Váratlan üzenetet küldött a Fed, száguldanak a tőzsdék

Portfolio
Ma reggel az ázsiai tőzsdék is jellemzően emelkedtek, az európai piacnyitás is az optimizmus jegyében telt, a vezető magyar részvények árfolyama is emelkedett a piacnyitást követően, az európai piacokon vegyes volt a kép. A Fed kamatdöntését eleve óvatosan várták a tőzsdék, de a 25 bázispontos emelésre kifejezetten esni kezdtek, majd gyorsan visszapattantak. Jerome Powell sajtótájékoztatója után pedig rákapcsoltak a piacok, a Nasdaq egyenesen ralizott.

Szép lett a vége is

Veszített lendületéből a piac zására, de azért így is nagyon szép lett a vége:

  • a Dow a tegnapi szinten zárt, a Fed döntése előtt még 1%-os mínuszban volt.
  • Az S&P 500 index 1,05%-on fejezte be a napot,
  • a legnagyobb emelkedést a Nasdaq érte el, amely 2%-kal került feljebb.

A mai jegybanki ülésen a Fed a vártnál kevésbé volt szigorú, és most először kaptunk utalást arra, hogy a jegybank még idén kamatot vághat, ha az infláció a vártnál gyorsabban csökken. Az is bizonyosnak tűnik a mai Fed-ülés után, hogy a kamatpálya nagyon közel van a tetőzéshez (de az sem kizárható, hogy már el is érte azt - de ez csak márciusban derül ki).

Kilőtt a Nasdaq

A Fed ma este cseppet sem volt szigorú, Jerome Powell a sajtótájékoztatón a jegybank adatvezérelt üzemmódját, a beérkező adatok és a friss előrejelzések fontosságát hangsúlyozta, és még egy nagyon távoli utalást is tett egy esetleges kamatvágásra idén (bővebben lásd a cikkfolyamba linkelve lentebb).

Ennek hatására jött a fordulat a tőzsdéken,

az addigi mínuszok egy csapásra eltűntek, a Nasdaq valósággal kilőtt: az index 2,7%-os pluszban van. Nem panaszkodhat az S&P 500 sem, amely másfél százalékot emelkedett, a Dow pedig már fél százalékos pluszban van, a döntés előtt még 1% volt a mínusz. A sajtótájékoztató óta a dollár is meredeken esik.

Jerome Powell nagyon halvány utalást tett a kamatvágásra, szakad a dollár

Ma este ismertette a Fed kamatdöntését, amelyben 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, és jelezte, hogy további kamatemelésekre készülnek. Ez nem okozott meglepetést, a deviza- és részvénypiac sem reagálta túl a semmitmondó közleményt, nem voltak komoly elmozdulások. Aztán jött Powell, és jókora meglepetést okozott: szó sem volt szigorú üzenetekről - hiába mondta el többször is, hogy az infláció felett még nem arattunk győzelmet, az egész sajtótájékoztató hangneme sokkal kevésbé volt nyomasztó, mint az elmúlt egy évben bármikor. És még olyan halvány utalást is megengedett magának Powell az esetleges kamatvágásról, amelyre alighanem kevesen számítottak.

Jerome Powell nagyon halvány utalást tett a kamatvágásra, szakad a dollár

Visszapattantak az indexek

A Fed optimista hangnemének köszönhetően visszapattantak az amerikai tőzsdék bő egy órával zárás előtt, mostani állás szerint

  • a Dow nullában van,
  • az S&P 500 +0,78%,
  • a Nasdaq pedig +1,55%.

Tovább szakadtak a tőzsdék

Az újabb 25 bázispontos Fed-kamatemelés hírére ismét esni kezdtek az amerikai tőzsdék, magyar idő szerint nyolc óra után

  • a Dow 1,02%-os,
  • az S&P 500 0,56%-os,
  • a Nasdaq 0,29%-os mínuszban van.

Az esést okozhatja az, hogy több befektető arra várt, hogy egyáltalán nem lesz kamatemelés, ugyanakkor annak konzervatív mértéke miatt elképzelhető, hogy visszakorrigálnak az indexek.

Még mindig mínuszban

A vezető amerikai indexek még mindig mínuszban vannak, alighanem a jegybanki döntésig már nem látunk emelkedést. A Dow vezeti a bukdácsolók menetét, 1%-os a mínusz. Az S&P index fél százalékkal, a Nasdaq 0,2%-kal került lejjebb.

Kevesebb mint egy óra van hátra, és megismerjük a Fed kamatdöntését.

Mínuszban várják a piacok a Fed-döntést

Az amerikai piacokon egyre komolyabb a kitárazás a Fed mai döntése előtt, a Dow már 1% feletti mínuszban van. Az S&P -0,5, a Nasdaq -0,4%-on áll. Európában evgyes volt a zárás, az FTSE 0,1%-ot esett ma, a Dax 0,3%-ot emelkedett.

Csak az OTP részvényei zártak mínuszban a hazai nagypapírok közül

A mai napot mérsékelt elmozdulások jellemezték a nemzetközi és hazai piacokon egyaránt, ennek megfelelően a BUX is kisebb mínuszban zárta a napot, a hazai blue chipek az OTP kivételével emelkedtek.

Csak az OTP részvényei zártak mínuszban a hazai nagypapírok közül

Kis mínusz

Eséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, van is honnan korrigálni, tegnap nagyot ment mindhárom fontos benchmark, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Ma kis mínuszban állnak, a Dow Jones 0,6, az S&P 500 0,3 százalékot esett.

Kilóg a sorból a magyar tőzsde

Miközben a vezető európai részvényindexek közel 0,5 százalék pluszban állnak, a magyar tőzsde kilóg a sorból, a BUX -0,1 százalékban áll, ez nagyrészt annak tudható be, hogy az OTP árfolyama 0,4 százalékot esett, a Mol pedig stagnál. Nagy dráma nincs, összességében mérsékeltek a mozgások a ma esti Fed kamatdöntés előtt.

Kivárás

Jellemzően a keddi záróértékük közelében ingadoznak a vezető európai részvényindexek, 0,1-0,4 százalék pluszban. Egyelőre kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntése előtt.

Megkapta az engedélyt az OTP, végrehajthatja története legnagyobb felvásárlását

Alaposan megcsúszott az OTP szlovén bankvásárlása, eredetileg már a tavalyi második negyedévben meg kellett volna érkeznie a felügyeleti engedélyeknek, a szlovén versenyhatóság azonban csak tegnapi ülésén hagyta jóvá, hogy az OTP megszerezze a Nova KBM-et. Ezzel a tranzakcióval az OTP piacvezető bank lesz Szlovéniában, és bár a pontos vételárat nem ismerjük, lapértesülések alapján a magyar pénzintézet közel egymilliárd eurót fizethetett a szlovén bankért, ekkora összeget az OTP még soha nem költött bankvásárlásra. A most megkapott engedély birtokában az adás-vételi ügylet zárására várhatóan a következő napokban sor kerül.

Megkapta az engedélyt az OTP, végrehajthatja története legnagyobb felvásárlását

Elolvadtak a pluszok

Bár a határidős részvényindexek a nyitást megelőzően még 0,2-0,5 százalékos emelkedést jeleztek előre az európai tőzsdéken, a pluszok elolvadtak, jelenleg a vezető német, francia és brit részvényindex a keddi záróértéke közelében ingadozik.

Jó hangulatban indult a kereskedés a magyar tőzsdén

Az erős tegnapi amerikai tőzsdei zárás meghozta a vevőket a magyar tőzsdére is, minden hazai blue chip árfolyama emelkedik a nyitást követő percekben.

Jó hangulatban indult a kereskedés a magyar tőzsdén

Hatalmas nyereséget ért el a Raiffeisen, de a pénz nagy része Oroszországban várja sorsát

Az elemzők által vártat ismét jelentősen meghaladó, 826 millió eurós negyedik negyedéves eredményről számolt be az osztrák Raiffeisen Bank International. A tavalyi év egészére összehozott 3,6 milliárd eurós nyereség 56%-a, csaknem 2,1 milliárd euró az orosz leánybanktól származott, és 5%-át hozta a magyar leánybank 183 millió euróval, vagyis durván 70 milliárd forinttal. A menedzsment részvényeként legfeljebb 0,8 eurócentes osztalékot fog javasolni, és sikerült előbbre jutniuk az orosz leánybank sorsát illetően is, amelynek a nyeresége a háború következményei miatt egyelőre nem felhasználható.

Hatalmas nyereséget ért el a Raiffeisen, de a pénz nagy része Oroszországban várja sorsát

Megszólalt a legendás shortos: ilyet még nem látott a 40 éves karrierje során

Aggasztó folyamatokra figyelmeztet a méltán híres shortos (vagyis az árfolyamok esésére játszó befektető), Jim Chanos.

Megszólalt a legendás shortos: ilyet még nem látott a 40 éves karrierje során

Tovább növelte részesedését a Duna House az olasz leányvállalatában

Tegnap 16,85 százalékkal növelte a részesedését a Duna House az olasz leányvállalatában, a Hgroupban.

Tovább növelte részesedését a Duna House az olasz leányvállalatában

Jó a hangulat a tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,1 százalékkal került feljebb, a S&P 500 1,5 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 1,6 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken is jó a hangulat, miközben a Nikkei stagnál, a Hang Seng 1,01 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 1,3 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,45 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,66 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,17 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,27 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,37 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel jelenik meg a magyar feldolgozóipar friss beszerzési menedzserindexe, a KSH pedig a külkereskedelem részletes adatai mellett a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó decemberi statisztikát közli. Az MNB a szokásos havi adatokat publikálja a hitelintézetek mérlegéről, valamint a vállalati és lakossági kamatokról. Azonban külföldön ez a nap is izgalmasabb lehet, hiszen a BMI-k mellett jön az amerikai magánszektor foglalkoztatását jelző ADP-index, este pedig a hét egyik legfontosabb eseménye, a Fed kamatdöntő ülése. A várakozások szerint az amerikai infláció csökkenésére az eddiginél kisebb, 25 bázispontos további emeléssel reagálhat a jegybank, de a befektetők árgus szemmel figyelhetik a közlemény hangvételét, illetve Jerome Powell szokásos sajtótájékoztatóját is.

2023. január 30. - február 5.. makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 31. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak dec.
január 31. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 1. szerda 8:30 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma dec.
február 1. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (második) nov.
február 1. szerda 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege dec.
február 1. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztika dec.
február 1. szerda 9:00 MLBKT Beszerzési menedzserindex jan.
Nemzetközi makrogazdaság
január 30. hétfő 8:00 Németo. GDP Q4
január 30. hétfő 9:00 Spanyolo. Infláció jan.
január 31. kedd 2:00 Kína NBS beszerzési menedzserindex jan.
január 31. kedd 7:30 Franciao. GDP Q4
január 31. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem dec.
január 31. kedd 8:45 Franciao. Infláció jan.
január 31. kedd 10:00 Olaszo. GDP Q4
január 31. kedd 11:00 EU GDP Q4
január 31. kedd 14:00 Németo. Infláció jan.
február 1. szerda 2:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi jan.
február 1. szerda 11:00 EU Infláció jan.
február 1. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index jan.
február 1. szerda 15:45 USA S&P Global feldolgozóipari bmi jan.
február 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari index jan.
február 1. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
február 1. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
február 2. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem  dec.
február 2. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
február 2. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
február 2. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
február 2. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések dec.
február 3. péntek 11:00 EU Termelői árak dec.
február 3. péntek 14:30 USA Munkanélküliség jan.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt idén a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 12,2 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 2,8 százalékos emelkedéssel a Dow Jones.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 12,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,3 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az arany árfolyama már 6,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 086,04 1,1% 1,0% 2,8% 2,8% -3,0% 30,4%
S&P 500 4 076,6 1,5% 1,5% 6,2% 6,2% -9,7% 44,4%
Nasdaq 12 101,93 1,6% 2,2% 10,6% 10,6% -18,9% 74,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 327,11 -0,4% 0,1% 4,7% 4,7% 1,2% 18,3%
Hang Seng 21 842,33 -1,0% -0,9% 10,4% 10,4% -8,2% -33,6%
CSI 300 4 156,86 -1,1% -0,6% 7,4% 7,4% -8,9% -2,8%
Európai részvényindexek              
DAX 15 128,27 0,0% 0,2% 8,7% 8,7% -2,2% 14,7%
CAC 7 082,42 0,0% 0,5% 9,4% 9,4% 1,2% 29,2%
FTSE 7 771,7 -0,2% 0,2% 4,3% 4,3% 4,1% 3,2%
FTSE MIB 26 599,74 1,0% 2,8% 12,2% 12,2% -0,8% 13,2%
IBEX 9 034 -0,2% 0,7% 9,8% 9,8% 4,9% -13,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 339,18 -0,7% -3,3% 3,5% 3,5% -15,2% 12,8%
ATX 3 383,71 0,8% 1,6% 8,2% 8,2% -12,0% -5,9%
PX 1 329,66 -0,1% 2,8% 10,6% 10,6% -6,1% 17,6%
WIG20 61 286,58 1,2% -0,3% 6,7% 6,7% -9,1% -7,2%
Magyar blue chipek              
OTP 10 825 -1,6% -6,3% 7,1% 7,1% -40,8% -6,6%
Mol 2 682 -0,7% 0,9% 3,1% 3,1% -2,5% -12,2%
Richter 8 110 0,6% -3,7% -2,3% -2,3% -2,8% 26,2%
Magyar Telekom 382 2,8% -0,3% 12,7% 12,7% -8,9% -18,2%
Nyersanyagok              
WTI 78,87 1,2% -1,1% -1,7% -1,7% -10,5% 21,6%
Brent 86,66 0,0% 0,4% 2,0% 2,0% -5,1% 26,3%
Arany 1 928,19 0,2% -0,3% 6,2% 6,2% 7,3% 43,7%
Ezüst 23,68 0,0% 0,2% -0,3% -0,3% 5,3% 37,4%
Devizák              
EURHUF 391,6250 0,5% 0,2% -2,2% -2,2% 10,0% 26,3%
USDHUF 360,5958 0,6% 0,3% -3,9% -3,9% 13,6% 44,9%
GBPHUF 443,8101 0,0% 0,6% -1,8% -1,8% 4,4% 25,2%
EURUSD 1,0861 -0,1% -0,1% 1,8% 1,8% -3,1% -12,8%
USDJPY 130,3300 0,0% 0,2% -1,1% -1,1% 13,1% 19,4%
GBPUSD 1,2311 -0,6% 0,0% 2,3% 2,3% -8,2% -13,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 127 1,3% 2,2% 39,3% 39,3% -39,9% 127,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,53 -0,6% 1,8% -7,9% -7,9% 98,0% 30,1%
10 éves német állampapírhozam 2,25 -1,2% 5,8% -12,4% -12,4% -9 084,0% 253,7%
10 éves magyar állampapírhozam 8,1 2,4% 7,3% -12,4% -12,4% 63,3% 240,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Alex Macro

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF