Előfizetői tartalom

Nagy az érdeklődés a kormány szélerőműves tervei iránt

A hazai szélenergiás szabályozásban várható pozitív változásokra komoly szakmai befektetők is felkapták a fejüket, és jelentős érdeklődés tapasztalható részükről. Az elmúlt 12 év kiesése miatt viszont nem lehet gombnyomásra újraindítani a piacot, így elképzelhető, hogy az első új torony csak 2025-ben fog üzembe állni, de a lényeg az, hogy megteremtsük az új szélerőművek megvalósítását lehetővé tevő feltételeket – véli Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke.

Amint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság által november végén hivatalosan is elfogadott 5,8 milliárd eurós magyar helyreállítási tervben a kormány szélerőművek telepítésére is kért támogatást, amelynek érdekében érdemi reformokat vállalt a telepítéseket jelenleg gyakorlatilag lehetetlenné tevő szabályozásban. Mindez jelentős irányváltást jelent a 2010-óta folytatott energiapolitikában, és miután az energia-veszélyhelyzet nyári kihirdetése óta több kormányzati megnyilatkozás utalt egy ilyen jellegű fordulatra, az új Energiaügyi Minisztérium élére kinevezett Lantos Csaba is kiállt a szélenergia mellett. A december elején nyilvánosságra hozott helyreállítási terv pedig már a várható szabályozási változásokkal kapcsolatos konkrétumokat is tartalmazott.

A terv szerint a kormány lényegében vállalta, hogy eltörli a szélerőmű-beruházásokat jelenleg akadályozó szabályozásokat, így például a települések határától számított 12 kilométeres védőtávolság jelentette korlátozást, valamint a szélturbinánkénti maximális teljesítmény- és magasságkorlátozását. Továbbá, a könnyített telepítést lehetővé tevő területeket jelölnek ki minden időjárásfüggő megújuló energiaforrás, így a szélenergia számára is, valamint egyszerűsített engedélyezési eljárásokat hoznak létre.

Az ügyben egyeztetés kezdődött az Energiaügyi Minisztérium, illetve a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) között annak érdekében, hogy egy olyan, mind a beruházói, mind a finanszírozói, mind az üzemeltetői oldal számára egyaránt megfelelő feltételeket biztosító csomag állhasson össze, amely nem akadályozza a szélerőművek magyarországi elterjedését és hosszú távon kiszámítható jogszabályi környezetet biztosít - mondta lapunknak Lendvay Péter, az MSZIT elnöke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés