Előfizetői tartalom

Brutálisan felgyorsulhat a lakossági napelemek terjedése Magyarországon

Az év első három hónapjához képest jóval több új háztartási méretű napelemes rendszert telepítettek a második negyedévben Magyarországon. Bár a közel 125 MW-os bővülés gyengébb, mint a 2021 hasonló időszakában regisztrált 167 MW-os rekord növekedés, a rezsicsökkentés részleges kivezetése következtében többszörösére ugró kereslet miatt 2022 valószínűleg minden korábbinál erősebb éve lehet a szegmensnek.

A Mavir adatai szerint az első (+70 MW) és a második negyedéves kapacitásnövekedéssel (+124 MW) 2022 első félévében összesen 194 MW-tal 1319 MW-ra emelkedett az 50 kW alatti háztartási méretű (HMKE) fotovoltaikus termelők beépített teljesítőképessége.

nap1

Az idei első féléves eredmény ugyan elmarad a 2021 első félévében elért 227 MW-os növekedéstől, de miután a rezsiszabályozás július 13-án bejelentett módosítását követően a lakosság valóságos rohamot indított a napelemes HMKE-kért, a kereslet pedig megtöbbszöröződött, ezért a piac várhatóan már a harmadik negyedév végén meghaladja majd a 2021-es időarányos számokat. Akkor is, ha a mostanában elindított beruházások egy része a negyedik negyedévben vagy addigra sem készülhet el.

Ez már csak azért is valószínű, mert a bázis viszonylag alacsony: a tavalyi harmadik negyedévben 78 MW-ra lassult a kapacitás bővülése, miután sokan a második negyedév végéig igyekeztek végezni a beruházással a napelemes termelésre vonatkozó elszámolási szabályok július 1-re várt, azonban végül elmaradt változása miatt. (2021 utolsó negyedében 100 MW-tal bővült a kapacitás.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés