Előfizetői tartalom

Óriási a cégek igénye a napenergiára, de egyelőre nem épülhetnek új rendszerek

A hazai kkv-k és nagyobb iparvállalatok részéről óriási az igény a saját fogyasztásra termelő napelemes rendszerekre, amelyekkel érdemben csökkenthetik magas villanyszámlájukat, illetve részben gázfogyasztásukat is képesek kiváltani. Egyelőre azonban a közelmúltban szigorított követelmények, illetve az egyedi eljárások leállítása miatt nem tudnak engedélyeztetni ilyen új naperőműveket. Miután az elszálló piaci energiaárak már számos cég működését is veszélyztetik, a kormány újragondolás tárgyává tette a rugalmassági kapacitás telepítésére vonatkozó, nyáron bevezetett követelményt, és az engedélyezési határidők rövidülését ígéri, amint ez az október 4-i Portfolio Energy Investment Forum konferencián elhangzott bejelentésekből kiderült. Az ígéretek teljesülése az egész magyar gazdaság számára hatalmas jelentőséggel bírna.

Amint azzal korábban többször foglalkoztunk, a hazai naperőművek a klímavédelem, az energiafüggetlenedés és a rezsiköltségek féken tartása szempontjából pozitív terjedése olyan gyors, hogy az már az alapvetően hagyományos erőművekre tervezett villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának garantálása szempontjából is kihívást jelent. A gondot egyrészt a kiegyenlítő-szabályozási kapacitáshiány rendszerszinten jelentkező problémája jelenti, másrészt a helyi szintet érintő feszültségtartási kihívások, amihez áramlási torlódási problémák is adódnak, a kétszintű problémát pedig egyszerre kell kezelni.

A robbanásszerű kapacitásbővüléssel a hálózat fejlesztései alig tudják tartani a lépést, és bár a hatalmas beruházást igénylő, jókora uniós forrás igénybevételével megvalósítani tervezett fejlesztések elindultak, közben az új naperőműveknek is egyre nagyobb részt kell vállalniuk az időjárásfüggő jellegükből adódó rendszerszintű kihívások kezeléséből.

Ezért, a hálózati és kiegyenlítő kapacitások szűkösségére tekintettel a háztartási (HMKE) méretűnél nagyobb új naperőmű-beruházások engedélyeztetésének feltételei jelentősen szigorodtak az utóbbi időszakban. Ennek a folyamatnak az egyik utolsó jelentős állomását az, a nyár folyamán bevezett új követelmény jelenti, melynek értelmében lényegében minden, a háztartási mérettartományt meghaladó, újonnan telepítendő napelemes rendszerhez – így az említett, céges önfogasztásra termelő naperőművekhez is – kötelező lett a rendszerirányító által kontrollálható úgynevezett rugalmassági kapacitás (aFRR berendezés) telepítése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés