Előfizetői tartalom

Sok magyar cég lemaradhatott a rezsicsökkentésről – Fájhat nekik az elszálló villanyszámla

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy sok cég nem tudott élni az idén januártól elérhető, rezsicsökkentett áramvásárlás lehetőségével, azaz benne ragadhatott a versenypiaci szolgáltatási szerződésében, és így jóval magasabb áron volt kénytelen áramot vételezni. Az adatok azt is mutatják, hogy januárban is csaknem 200 milliárd forintos volt a versenyszektor villanyszámlája, több, mint duplája az egy évvel korábbinak.

A napokban tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a villamosenergia-ipari társaságok idén januári adatait és ebből derült ki az, hogy mennyi áramvásárlás történt az egyetemes szolgáltatás lakossági és nem-lakossági ágán, azaz a rezsicsökkentés keretein belül, illetve mennyi a versenypiacon. (A tavaly decemberi és a 2021-es egész éves villanyszámla elszállással ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.)

Amint az alábbi ábrán látszik: bár idén januárban 64%-kal új csúcsra, 94 gigawattórára ugrott a nem-lakossági körben történt egyetemes áramszolgáltatás, ez mégsem számít kiugró növekedésnek ahhoz képest, hogy a tavaly karácsonyi kormányzati kommunikáció már azt hangsúlyozta: nem is az eredetileg közölt 30 ezer, hanem több százezer cég vált jogosulttá idén januártól júniusig a rezsicsökkentett áramvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy a lakosság által elérhető 12-13 forint helyett 31 forint körüli áron vehetik a villamosenergia kilowattóráját, míg a piaci áramárak legalább 60-80 forintba kerülnek a piaci kereskedővel kötött szerződéstől függően. Az ábra viszont arra utal, hogy

biztosan elmaradt a tömeges, százezres nagyságrendű bemenekülés a rezsicsökkentés ernyője alá.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés