Előfizetői tartalom

Biden lett az elnök, mit jelenthet ez a Teslának?

Megvan az amerikai elnökválasztás eredménye, a demokrata Joe Biden lesz az Egyesült Államok vezetője a következő négy évben - érdekes kérdés, hogy mindez mit jelenthet a feltörekvő elektromosautó-gyártók, többek között a Tesla számára? Egyrészt elmondható, hogy a demokrata elnök tervei a tiszta energiafelhasználással és gyártással kapcsolatban minden bizonnyal új kormányzati intézkedéseket fognak eredményezni, ez leginkább az amerikai elektromos-autógyártók előnyére fog válni. Ezzel szemben a különböző munkaügyi, pénzügyi és egyéb szabályozások erőltetése megnehezítheti a Tesla és cégvezére Elon Musk számára, hogy feszegessék határaikat. Cikkünkben megnéztük, mire számíthatnak a befektetők a demokrata Biden elnöksége alatt, illetve mit gondolnak jelenleg az elemzők a Tesla jövőjével kapcsolatban.

Zöld energiás kezdeményezések

 A Tesla már öt egymást követő negyedévben nyereséget tudott felmutatni, ez látszik a legutóbbi, harmadik negyedéves gyorsjelentésből is - októberben javarészt a kibocsátási kvóták eladásából származó bevételeknek köszönhetően 874 millió dollárra nőtt a Tesla adózott eredménye.

Mi az a kibocsátási kvóta? A károsanyag-kibocsátást szabályozó programok világszerte számos helyen úgy működnek, hogy az ellenőrző szervek – mint például Kaliforniában a Zero Emissions Vehicle - kibocsátási kvótát biztosítanak az autógyártóknak, azaz meghatározzák azt a maximális mértéket, ameddig szennyezhetik tevékenységükkel a környezetet. Amennyiben egy autógyártónak az év eleje előtt elfogy a “kreditje”, akkor komoly bírságokra számíthat az államtól - mivel a Tesla az elektromos járműveken kívül nem gyárt mást, ezért jóval több “kreditje” halmozódik fel, mint amire szüksége lenne egy év során, így a kvótájuk számukra felesleges, fennmaradó részét egyéb autógyártóknak értékesítik.

A kvótákkal való kereskedés lehetősége tehát kimondottan fontos Elon Musk vállalatának, a szabályozási rendszer megváltoztatása komoly finanszírozási problémát jelenthetne a Teslának. Musk szerencséjére azonban ilyen jellegű változtatásról szó sincs Biden esetében, a demokrata elnök “Építsük újra, jobban” irányelve nagy lökést adhat az elektromosautó-gyártóknak. Az elnök ide kapcsolódó programjának főbb pontjai a következők:

Miről szól még a cikk?

  • Joe Biden elnökségével teret nyerhetnek a zöld energiás kezdeményezések, ez jót jelenthet az elektromosautó-gyártóknak.
  • A szakszervezetek támogatása és a komolyabb felügyeleti jelenlét azonban lassíthatják a Tesla növekedését.
  • Megnéztük, hogy jelenleg hogyan látják az elemzők Elon Musk cégének jövőjét.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés