Előfizetői tartalom

Sok magyar cég lemaradhatott a rezsicsökkentésről – Fájhat nekik az elszálló villanyszámla

Weinhardt Attila
A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy sok cég nem tudott élni az idén januártól elérhető, rezsicsökkentett áramvásárlás lehetőségével, azaz benne ragadhatott a versenypiaci szolgáltatási szerződésében, és így jóval magasabb áron volt kénytelen áramot vételezni. Az adatok azt is mutatják, hogy januárban is csaknem 200 milliárd forintos volt a versenyszektor villanyszámlája, több, mint duplája az egy évvel korábbinak.

A napokban tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a villamosenergia-ipari társaságok idén januári adatait és ebből derült ki az, hogy mennyi áramvásárlás történt az egyetemes szolgáltatás lakossági és nem-lakossági ágán, azaz a rezsicsökkentés keretein belül, illetve mennyi a versenypiacon. (A tavaly decemberi és a 2021-es egész éves villanyszámla elszállással ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.)

Amint az alábbi ábrán látszik: bár idén januárban 64%-kal új csúcsra, 94 gigawattórára ugrott a nem-lakossági körben történt egyetemes áramszolgáltatás, ez mégsem számít kiugró növekedésnek ahhoz képest, hogy a tavaly karácsonyi kormányzati kommunikáció már azt hangsúlyozta: nem is az eredetileg közölt 30 ezer, hanem több százezer cég vált jogosulttá idén januártól júniusig a rezsicsökkentett áramvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy a lakosság által elérhető 12-13 forint helyett 31 forint körüli áron vehetik a villamosenergia kilowattóráját, míg a piaci áramárak legalább 60-80 forintba kerülnek a piaci kereskedővel kötött szerződéstől függően. Az ábra viszont arra utal, hogy

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért 2023 januártól!

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái