Előfizetői tartalom

Rekord összeggel támogatta a megújulóenergia-termelés a rezsicsökkentést

Augusztusban minden korábbinál nagyobb, mintegy 40 milliárd forint volt az az összeg, ami abból képződött, hogy a zöldáram magyarországi termelésének támogatását szolgáló rendszerek fenntartásának költségei negatívvá váltak a piaci villamosenergia-árak emelkedése miatt. Ez a pénzeszköz a korábbi szabályozás szerint az elmúlt években a támogatási költségeket álló iparvállalatokat illette, de április óta a lakossági földgázszolgáltatónak utalják. Az összeg azóta összességében meghaladta a 90 milliárd forintot.

A megújulóenergia-, azon belül legnagyobb részt a napenergia támogatását szolgáló KÁT és Prémium támogatási kassza fenntartásának költsége 2021 nyarán fordult negatívba, amikor a piaci referenciaár meghaladta a támogatási rendszerben garantált átvételi tarifát. Korábban, amíg a piaci árak alacsonyabbak voltak a kötelező átvételi támogatás (KÁT) tarifájánál, a támogatási rendszer fenntartásának éves szinten több tízmilliárd forintos költségét az ipari fogyasztók finanszírozták: 2019-ben 58,78, 2020-ban 82,59, 2021-ben pedig 32,46 milliárd támogatást fizettek a támogatási rendszer fenntartására, 2021 második felére viszont az árampiaci helyzet változása, vagyis az árak emelkedése miatt már összességben 37,88 milliárd forint visszatérítés is járt neki. Ezt az összeget azonban csak 2022 februárjában kapták meg a januári 6 milliárd forintos kompenzációval együtt (a januári fogyasztásuk alapján szétosztva közöttük az összeget).

2021 júliusától 2022 márciusáig így összességében 71 milliárd forintot meghaladó kompenzációban részesültek, áprilistól azonban - amint arról korábban beszámoltunk - egy ITM-rendelet következtében már nem kapják meg az úgynevezett KÁT és Prémium pénzeszközt. A visszatérítésben bízó iparvállalatok április 29-én értesültek arról, hogy az adott hónapban már jutnak a várt kompenzációhoz.

Az összeg további sorsa egy ideig nem volt világos, de amint az a Technológiai és Ipari Miniszternek a vonatkozó korábbi NFM-rendeletet módosító augusztusi módosító rendeletéből kiderült, az április óta összességében több mint 90 milliárd forintos összeget a lakossági gázszolgáltató (MVM) kapta meg a veszélyhelyzetre, illetve a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás változatlan feltételek szerinti nyújtásának céljára hivatkozva.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés