forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla
Üzlet

Kiderült, mekkora tartalékuk van a magyaroknak, mibe fektetik a pénzüket, és mi az, amibe csak szeretnék

Palkó István
Egy friss felmérés szerint csak a magyarok 31%-a érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39%-a rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással. Fél évig csak a 18%-unk húzná ki a tartalékából, ha most elvesztené a jövedelmét. A legtöbb család készpénzben tartja a megtakarítását, a legismertebb megtakarítási konstrukció pedig az életbiztosítás, miközben a befektetési jegyről alig van fogalma a magyar lakosságnak. Ha tehetnék, a legtöbben befektetési célú ingatlanba vagy kriptopénzbe fektetnének, ezeket sokan infláció ellen is nyerőnek tartják. A személyes ügyfélkiszolgálást 60% részesíti előnyben az online megoldásokkal szemben, miközben 58% azok aránya, akik szerint 20 év múlva már euróval fogunk fizetni. Kérjük, ezen az oldalon vagy cikkünk végén töltse ki Ön is olvasói kérdőívünket!

A Portfolio megbízásából 1000 fős reprezentatív internetes kutatást végzett a Datalyze, hogy felmérje

  • a jelenlegi megtakarítási szokásokat és attitűdöket,
  • a megtakarítások és befektetések világáról meglévő ismereteket,
  • a jövő fizetőeszközére és a pénzügyek intézésére vonatkozó várakozásokat.

Az eredményeket Baittrok Borbála, a kutatócég társvezérigazgatója mutatta be a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján, amelyről itt tudósítottunk.

Baittrok Borbála
Datalyze, társvezérigazgató
Sokéves tanácsadói és 16 éves piackutatási tapasztalattal rendelkezik főként online területen. A Datalyze társügyvezetőjeként az ügyféligények mély megértésére és teljeskörű kiszolgálására töreks
Tovább
Sokéves tanácsadói és 16 éves piackutatási tapasztalattal rendelkezik főként online területen. A Datalyze társügyvezetőjeként az ügyféligények mély megértésére és teljeskörű kiszolgálására töreks Tovább

A felmérés eredményei alapján a lakosság mindössze 31%-a érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69% viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem. A legveszélyeztetettebb csoportok közül a nők 41%-a, a 40-64 év közöttiek 42%-a és az alapfokú végzettségűek 44%-a választotta a legrosszabb opciót.

A válaszadók mindössze 18%-a rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal, 61%-a viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56%-a és a nők 49%-a nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

A válaszadók fele érzi úgy, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégséges megtakarítás kell ahhoz, hogy anyagilag biztonságban érezze magát. A több mint félévre elegendő megtakarítással rendelkezők 43%-a legalább 5 évnyi megtakarítással érezné magát biztonságban.

15% mondja azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével, 70% viszont inkább nem. 22% érzi úgy, hogy többet kellene ennek a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20% úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13% dolgozna többet, 23% váltana állást és 16% szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon. Feltűnően kevesen bíznak a nagyobb kockázatvállalásban: mindössze 8% vélte magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet.

A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír (általános pénzforgalmi jellege miatt a folyószámlapénzre és a pénztárcában lévő készpénzre nem kérdezett rá a felmérés). 21% tart otthon forintot és 9% valutát. Miközben befektetési célú ingatlannal 6% rendelkezik, tőzsdei révénnyel csak 3,7%, befektetési jeggyel pedig saját bevallása szerint 3,3%. A tőzsdézők aránya a felsőfokú végzettségűek, a vállalkozók és saját alkalmazásban állók, és érdekes módon - talán nem véletlenül - a munkanélküliek körében a legmagasabb, illetve azok között, akik anyagi biztonságban érzik magukat.

A válaszadók mindössze 17,5% jelölt meg több olyan megtakarítási formát, amellyel rendelkezik, 59%-nak viszont egyik sincs a felsoroltak közül.

A rendszeres megtakarítási formák közül az életbiztosítás és a nyugdíjpénztári megtakarítás a leggyakoribb, előbbivel például többen rendelkeznek, mint otthon tartott készpénzzel. A lakás-takarékpénztári penetráció érezhetően csökkent az állami támogatás 2018 őszi megszűnésével, és babakötvénnyel is csak kevesen rendelkeznek.

A válaszadók 61%-ának egyáltalán nincs, 3%-ának viszont háromnál is több rendszeres megtakarítása van.

Saját bevallásuk szerint a legtöbben az élet- és nyugdíjbiztosítást, a lekötött bankbetétet és a nyugdíjpénztári megtakarítást ismerik a megtakarítási formák közül, de a legjobb, „inkább ismerem” opciót választók aránya mindenhol 50% alatti. Megdöbbentően kevesen, 15%-nyian mondják azt, hogy „inkább ismerik” a befektetési jegyeket, még a kriptodevizákkal is többen vannak ennél valamennyire tisztában.

Ha új befektetést, megtakarítást kellene választani, akkor a legtöbben a befektetési célú ingatlant és a kriptodevizát választanák, és fej-fej mellett végeztek a nyugdíjpénztárak és a megtakarítási célú életbiztosítások. A befektetési jegy e téren is sereghajtó: alig van olyan lakosa Magyarországnak, aki nem rendelkezik ilyennel, és de potenciálisan aktívan keresné.

Nem meglepő módon a válaszadók kétharmada azért nem rendelkezik a kívánt megtakarítással, mert nincs rá pénze. Mindössze 3% jelölte meg okként a jelenleg elérhető alacsony hozamot, vagyis úgy tűnik, hogy még a lekötött betétek esetében sem feltétlenül ez az elsődleges visszatartó tényező.

Magas infláció idején a válaszadók relatív többsége szerint a befektetési célú ingatlan és az állampapír védhet meg a leginkább, az inflációkövető babakötvény rossz százalékos eredménye e téren valószínűleg a termék kevésbé ismert voltára vezethető vissza.

Jó helyen végeztek a spekulatív eszközöknek tekinthető kriptopénzek az infláció elleni védelemről alkotott percepció szempontjából, és sokan gondolják azt is, hogy ezek jelentősége a jövőben fel fog értékelődni. A „nem tudom” opció után a második helyen a befektetési célú ingatlanok szerepeltek így is, amikor arról kérdezték őket, 10-20 év múlva mi lesz a legnépszerűbb befektetés. A tőzsdei részvények és a nyugdíjcélú megtakarítások sem szerepeltek e téren rosszul.

A válaszadók nagy arányban, 91%-ban gondolják azt, hogy az államnak valamilyen megtakarítási formát támogatnia kell, 48% a nyugdíjcélú megtakarítások mellett, 6,2% ezek helyett adná meg ezt a segítséget a lakás-takarékpénztári megtakarításoknak.

Lehangoló eredményt hozott az kérdés, kiben bízik a lakosság a befektetési döntései során, kétharmad ugyanis nem tudott erre a kérdésre válaszolni. 17% a független tanácsadókat, 13% a bankokat azért megjelölte.

41% részesíti előnyben a fióki vagy ügyfélszolgálati kiszolgálást és 19% az otthoni személyes segítségnyújtást az online lehetőségekkel szemben, utóbbiakat viszont a legtöbben önállóan, számítógépen veszik vagy vennék igénybe.

A jövőkép viszont más, mint a legutóbbi gyakorlat: 10-20 év múlva már nem 41%, csak 25% intézné személyes megjelenéssel fiókban vagy ügyfélszolgálaton a megtakarításait, miközben az otthoni, személyes segítségnyújtást preferálók aránya változatlan maradhat. Jelenleg mindössze 14% teszi első helyre a mobiltelefonos megoldásokat, ha megtakarításról vagy befektetésről van szó, húsz év múlva viszont 23% tartaná már ezt elsődleges csatornájának.

A felmérés végül a pénznemről alkotott jövőképre is rákérdezett: a válaszadók 58%-a szerint 20 év múlva már euróval fogunk fizetni Magyarországon, de csak 41% azért, mert hivatalos fizetőeszköz lesz, 17% ugyanis csak a spontán euroizáció fogja ezt elhozni. 7% szerint rubellel, 2% szerint kriptodevizával fog működni a gazdaság. A válasz egyértelmű összefüggést mutatott az iskolai végzettséggel: a legtöbben a felsőfokú végzettségűek körében várják az euró bevezetését.

Címlapkép: Getty Images

üresrégiház
bét
autowallis 2022_3
virág judit galéria leleplezés
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
citadella budapest getty stock