Előfizetői tartalom

Óriási vagyoni károk tépázták meg a magyar biztosítók nyereségét

Palkó István
Magukhoz tértek a gépjármű- és utasbiztosítások, és nagyot mentek az egyszeri díjas életbiztosítások és a vállalati vagyonbiztosítások is az idei második negyedévben. Nem lehet panasz a szektor 20%-os (!) díjbevétel-növekedésére sem, bár a rendszeres díjas életbiztosítások piaca érdemben lelassult. Nagyobb vérveszteségen van túl a nem-életbiztosítási üzletág: nyolc év után veszteségessé vált a másfélszeresére ugró kárráfordítások miatt, amelyekért elsősorban az ipari/mezőgazdasági tűz- és egyéb vagyoni károk okolhatók. A második félévben az aszály mellett az új, 50 milliárd körüli pótadó húzhatja le nagyon a szektor számait.

A teljes magyar pénzügyi szektor nagy találkozóját rendezi meg a Portfolio október 18-án, érdemes regisztrálni a Future of Finance 2022 konferenciára!

A bankszektorhoz hasonlóan a biztosítási szektor legfrissebb számait is közzétette az MNB, ez alapján az egy évvel korábbihoz képest

  • a biztosítási piac díjbevétele az első félévben 14,9%-kal, ezen belül a második negyedévben 20,5%-kal növekedett, utóbbi a legmagasabb negyedéves dinamika az elmúlt évekre visszatekintve,
  • ennek részeként az életbiztosítási piac díjbevétele az első félévben 15,9%-kal, ezen belül a második negyedévben 23,3%-kal gyarapodott,
  • a nem-életbiztosítási üzletágban pedig az első félévben 14,1%-os, ezen belül a második negyedévben 17,9%-os díjbevétel-növekedést könyveltek el a biztosítók.

A szektor nominális díjbevétele tehát az infláció fölött mértékben nőtt, vagyis a díjbevételek nemcsak megőrizték, de növelték is a reálértéküket mindkét üzletágban, ami szép teljesítmény a szektortól.

mnb1

Nem egészen ilyen rózsás a kép, ha az életbiztosítási számok mögé nézünk:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái