Előfizetői tartalom

Aki rájuk tett, az pórul járt - Itt vannak az idei év legnagyobb vesztesei

A koronavírus-járvány soha nem látott intenzitású és sebességű gazdasági válságot okozott világszerte, számos iparág és vállalat került padlóra a kialakult helyzetben, ezek közül a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama is nagyot esett. Az árfolyamok alakulása szempontjából a legnagyobb vesztesek többek között a légitársaságok és a hajótársaságok voltak, de számviteli botrányának köszönhetően mégis egy kínai kávéházlánc került a dobogó "legfelső fokára".

2020 vesztesei

Korábbi cikkünkben azokat a vállalatokat vizsgáltuk meg közelebbről, melyek sokat profitáltak a mindent felforgató koronavírus járványból, egyes vállalatok árfolyama rendkívül elszállt az elmúlt hónapokban, akadtak négy számjegyű növekedést elérő cégek is. Mostani cikkünkben megvizsgáljuk az érem sötétebbik oldalát, azaz azon vállalatokat nézzük meg alaposabban, melyeknek részvényárfolyama hatalmasat zakózott a mögöttünk álló vészterhes időszakban. A módszertan hasonló volt a korábbihoz: olyan, 1 milliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező, európai vagy egyesült államokbeli tőzsdéken jelenlévő vállalatokra szűrtünk rá, melyek részvényei a legnagyobb veszteségeket szenvedték el az idei év során.

Több ismerős nevet is felfedezhetünk a "feketelistán", többek között itt szerepelnek a Carnival és a Norwegian hajótársaságok, vagy a londoni székhelyű IAG légitársaság, az első helyen a számviteli botrányáról elhíresült kínai kávéházlánc, a Luckin Coffee található.

A következőkben közelebbről is megvizsgáljuk a 3 legkomolyabb árfolyamveszteséget elszenvedő részvényt, megnézzünk, hogy mi állt a drasztikus árfolyamváltozás mögött.  

Miről szól még a cikk?

  • A koronavírus világszerte megviselte a gazdaságokat, számos iparág és vállalat komoly nehézségekkel néz szembe.
  • Több cég részvényárfolyama is 70 százaléknál nagyobbat esett, de nem mindenhol a koronavírus az ok.
  • Megnéztük a nagyobb árfolyameséseket és megvizsgáltuk, hogy mi áll a háttérben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés