Előfizetői tartalom

Mediterrán életöröm: hasítanak a dél-európai tőzsdék

Bár a globális részvénypiacokon egyre gyakrabban láthatunk korrekciókat, vannak régiók, amelyek továbbra is új csúcson vannak, és nem igazán látni gyengeségre utaló jeleket. Ezek közé tartoznak Dél-Európa tőzsdéi, amelyek továbbra is nagyon erősek. A tavalyi koronavírus válság első hulláma általában ezeket az országokat érintette a legmélyebben, itt volt a legtöbb fertőzött és halott, egyben a legszigorúbb lezárások is. Most viszont a válságból való kilábalás miatt erejük teljében vannak, a relatív erejükhöz egyelőre nem fér kétség. A technikai elemzés szemszögéből megvizsgáltuk, hogy mire számíthatunk tőlük a jövőben.

Délen az erő

Dél-Európa piacai az elmúlt bő hat hónap során egyértelműen felülteljesítőek voltak, és a különbség a legnagyobb kontinensbeli tőzsdék teljesítményéhez képest szembetűnő. November eleje, a koronavírus felpattanástól számított trend második fázisának kezdetétől számítva a DAX 31%-ot emelkedett, amit valamennyi déli piac felülteljesített. A legerősebb a görögök piaca, amelyik 55%-os teljesítménnyel büszkélkedhet, de a sokat szenvedett olasz és spanyol tőzsdék vezető indexei is 40% körüli többletet termeltek ez alatt a rövid idő alatt. A gazdaságilag, kulturálisan egymáshoz közel álló országok közül Portugália a lemaradó 32%-kal, de egy hajszállal még így is felül tudta múlni a legismertebb országhoz köthető indexet Európában.

Bár a görögök relatív ereje az utóbbi két hétben megkopni látszik, előnyüket már tavaly év végén kiépítették. Januárra a másik három piac is tudott némi relatív erőt felmutatni az északabbi piacokhoz képest, és a felülteljesítés tudott egy kicsit még nőni is azóta, így a középtávú pozitív kép továbbra is él. Ez főleg a spanyol és olasz piacokra igaz, amelyek januárban tudtak elszakadni a mezőnytől, amíg a portugálok nagyjából a többi európai tőzsdével tartottak, sőt egy ideig még egyértelmű relatív gyengeség is megfigyelhető volt. Görögország kivételével egyelőre nincs okunk feltételezni, hogy a középtávú relatív erőben változás lesz a következő időszakban, ami azt jelenti, hogy ezek a piacok maradhatnak a vezető rétegben, vagy ha globális szintű korrekció kezdődik, akkor kevésbé fognak esni, mint a tőzsdék többsége.

Erről szól még a cikk:

  • Délen az erő
  • Portugália: fontos ellenállásnál
  • Spanyolország: tiszta trend
  • Olaszország: konszolidációs sávban
  • Görögország: kis megingás

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés