Hirtelen több mint 2000 dollárt zuhant a bitcoin

Portfolio
Az idei év egyik nagy sztárja a bitcoin, a kriptodeviza őrült ralija pedig csak az elmúlt 1-2 hónapban indult be igazán, melynek köszönhetően már-már exponenciálissá vált az emelkedés, tegnap pedig már tényleg csak egy hajszálnyira volt attól a bitcoin, hogy megdöntse a korábbi történelmi csúcsát. A csúcsdöntés helyett azonban masszív lefordulás jött, a bitcoin árfolyama több mint 2000 dollárt zuhant a mostani csúcsról.

Több mint 2000 dollárt zuhant a bitcoin

Az elmúlt hónapokban óriásit menetelt a bitcoin, az árfolyam október 1. és november 25. között 84 százalékkal került feljebb, így került lokális csúcsra a jegyzés 19 490 dollárnál, ami csak hajszálnyira volt a korábbi, 19 666 dolláros, 2017-es történelmi csúcstól, onnan fordult le, és esett néhány óra leforgása alatt több mint 2237 dollárt. Ezzel az eséssel közel az elmúlt egy hét emelkedését törölte ki a bitcoin.

Egyébként más kriptiodevizák piacán is súlyos eséseket látunk, az ethereum árfolyama például a hét eleji csúcsról már több mint 19 százalékot zuhant.

Az XRP árfolyama pedig a korábbi lokális csúcsról közel 37 százalékot esett.

Miért esik a bitcoin árfolyama?

Az elmúlt hónapok raliját követően a bitcoin rendkívül túlvetté vált minden fontosabb időtávon, a napi, a heti, és a havi grafikonon is, ez pedig meghozta az eladókat. Ilyen túlvettséget a heti grafikonon utoljára tavaly nyáron láthattunk, akkor ez egy lokális csúcsot jelölt ki, onnantól kezdve pedig hónapokon keresztül esett az árfolyam, ez is intő jel lehet a befektetőknek.

A korábbi történelmi csúcsot 2017-ben érte el a bitcoin, 19 666 dollárig emelkedett az árfolyam, most a hét elején a korábbi történelmi csúcs közelébe emelkedett a bitcoin árfolyama, itt pedig vélhetően sok befektető keze megremegett, sokan egy dupla csúcsot is belelátnak a grafikonba, ez is meghozhatta az eladókat.

Miért emelkedett eddig a bitcoin?

  • A bitcoinból mindössze 21 millió darab lehet forgalomban, ennek a mennyiségnek pedig a 90 százalékát „kibányászták” már, tehát jelenleg 18,5 millió darab van forgalomban. Ez aggályokat kelt azzal kapcsolatban, hogy kevesebb lehetőség lesz a bitcoin megszerzésére vagy, hogy az eszköz csak néhány kiválasztott kezében lesz, amiatt megnőtt az eszköz kereslete.
  • Májusban feleződött a bitcoin, ami azt jelenti, hogy a bányászat outputja a felére csökkent. A meglévő eszközök értékét ez jelentősen felhajtotta.
  • A bitcoin egyre népszerűbb eszköz mostanra nem csak a kisbefektetők, de az intézményi befektetők körében is. Mivel az bitcoin egy úgynevezett korrelálatlan eszköz, így éppen emiatt néhányan fedezeti ügyletként vásárolják.
  • Az úgynevezett stablecoinok, vagy digitális devizák is egyre népszerűbbek, amely erősíti a kriptodevizák legitimitását. A nagy pénzintézetek közül például a JPMorgan bankközi fizetési rendszert indított el saját blockchain-alapú technológiájával, hogy létrehozzon egy dollárhoz kötött „JPM coin” nevű digitális eszközt.
  • A virtuális fizetőeszközök elfogadottsága szabályozói szinten is növekszik: több gazdaságban, ide értve az EU-t és az USA-t is, pár éven belül átfogó szabályozás jöhet, amely sok korábbi várakozással ellentétben nem tiltja be az anonim kriptopénzt, hanem inkább legális keretek közé szorítja használatát.
  • Több ország is saját virtuális devizával kísérletezik (pl. Kína, Svédország), ami tovább növelheti ezeknek az eszközöknek a társadalmi szintű elfogadottságát. Felmerült egy pletyka arról is, hogy az EKB is kísérletezni kezd egy saját virtuális devizával.
  • A dollár gyengülése is hat a bitcoinra, egyrészt a direkt módon, mivel az eszköz dollárban van denominálva, másrészt mert egyfajta a digitális aranyként is tekintenek a bitcoinra, amely magas inflációs környezetben is jól teljesíthet.
  • A mainstream platformokon is egyre népszerűbb a bitcoin, a PayPal nemrég közölte, hogy a platformján a felhasználók vásárolhatnak majd bitcoint, valamint más kriptodevizákat, mint az Ethereumot, a Bitcoin Cash-t és a Litecoint. Ez alapján tehát a PayPal is elismeri a digitális pénznemek legitimitását.
  • Végül pedig az is a bitcoin mellett szól, hogy a mostani rali sokkal kevésbé tűnik spekulatív jellegűnek, mint a 2017-es, hiszen most a részvétel sokkal magasabb az intézményi befektetők részéről, így az emelkedés is fenntarthatóbb lehet.

Merre tovább innen?

A március eleje óta tartó emelkedő trend a mostani eséssel nem sérült, amennyibe valaki vételi lehetőséget keres, annak a következőkre érdemes figyelni: az idén márciusi mélypontra és a most hételeji csúcspontra húzott Fibonacci alapján markán technikai szintek rajzolódnak ki a grafikonon, amelyeket a befektetőknek is érdemes figyelniük. Amennyiben folytatódik az esés, akkor a 16 000 dolláros szinten érdemes figyelni, hiszen egyrészt ott húzódik a 23,6 százalékos Fibonacci szint, ráadásul november elején és közepén több alkalommal is támaszként és ellenállásként szolgált ez a szint.

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF