgáltuk, hogy a múltban amikor nagy olajáremelkedés történt, akkor mennyivel növelte a Mol a kiskereskedelmi üzemanyagárait. A múltban két időpontot találtunk, amikor a kőolaj 10% körüli mértékben emelkedett egy héten belül, és megnéztük hogyan változtak ennek következményeként az üzemanyagárak. A forint árfolyama egyik esetben sem változott jelentősen, így azzal nem kellett kikorrigálnunk az üzemanyagárakat. Mindkét múltbeli példa megerősített bennünket abban, hogy a Mol nem fogja valószínűleg jelentősen megemelni az üzemanyagárait a holnapi nap folyamán, inkább szép fokozatos áremelésekre kell felkészülnünk. Holnap hajnalban még változatlanul maradhatnak az üzemanyagárak, azonban pénteken már fokozatosan elkezdődhet az olajárrobbanás begyűrűzése a magyar kiskereskedelmi árakba. 

 Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company