masterplast_szabadka_2
Üzlet

Új rekordok a Masterplastnál - Tovább szárnyal az árfolyam

Fekete Beatrix
Rekordbevételt ért el a Masterplast a második negyedévben, a kibontakozó energiakrízis közepette ugyanis nagyot nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése, amellyel a vállalat ellensúlyozni tudta a járvánnyal sújtott bázisidőszak jelentős egészségügyi védőruha projekt bevételeinek idei visszaesését. Az EBITDA és az üzemi eredmény csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a pénzügyi soron keletkező nyereségnek köszönhetően viszont több mint 30 százalékkal nőtt a nettó profit és szintén rekordot döntött, jelentősen meghaladva az eddigi legmagasabb értéket. További jó hírrel szolgált a menedzsment a kilátásokat illetően: ha fennmarad a cég számára kedvező devizakörnyezet, abban az esetben az éves profit meghaladhatja a tervet - derül ki a Masterplast közleményéből.

Minden idők legmagasabb negyedéves bevételét érte el a Masterplast a 2022. április-júniusi időszakban, ami a hőszigetelő termékek forgalomnövekedésének volt köszönhető – derül ki a cég ma reggel közzétett gyorsjelentéséből. A magasabb eredménytermelésű egészségügyi szegmens értékesítése visszaesett, így részaránya jelentősen csökkent a bázisidőszakhoz képest, amikor még a járványhelyzet segítette felfelé az értékesítéseket. Ennek eredményeként az EBITDA és az üzemi eredmény szintjén is alacsonyabb nyereséget ért el a vállalat, mint egy évvel ezelőtt, az EBITDA és az üzemi marzs romlott.

Viszont a több mint 2 millió eurónyi pozitív pénzügyi eredménynek köszönhetően a masterplast nettó eredménye több mint 30 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest és szintén rekordot döntött.

A Masterplast negyedéves számai
ezer EUR 2Q 21 2Q 22 változás
Értékesítés árbevétele 57138 57597 0,8%
EBITDA 8505 8400 -1,2%
EBITDA-szint 14,9% 14,6% -0,3pp
Üzemi eredmény 7388 7047 -4,6%
Üzemi eredményszint 12,9% 12,2% -0,7pp
Adózás előtti eredmény 7076 9264 30,9%
Adózott eredmény 6349 8258 30,1%
EPS (EUR) 0,44 0,57 29,5%
Forrás: Masterplast, Portfolio      

A bevétel

57,6 millió eurós bevétellel zárta a második negyedévet a Masterplast, ami kismértékű, 1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, viszont ez új negyedéves rekordot jelent a cég életében. A növekedés elsősorban a hőszigetelő termékek forgalomnövekedésének volt köszönhető, a kibontakozó energiakrízis közepette kiemelkedően nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése, amellyel a vállalat ellensúlyozni tudta az egészségügyi szegmens gyengébb teljesítményét a járványhelyzet miatt kiemelkedően erős bázisévhez képest.

A vállalat szigetelőanyag gyártó üzemei teljes kapacitáskihasználtság mellett működtek, a folyamatos és bővülő kibocsátás tovább javította a termelési hatékonyságot.

A gyártás alapanyagellátása biztosított, a társaság felkészült a második félévben várhatóan felfutó piaci igények kiszolgálására.

A vállalat, a növekedési stratégiájának megfelelően nagyléptékekben fejleszti gyártói hátterét és újabb hőszigetelőanyag gyártási beruházásokat is indított. Az elkészült fejlesztések nemzetközi szinten is jelentős szereplővé léptették elő a magyar gyártót az üvegszövet és tetőfólia termékszegmensben, miközben 2023-ban 3 újabb hőszigetelőanyag gyártó üzemegység kezdi meg a termelést. A Szabadkán futó zártcellás polisztirol és az Olaszországban indított expandált polisztirol gyártásfejlesztési beruházás mellett egy újabb hungarocell gyártó üzem létesítése is megkezdődött Magyarországon. A fejlesztések révén jelentősen bővül a vállalat hőszigetelőanyag gyártási kapacitása, ami lehetőséget teremt a kibontakozó piacbővülés kiaknázásához - közölte a vállalat.

A szegmensek:

 • A bevételben legnagyobb hányadot képviselő, nagyrészt saját gyártású terméket magában foglaló homlokzati hőszigetelő rendszerek termékcsoport bevétele 47 százalékkal ugrott meg a második negyedévben az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A termékcsoporton belül a saját gyártású EPS termékek árbevétele közel megduplázódott, az üvegszövet és a többi homlokzati termékek eladásai is növekedtek.
 • A tetőfóliák és tető elemek árbevétele 19 százalékkal csökkent, miután a saját gyártású diffúziós és a hagyományos tetőfóliák árbevétele is visszaesett. A piacok közül elsősorban Ukrajnában volt jelentős visszaesés.
 • A szárazépítészeti rendszerek árbevétele 20 százalékkal bővült, jól alakult a gipszkarton lemezek árbevétele, de a profilok és kiegészítők forgalma is kisebb mértékben emelkedett.
 • A hő-, hang- és vízszigetelő anyagok termékcsoportban 26 százalékkal növekedett a forgalom, a kőzetgyapot-, az XPS-, a habfólia- és a vízszigetelő anyagok értékesítése egyaránt nőtt.
 • Az építőipari kiegészítő termékek forgalma 6 százalékkal csökkent.
 • Az ipari alkalmazások termékcsoportban 58 százalékkal esett vissza a forgalom, miután az egészségügyi termékek árbevétele elmaradt a bázistól.
A Masterplast negyedéves bevételének alakulása termékenként
ezer euró 2Q 21 2Q 22 változás
homlokzati hőszigetelő rendszerek 21045 30930 47,0%
hő-, hang,- és vízszigetelő anyagok 4697 5912 25,9%
tetőfóliák és tető kiegészítők 8255 6662 -19,3%
szárazépítészeti rendszer 4418 5299 19,9%
építőipari kiegészítő termékek 1658 1563 -5,7%
ipari alkalmazások 17065 7231 -57,6%
Forrás: Masterplast, Portfolio      

A régiók:

 • A Masterplast-csoport legnagyobb piacán, Magyarországon 8 százalékkal csökkent az árbevétel 2022 második negyedévében. Az építőipari szegmensben jelentős, 45 százalékos bevételnövekedést ért el a társaság, miután a kormányzati támogatások és a felújítási ösztönzők továbbra is magas keresletet biztosítottak, az áremelkedések pedig előrehozott vásárlásokat eredményeztek. A magyar üzletág bevételcsökkenése az egészségipari termékek számlájára írható.
 • Az export piacokon 13 százalékkal nőtt a forgalom, főként a homlokzati hőszigetelő rendszerek, azon belül is az üvegszövet háló eladások növelték a leginkább az árbevételt. Jelentősen nőtt a forgalom a görög, a cseh és a francia területeken, miközben az Egyesült Királyság, Lettország és Írország értékesítései visszaestek.
 • Külön piacként szerepel Olaszország a második negyedévtől a Masterplast gyorsjelentésében, az országban több mint 80 százalékkal ugrott meg a negyedéves bevétel, ahol az olasz állam szigeteléshez kötött adóvisszatérítése élénkítette a keresletet.
 • A román piacon 14 százalékkal nőtt az árbevétel, ahol szintén a homlokzati termékcsoportban az üvegszövet eladások húzták elsősorban az értékesítéseket.
 • A német piacon 5 százalékkal csökkent a forgalom, ahol a saját gyártású diffúziós tetőfólia és az üvegszövet eladások is csökkentek.
 • A lengyel piacon 11 százalékos volt a visszaesés, bár az üvegszövet eladások jelentősen nőttek, a többi termékcsoportban, különösen a tetőfólia szegmensben, visszaesés volt.
 • Szerbiában 15 százalékkal emelkedett a forgalom, főként a homlokzati hőszigetelő termékeknek köszönhetően. A szlovák piacon 45 százalékkal nőtt az árbevétel, a horvát piacon 4 százalékkal nőtt a bevétel, míg Ukrajnában a háborús helyzet miatt 47 százalékos visszaesés volt.
A Masterplast negyedéves bevételének alakulása régiónként
ezer euró 2Q 21 2Q 22 változás
Magyarország 28362 26143 -7,8%
Export 4621 5234 13,3%
Olaszország 2414 4393 82,0%
Lengyelország 4220 3768 -10,7%
Románia 3992 4536 13,6%
Németország 3883 3690 -5,0%
Szerbia 3413 3926 15,0%
Ukrajna 2670 1412 -47,1%
Szlovákia 1934 2813 45,4%
Horvátország 1099 1146 4,3%
Észak-Macedónia 530 536 1,1%
Forrás: Masterplast, Portfolio      

Az eredmények

A csoport EBITDA-ja 8,4 millió euróra rúgott a második negyedévben, üzemi eredménye pedig 7,05 millió eurót tett ki, ami 1,2 százalékos, illetve 4,6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi szintről.

A működés profitrátái is csökkentek kismértékben, ahogy a magasabb eredményhányadú egészségügyi szegmens súlya csökkent a cégszintű bevételben:

 • az EBITDA-szint 0,3 százalékponttal 14,6 százalékra,
 • az üzemi eredményszint 0,7 százalékponttal 12,2 százalékra esett.

Az adózott eredmény szintjén azonban több mint 30 százalékos növekedésről számolt be a Masterplast, ami szintén új negyedéves rekordot jelent, magasan felülmúlva a korábbi csúcsot, amit a tavalyi második negyedévben ért el a cég.

Az adózott eredmény jelentős növekedése mögött a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt 2 millió eurós pozitív eredmény áll. A Masterplast csoport többségében euróban és amerikai dollárban szerzi be termékei jelentős részét, amelyeket helyi devizában értékesít, így jelentős devizaárfolyam-kitettsége van a cégnek. A negyedévben pozitív eredményt ért el a társaság az árfolyamhatásokon, valamint a félév végén EUR/HUF árfolyam biztosítási ügylettel is rendelkezett a cég, amelynek átértékelései megjelentek a csoport pénzügyi eredményeiben.

A kilátások

A vállalat az általánosan romló makrogazdasági előrejelzések mellett is erős hőszigetelési szezonra készül, a tartósan magas energiaárak, az energiakorlátozások és a várhatóan Európa szerte induló épületenergetikai korszerűsítési programok hatásaként pedig hosszútávon is erőteljesen élénkülő keresletre számít - olvasható a cég közleményében. Ezért a Masterplast újabb hőszigetelőanyag gyártó üzemek elindításán dolgozik, melyek közül 3 gyártóegység már 2023-ban megkezdi a kibocsátást.

Az első hat hónapot követően az egész évre tervezett adózott eredmény mintegy 70 százaléka teljesült.

A társaság közlése szerint a számára kedvező devizakörnyezet fennmaradása esetén az éves adózott eredmény meghaladhatja a 2022-re kiadott 16,5 millió eurós eredmény előrejelzést.

eredmenyvarakozas-505839
A Masterplast januárban kiadott eredmény-előrejelzése

„A második negyedévben nyújtott teljesítményünk igazolja, hogy az általánosan romló gazdasági környezetben és növekvő infláció mellett is pozitív kilátásai vannak a hőszigetelőanyag piacnak. A tartósan magas energiaárak és kibontakozó energiakrízis hosszútávon is keresletélénkítő hatással lesznek, miközben a REPowerEU terv hozadékaként új épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó támogatási programok elindulását várjuk az Európai Unió tagállamaiban.

A hőszigetelés évtizede megkezdődött, Szlovákiában máris elfogadott a kormány egy új zöld programot, amellyel 560 millió eurós keretből 30 000 energiafaló régi építésű ház felújítását támogatják. Itthon, a hétszeres lakossági és kisvállalkozói piaci gázárak ismeretében erőteljes szigetelési hullámra készülünk az őszi szezonban. Felkészült a gyártásunk, stabil ellátást és árszintet tudunk biztosítani a vevőinknek, a jövő tekintetében pedig nagyléptékekben bővítjük hőszigetelőanyag gyártási kapacitásainkat.

Magyarországon a szakmai szervezetek álláspontjával egyetértünk és a 3+3 millió otthonfelújítási támogatási program kifutását követően szükségesnek látjuk, egy új célzottan épületenergetikai korszerűsítést támogató állami program elindulását ”- kommentálta a negyedéves eredményeket Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Árfolyamreakció

Emelkedik a Masterplast árfolyama ma reggel a nyitást követően a negyedéves eredményekre, közel 5 százalékos pluszba ugrott a részvény a gyorsjelentést követően. Az elmúlt másfél hétben nagyot emelkedett a Masterplast árfolyama, a magyarországi rezsicsökkentés módosítása és az Európa-szerte tapasztalható energiakrízis ugyanis jó lehetőséget teremt a szigetelőanyag-piacnak.

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tőzsde részvény