Előfizetői tartalom

Ezen áll, vagy bukik az USA világhatalmi státusza

Nemrég foglalkoztunk már egy hosszabb írás keretein belül az űrszektorral, egészen pontosan akkor a Perseverance Marson történő landolásának apropóján vettük elő a témát. Megnéztük a szektor jövőjével kapcsolatos kilátásokat és az aktuális, betervezett projekteket, illetve a teljesség igénye nélkül megnéztünk négy magánkézben lévő vállalatot, melyek potenciálisan jó befutók lehetnek akkor, amikor igazán beindul az űripar. Mostani cikkünk egy új szögből, más perspektívából tárgyalja az űrszektor helyzetét: az USA és Kína között a világhatalmi vezető szerepért folyó gigászi küzdelem egy lehetséges új csatatereként mutatjuk be az űripart, ahol akár a magáncégekkel való együttműködés szorosságán is múlhat, hogy melyik ország szerzi meg a vezető űrhatalmi státuszt a jövőben. Ezen magáncégek közül persze több tőzsdén jegyzett vállalat is van, így egy-egy részvény megvásárlásával minden további nélkül részesei lehetünk a történelmi versenyfutásnak.

A világhatalmi rivalizálás régi-új porondja

Hogyha űrkutatásra és sci-fi tematikájú filmekre vagy könyvekre gondolunk, akkor jó eséllyel a NASA és az amerikai lobogó jut első asszociációkként az eszünkbe – ez közel sem meglepő, az Oroszországgal való versengés során rengeteget invesztáltak az USA-ban az űrkutatásba a hidegháború idején, tulajdonképpen

ez a terület vált a két szuperhatalom közti rivalizálás egyik színterévé.

Az 1969-es holdra szállással pedig elmondható, hogy ezen a téren (is) felülkerekedett az Egyesült Államok a keleti vetélytárssal szemben, az időközben elkészült könyv-és filmremekek pedig gondoskodtak arról, hogy a soron következő generációk az USA-val és a NASA-val kössék leginkább össze az űrszektort.

Miről szól még a cikk?

  • Az űrutazás-és kutatás lehet a világhatalmi törekvések új színtere.
  • Nagyon forró a téma, egyre több a befektető.
  • Milyen lehetőségek kínálkoznak?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés