Előfizetői tartalom

Több százmilliárd forintot fizetnek ki a magyar cégek - Mutatjuk, hogy lehet hozzájutni

Kövesy Károly
A hazai tőzsdei cégek több mint 400 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a részvényeseik számára, ez pedig sokak számára jelenthet izgalmas befektetési lehetőséget. A korábbi években a pandémia miatt szinte teljesen eltűntek az osztalékfizetések, idén azonban változik a helyzet, az OTP például a korábbi éveket is kompenzálja, a Mol pedig rendkívüli osztalékról dönthet majd a közgyűlésén. Összegyűjtöttük az eddig rendelkezésre álló információkat azokról a hazai, tőzsdei vállalatokról, amelyek fizetnek idén osztalékot részvényeseiknek.

Bődületes kifizetések

Ahogy minden évben, a hazai cégek idén is megtartják éves rendes közgyűléseiket, melyekhez tartozó előterjesztéseket már a legtöbb magyar tőzsdén jegyzett vállalat közzétette. A szokásos napirendi pontok között általában mindig az a legizgalmasabb része ezeknek a közleményeknek, hogy mennyi osztalékot fog fizetni az adott cég, illetve mennyi saját részvény visszavásárlást tervez a következő időszakra.

A magyar cégek osztalékfizetése idén különösen izgalmas, gondolhatunk akár a Molra, amely rekordosztalékot fizet, vagy az OTP-re, amely elmaradt osztalékokat pótol idén, vagy akár a Magyar Telekomra, amelyik a kisrészvényesek véleménye szerint jóval bőkezűbb is lehetne.

A Mol rekordnak számító, összesen 242 milliárd forintos kifizetést tervez a részvényesek számára, a teljes összeg alaposztalékból és rendkívüli osztalékból kalkulált osztaléktömeg, ami együttesen 300 forintos részvényenkénti osztalékot ad, ami egyben brutálisan magas osztalékhozammal is kecsegtet, amihez később visszatérünk.  

Miről szól még a cikk?

  • Mennyi osztalékot fizetnek a magyar cégek?
  • Melyik magyar részvénynek a legmagasabb az osztalékhozama?
  • Meddig lehet még osztalékra jogosító részvényeket venni?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái