Előfizetői tartalom

Drámai gyomrost kaptak a hotelek a koronavírustól, évekig tart, mire kiheverik

Több szektorban is drámai hatása volt a koronavírusnak, de a hotelüzemeltetők egyértelműen a válság legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Miközben 2019 még az üzleti utazás és szállásadás reneszánszáról, a nagyvárosokban elburjánzó és sok szempontból már kezelhetetlen turizmusról szólt, 2020 elején több desztinációban egyik pillanatról a másikra szűnt meg a nemzetközi turizmus, a lezárások miatt pedig egyre több országban a belföldi turizmus előtt is bezárták a kapukat, a szállásadás hónapokig szünetelt. A nagy szállodaláncok bevételei tavaly gyakorlatilag lefeleződtek, a költségeket viszont nem sikerült időben lefaragni (sok esetben lehetetlen is), a hotelüzemeltetők jellemzően veszteségessé váltak. A kilátások sem túl rózsásak, bár a széles körű vakcinálás miatt vélhetően hamarosan újra fogadhatnak vendégeket a most még tartalék lángon üzemelő hotelek, legalább 2-3 évre lesz szükség ahhoz, hogy a bevételek a válság előtti szintre emelkedjenek, több hotellánc akár évekig veszteségesen működhet.    Cikksorozatunkban megvizsgáljuk azokat a szektorokat, amelyeket a legsúlyosabban érintett a globális koronavírus-járvány és az azt követő lezárások, illetve azt is megnézzük, hogy akadnak-e izgalmas befektetési lehetőségek a szétütött szektorok vállalatai között.

Magasról lehet nagyot esni

Ha olyan szektort kellene mondani, ami kifejezetten dübörgött a globális koronavírus-járvány előtt, akkor sokaknak kapásból a turizmus jutna az eszébe, nem véletlenül, az elmúlt években a globális GDP bővülésénél nagyobb ütemben nőttek a szektor bevételei, az UNWTO és az IMF adatai szerint 2018-ban 1,4 milliárd főre nőtt a nemzetközi idegenforgalom, a robosztus fejlődést többek között a stabil gazdasági környezetnek, a fejlődő országok egyre szélesebb középosztálynak, a technológiai vívmányoknak és a sok esetben egyre alacsonyabb utazási költségeknek köszönhető. Mindeközben a turizmus generálta globális bevétel 4 százalékkal 1,7 ezermilliárd dollárra bővült 2018-ban, másképp fogalmazva

a turizmus napi szinten közel 5 milliárd dolláros bevételt generált.

A nemzetközi idegenforgalom és a turizmus generálta globális bevételek alaklása 2018-ban, forrás: e-unwto.org

Az egyik legnagyobb haszonélvezője a turizmus virágzásának a hajózási társaságok mellett egyértelműen a szállodaipar volt, a megnövekedett idegenforgalomnak köszönhetően évről-évre többen szálltak meg a hotelekben, beszédes adat, hogy a nemzetközi turizmus magját képző Európában 2019 májusában az átlagos szobakihasználtság 75,1 százalékos volt.

Miről szól még a cikk?

  • A koronavírus-válság alaposan betett a szállodaiparnak, elképesztő bevételkieséseket láthattunk.
  • A tőzsdéken is nagyok voltak az esések, de rövidesen jött a visszapattanás.
  • Megnéztük, hogy a jelenlegi helyzetben melyik vállalat részvénye lehet érdekes.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés