Előfizetői tartalom

Ez már történelem: soha nem látott pánik az olajpiacon, mínusz 40 dolláros olajár

Bosnyák Zsolt, Equilor Alapkezelő
A piacokon már többször láttuk azt a történelem folyamán, hogy bekerítik a shortosokat (short squeze), és a bepánikolt eladók csillagászati árakon kénytelenek visszavásárolni a korábban eladott eszközt, legyen akár részvényről, vagy árupiaci termékről szó. De az nagyon nem szokott jellemző lenni, hogy a vevők kerülnek bajba, és pánikszerű eladásokat kell emiatt végrehajtaniuk. Jelenleg az amerikai típusú kőolaj piacán ezt látjuk, ugyanis amennyiben elfogynak a tárolói kapacitások, akkor a vevők nem tudnak mit kezdeni a fizikai olajjal, így mindenáron szabadulni akarnak tőle. Történelmi események ezek, amikor akár 40 dollárt is fizet egy eladó, hogy vegyék át tőle a kőolajat, és ne kelljen neki fizikailag később bajlódni a termékkel. Ez a pillanat biztosan bele fog kerülni a gazdaságtörténeti könyvekbe, és még kitudja mi vár ránk, soha nem látott helyzetben tartózkodik jelenleg az olajpiac.

-40 dollár is volt az olaj ára -40,32 dolláron is járt a májusi leszállítási határidejű WTI olajkontraktus jegyzése hétfő este, miután senki sem akarja fizikailag átvenni az olajat, a helyi tárolók gyors telítődésétől félve egyszerűen nem tudnak a vevők mit kezdeni az fekete arannyal. Ilyen még sosem volt a történelemben, hogy az amerikai WTI olajjal negatív áron kereskedjenek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái