Előfizetői tartalom

Itt az oka, amiért a jó részvénypiaci hangulattal nem tud menni a Mol

Már jó ideje a 2000 forint körüli szintek körül ingadozik a Mol árfolyama annak ellenére, hogy a részvénypiaci környezet kifejezetten támogató. Eddig az olajárak esését kárpótolták valamelyest a magas finomítói árrések, azonban most májusban közel nullázódtak az előző hónapokban rekord magasságokban levő értékek.

Beszakadtak a finomítói marzsok

Ma publikálta a Mol a májusi finomítói árréseit, mely hatalmas visszaesést mutat, ilyen gyenge adatot évek óta nem láthattunk. A koronavírus-válság rendkívüli extremitásokat okozott az olajcégek külső környezetében, hiszen márciusban és áprilisban még extrém magasan tartózkodtak a finomítói árrések.

Számítani lehetett a gyenge finomítói adatokra, ugyanis amint azt már korábban megírtuk, a finn olajfinomító Neste által kalkulált marzsok már negatívba csúsztak április végére. A gyenge marzsok oka egyrészt a dízel finomítói árrésének az összeesése, mely annak köszönhető, hogy a koronavírus korlátozások feloldása után megnőtt a benzin kereslet, mellyel ismét több benzint kezdtek előállítani a finomítók, melynek hatására a korábbi dízelhiány megszűnt.

Másrészt a Brent-Ural árkülönbözet is hirtelen a pozitív tartományba csapott át május elejével, miután Oroszország az OPEC+ alkunak megfelelően erőteljesen csökkentette az Ural típusú kőolajának termelését május elsejétől.

Gyenge a Mol

  • Megvizsgáltuk fundamentálisan a főbb divíziókat
  • Majd megnéztük a hazai papír relatív erejét a szektorában,
  • és a hazai parketten.
  • Technikailag nem túl bíztató a kép.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés