Előfizetői tartalom

Rohamot indított a lakosság a napelemekért a rezsibejelentés után

Többszörösére ugrott a háztartási méretű napelemes rendszerek iránti lakossági érdeklődés a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló bejelentés után. Az új körülmények között még úgy is jelentősen javulnak az ilyen beruházások megtérülési számai, hogy költségeik növekedése miatt a telepítő cégeknek is árat kell emelniük. Az iparág várhatóan képes lesz kiszolgálni az erősödő keresletet, de ez megnyújthatja a beruházás időigényét.

A rezsicsökkentés részleges kivezetéséről szóló kormányzati bejelentést követően egyértelműen nagyon megerősödött a lakosság érdeklődése a háztartási méretű napelemes rendszerek iránt, mégpedig szó szerint egyik-napról - mondta el a Portfolio-nak Szolnoki Ádám, a Manap iparági egyesület elnöke.

A szakértő becslése szerint nagyságrendileg 3-5-szörösére emelkedett a HMKE telepítése iránt érdeklődők száma, a bejelentés után két nappal pedig már meg is köttettek a megszorítás motiválta első új szerződések.

A kormány által bemondott számok Szolnoki Ádám szerint sok embert megijesztettek; a családi házak energiafelhasználása gyakran meghaladja a minden ingatlantípus fogyasztása alapján kiszámolt átlagot, és az áramfogyasztást az is emeli, hogy az elmúlt években az általános elektrifikációs trend részeként a lakosság körében egyre népszerűbb elektromos fűtés és melegvíz-előállítás. A Manap elnöke szerint a napelemek vonzerejét alaposan megdobja, hogy a jelenleg bruttó 37-37 forintos (/kWh) rezsicsökkentett, a rendszerhasználati díjat is tartalmazó fogyasztói bruttó áramár a duplájára emelkedik az átlagfogyasztás fölötti részre vonatkozóan.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés