Japántól Amerikáig ismerik a szabolcsi szárított gyümölcsök ízét
Üzlet

Japántól Amerikáig ismerik a szabolcsi szárított gyümölcsök ízét

Portfolio
Nomen est omen, vagyis a név kötelez. Ezt a latin mondást alapul véve keresztelte el Novák Tibor 1992-ben alapított cégét Nobilis-ra.

„A névválasztás viszonylag egyszerű volt. A nobilis azt jelenti, hogy jó hírű, tisztességes, nemes. Az elmúlt 28 évünket ezen értékelvek mentén éltük” – mondta a mátészalkai székhelyű, közel százféle szárított gyümölcsöt, illetve olajos magvat előállító cég tulajdonosa, aki a rendszerváltás előtt termelőszövetkezetekben dolgozott.

„Azt hittem, hogy a szövetkezeti világon kívül hideg és sötét lesz. Tévedtem. Én szabolcsi vagyok, ha az ember kinéz az ablakon, itt szilva-, alma-, meggy-, diófát lát. Felmerült bennem, ugyan mit lehet ezzel csinálni? Hogyan lehet ezeket a gyümölcsöket eljuttatni a világ legigényesebb piacaira?” – mondta Novák Tibor a Nobilis Zrt. indulásával kapcsolatban.

A nagyecsedi szövetkezetben töltött évek során figyelt fel arra, hogy az ecsedi vár (vagy a még korábbi várkastélyok) leltáraiban mindig szerepelt az aszalt gyümölcs. Ez biztosíthatta a várlakók egészségének megőrzését. Ezekben az időkben a gyümölcsöt napon szárították vagy éppen cserényekre terítve, fafűtéses kemencékben aszalták. Így annak egészségvédő hatása nem veszett el, a várvédők egészségének megőrzését szolgálta.

A történelem így segítette a vállalkozás jövőbeni tevékenységének kialakítását. A megfelelő technológiai eljárás kiválasztása is könnyen ment: nem akarták, hogy a szabolcsi jonatánban, a kántorjánosi fürtös meggyben, a milotai dióban és a penyigei szilvában radikális, romboló változások menjenek végbe.

A gyártásban, a technológiában a legkorszerűbbnek számító eszközöket, módszereket alkalmazzák, hogy a kiváló beltartalmat a fogyasztásig megőrizhessék.

Novák Tibor szerint a sikeres vállalkozás kulcsa az, hogy ők mindig a nehezebb utat választották, amiről mások azt gondolták, lehetetlen, ők arra felé mozdultak. Indulásuk óta mindig részt vettek az élelmiszeripari világkiállításokon, egyrészt, hogy felmérjék, milyen trendek körvonalazódnak a piacon, másrészt, hogy megmutassák magukat, és hogy mit tudnak.

Ez persze jelentős kiadást jelentett, de hosszú távon jó befektetésnek bizonyult:

a Nobilis mostanra Brazíliától Japánig számos országba eljutott, belépett az Egyesült Államok piacára és már Ázsiában is értékesít.

Míg pár évvel ezelőtt 47 százalék volt az export aránya, most közelít a 60-hoz.

Érdekesség, hogy Oroszországban a fehércsokoládés almaszirom a legkeresettebb termék, Japánban pedig a joghurtos aszalt meggy a favorit. A legnépszerűbb világszerte – és Novák személyes kedvence is – az étcsokoládés almaszirom, melyet a cégvezető lánya, az élelmiszeripari mérnök végzettséggel rendelkező Novák Éva álmodott meg és tökéletesített.

A termékek teszteléséből Novák Tibor unokái is kiveszik a részüket, a cég ugyanis kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a gyermekélelmiszerek fejlesztésére. A tulajdonos unokái kivétel nélkül mindent megkóstolnak, őszintén véleményt is nyilvánítanak és meglátásaikat figyelembe is veszik.

Igazi családi cég a Nobilis, Novák felesége és két lánya is itt dolgozik: Éva az innovációért, a termékfejlesztésért felel, Mariann pedig a marketinget és a kereskedelmi ágazatot felügyeli. A mátészalkai gyárban dolgozó munkatársak nagy része is kvázi családtagnak minősül. A tulajdonos büszke rá, hogy náluk gyakorlatilag nincs fluktuáció, az az elve, hogy inkább lassabban haladjanak, de együtt, épp ezért a 2008-as válság kirobbanásakor és most, a koronavírus okozta nehéz helyzetben is törekedtek a munkahelyek megőrzésére.

BET50_NSR-Nobilis-39

„Igazi összetartó közösség a miénk. Van egy mozaikszavunk, ami jól mutatja, miért vagyunk ilyen eredményesek: ez pedig a „HAMIHA”. Az első „HA” a munka hatékonyságát takarja, mindenki szem előtt tartja, hogy a befektetett költségeknek meg kell térülnie. Az „M” a kiváló minőséget jelenti, nagyon odafigyelünk, hogy a termékeink minőségben minden potenciális vetélytársat felülmúljanak és valamennyi meghatározó nemzetközi minősítési rendszernek megfeleljenek. Az „I” az innovációt jelenti: termékeink fejlesztésével mindig konkurens nélküli piaci tér megszerzésére törekszünk. Az utolsó „HA” pedig a harmóniára utal, ez a vállalkozás lényeges eleme. Törekszünk arra, hogy dolgozóink kedvüket leljék a munkájukban, mert úgy gondoljuk, hogy a munkatársaink hangulatát is becsomagoljuk a tasakokba. Törekszünk a társadalmi- és a természeti környezetünkkel való harmóniára, hogy jelenlétünk építő legyen ebben a világban” – mondta a tulajdonos, aki közel 30 éve ugyanazokkal a termelőkkel dolgozik.

Mindig többet fizettek az almáért, cserébe mindig jobb almát is kaptak, mint mások.

Novák szerint a jól működő partneri kapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet és egymás segítése. Ez hosszú távon megtérül, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a cég szempontjából meghatározó üzleti partnerekkel való kapcsolatok több mint 20 évesek.

A Nobilisnál folyamatos a termékfejlesztés: ez a fejlesztés a meglévő termékek megjelenésének, ízegyüttesének, és egyészségvédő hatásának fokozására, illetve a piaci igények által generált új termékek fejlesztésére irányul. Épp ezért felvették a kapcsolatot egyetemekkel, laboratóriumokkal, hogy szakemberek segítségével még teljesebb legyen a bioaktív anyagok garnitúrája, hogy úgy tudják alakítani a gyártóbázist, hogy a friss gyümölcs beltartalmi értéke teljes mértékben megmaradjon.

A folyamatos technológiai fejlesztések persze tőkeigényesek. A cég kezdetektől ugyanazzal a bankkal áll kapcsolatban, Novák úgy fogalmaz, a pénzintézet épp olyan üzlettárs számukra, mint bárki a beszállítói vagy a vevői oldalról, ezért jó a kapcsolat, és mindig találnak finanszírozási megoldást a speciális, saját fejlesztésű gyártóeszközök megvalósítására is.

„Arra törekszünk, hogy a szép, jó ízű és egészséges termékek piacra jutásával a jövő építő munkánk meghozza 2020-ban a számokban is mérhető nagyszerű eredményét és a Nobilis életfa virágba borul. Most ezen dolgozunk” – mondta a cégvezető, aki kitért arra is, bár soha nem támasztott semmiféle elvárást a gyerekeivel szemben, mégis ezt az utat választották és ők jelentik a cég jövőjét, ami egyszerre nagy megkönnyebbülés számára, és nagy kihívás is – nagy örömmel tölti el, hogy az egyik gyárlátogatás után az unokája is jelezte, ha nagy lesz, Nobilis-es szeretne lenni.

A cikk eredetije a Budapesti Értéktőzsde kiadványában, a BÉT50-ben jelent meg. A BÉT50 médiatámogatója a Portfolio Csoport.

Címlapkép: BÉT50

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin