jászai gellért
Üzlet

Jászai Gellért: a jelenlegi részvényárfolyam köszönőviszonyban sincs a 4iG Csoport valós értékével

Idén január végén zárult le a hazai távközlés történetének egyik legnagyobb tranzakciója, a 4iG és a magyar állam megvásárolta a Vodafone Magyarországot, de nem ez volt az egyetlen felvásárlás, amit a 4iG végrehajtott, a vállalat egymás után vásárol távközléshez köthető vállalatokat nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is, ezek integrálása két-három éven belül zárulhat le, mondta el a Portfolio-nak Jászai Gellért, a 4iG elnöke, aki többek között arról is beszélt, hogy mi lesz az állam, mint tulajdonos szerepe a Vodafone-nál, mekkora hitelállományt görget maga előtt a vállalat és mekkora annak a kamatterhe, de arról is kérdeztük, hogy piacinak tartja-e az állami bankoktól kapott hiteleket, hogy nem merül-e fel érdekkonfliktus az állami tulajdonrész mellett például közbeszerzéseken, és természetesen az egyesített távközlési cég lehetséges nevéről is beszéltünk. Jászai Gellértnek a 4iG részvényárfolyamáról is volt véleménye, szerinte az a mostani szinteken köszönőviszonyban sincs a 4iG Csoport valós értékével.

Január végén lezárult a Vodafone felvásárlása. Mi a következő hónapok menetrendje?

100 napos határidőt szabtunk magunknak a vállalat folyamatainak megismerésére, és az integrációhoz szükséges lépések előkészítéséhez. Az első három hónap programja az egyes területek működési logikájának megismerésén túl az üzleti-, működési- és költségszinergiák feltárása, valamint az együttműködési rendszerek kialakítása lesz a 4iG és a Vodafone stratégiai területei között. Az integrációs folyamatok és menetrend kialakításában a 4iG Csoport üzleti, gazdasági, operatív és transzformációs területeinek irányításáért felelős vezetői mellett a Vodafone menedzsmentjére és munkatársaira is fontos feladat hárul. Számítunk tapasztalataikra, szaktudásukra és támogatásukra már az előkészítés, és folyamataink összehangolása során is.

Miért volt szükség a menedzsment átalakítására gyakorlatilag már az első napon?

A tulajdonosváltással több, többségében külföldi vezető is távozott a társaságtól, akik a Vodafone nemzetközi hálózatában folytatták pályafutásukat, tehát mindenképpen pótolnunk kellett ezeket a funkciókat. Másrészt – és ez sokkal fontosabb motiváció volt számunkra - az integrációs folyamatok előkészítése és társaságaink működésének harmonizációja érdekében az irányítást olyan nagy tapasztalattal rendelkező vezetőkre kívántuk bízni, akik a 4iG távközlési üzletágában már most is kulcspozíciót töltenek be, és ennek köszönhetően mély ismeretekkel rendelkeznek folyamatainkról, illetve társaságaink működéséről. Az ő munkájukat támogatja márciustól Sacha Dudler, aki több mint két évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a távközlési vállalatok üzleti folyamatainak átalakításában és összehangolásában. Sachaval közel egy éve dolgozunk együtt Albániában, az ő irányításával zártuk sikeresen januárban a One Telecommunications és az AlbTelecom jogi összeolvadását.

1E9A8124

Meddig tarthat a távközlési portfólióelemek összevonása, integrációja?

Ez egy többszíntű és több országban párhuzamosan zajló stratégiai átalakítási folyamat, mely a komplexitástól függően más-más időbeli megvalósítást igényel. A folyamatok nem csak integrációról, hanem a vállalataink átalakításáról is szólnak, amelyek jogi, technológiai, szervezeti, kereskedelmi, illetve márkázási kérdéseket is érintenek. Azt gondolom, hogy a teljes integráció itthon és a nemzetközi vállalatainknál – két-három éven belül lezárulhat. A legfontosabb célunk, hogy a transzformációt követően - a részvényesi értéknövelés mellett - a lakossági és üzleti ügyfelek jobb, magasabb minőségű szolgáltatást kapjanak.

Megtartják a két szegmenst, a távközlést és az IT-t, vagy azokat is összevonják?

Az alapelv az, hogy a működés szempontjából egy infokommunikációs vállalatcsoportként tekintünk magunkra, amelynek szerves részei a távközlés és az informatika, valamint a védelem és űripar digitalizációs és technológiai területei. Az üzleti divízióink összevonásában számos okból kifolyólag sem gondolkozunk. Egyrészt a területek működési mechanizmusai, munkafolyamatai mások, az informatika területén piacvezetők vagyunk Magyarországon, amelyet szeretnénk megőrizni. A digitalizáció a jövő, amelyben mindegyik iparágunk innovatív megoldásokkal tud szerepet vállalni, de az informatika lehet a távközlés további növekedésének, a szolgáltatások sokféleségének, valamint a védelem és űripar technológiai fejlődésének is az egyik kulcsa. Az informatika kiemelt szerepe megkérdőjelezhetetlen a csoporton belül, főleg, ha ehhez még hozzáadjuk a Rheinmetallal közös informatikai és digitalizációs terveinket is, amelyek megvalósítása közös cégeinken keresztül már tavaly ősszel elkezdődött.

A másik nagytulajdonosnak, a 49 százalékos részesedésű magyar államnak mi lesz a szerepe a Vodafone-nál? Lesz beleszólása a vállalat működésébe, stratégiájába?

Az államnak kisebbségi jogai vannak, amely mellett természetesen rendelkezik a szükséges garanciákkal is a befektetése védelme, valamint az érdekeinek szükséges mértékű képviseletére.

Nem merül fel érdekkonfliktus az állami tulajdonrész mellett például közbeszerzéseken?

A Vodafone csak úgy, mint az Antenna Hungária, továbbra is pontosan ugyanolyan feltételekkel tud majd indulni a közbeszerzéseken mint más társaságok, amelyekben nincs állami tulajdon. Az uniós jogszabályok értelmében ugyanis azon vállalatok, ahol 2%-ot eléri, vagy meghaladja a magántulajdon aránya nem minősülnek in-house cégnek, így nem mentesülnek a közbeszerzés alól.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a Vodafone felvásárlásával csökken a piaci verseny. A vezetékes szolgáltatásokban gyakorlatilag duopol piac jön létre, ami gátolja a versenyt.

A nemzetközi példák mást mutatnak. A hatalmas beruházási igényű vezetékes, valamint 5G mobilhálózati fejlesztések miatt erős konszolidációs trend figyelhető meg Európában és az uniós csatlakozás előtt álló nyugat-balkáni országokban. A távközlési vállalatok, többek közözött a jelentős szélessávú adatforgalmi igények miatt, ma már inkább digitális közművállalatnak minősülnek, az ügyfeleknek pedig a nagyobb adatforgalomért, és a fejlesztések felgyorsulásáért cserébe tudomásul kell venniük a piac koncentrációját, a szolgáltatók számának a csökkenését. A régi ökölszabály, mely szerint minél több a szolgáltató a piacon, annál nagyobb a verseny, az a jelenlegi környezetben és költségszinteken inkább a fejlődés gátját jelenti, mint a versenyt támogatja. A hazai piac átalakulása, egy tőkeerős nemzeti szolgáltató megjelenése jótékony hatással lesz a beruházási versenyre, mert érdemi kihívója lehetünk a legnagyobb szolgáltatóknak. Ennek eredményeként pedig felszámolhatók azok a geográfiai alapon létrejött monopóliumok, ahol a sokszereplős piac ellenére eddig csak egyetlen távközlési szolgálató volt jelen. Az integrációs folyamataink előrehaladásával a konvergens csomagajánlatokban is kifejezetten érdemi versenyre számítok. A versenyt pedig támogatja majd az 5G alapú otthoni internetszolgáltatások elterjedése is.

1E9A8169

A 4iG a Vodafone felvásárlása kapcsán az MFB-től kapott 425 millió eurós hitel mellett az Eximbanktól 750 millió eurós hitelt kapott. A két hitel együttesen jóval nagyobb, mint a vételár 4iG-re eső része. Ez minek tudható be?

Az Eximbank által folyósított 750 millió eurós szindikált hitel mögött a JP Morgan és az általa szervezett külföldi pénzintézetek álltak. A JP Morgan és partnerei a forrást kifejezetten a Vodafone tranzakcióhoz biztosították, amit az Exim kizárólag erre a célra folyósíthatott az Antenna Hungáriának. A számok pontos értelmezéséhez fontos tudni, hogy a kormány nem 425 millió eurós hitelt, hanem 425 millió euróban maximált keretet hagyott jóvá az MFB számára a tranzakcióhoz. Ehhez képest végül 150 millió eurós keretszerződést kötöttünk az MFB-vel, de ennek is csak kisebb, az akvizíció zárásához feltétlenül szükséges részét hívtunk le.

Két állami pénzintézettől, ráadásul az MFB-hitel esetében nagyrészt állami kezességvállalás mellett történik a hitelfelvétel. Sokak szerint így nehéz piaci hitelekről beszélni.

A bank a számunkra biztosított forrást a piacról vonta be, a kezességvállalásért pedig a magyar államnak az uniós jogszabályoknak megfelelve piaci alapú kezességvállalási díjat is fizettünk. Tehát annak ellenére, hogy két állami tulajdonú bank is részt vett a tranzakcióban, mindkét esetben piaci hitelről beszélünk, ahol egyetlen forint sem származott költségvetési forrásból, vagy más állami támogatásból.

A felvásárlásoknak ára van, a 4iG Csoport adósságállománya hatalmasra nőtt. Éves szinten nagyságrendileg mekkora kamatterhet visel a vállalat?Hogyan kezelik a meredeken emelkedő kamatkörnyezet negatív hatásait?Mire számítanak, a következő években milyen ütemben tudják leépíteni az adósságállományt?

A 4iG Csoport működését több nemzetközi elemzőház és hitelminősítő követi. Ezek száma valószínűsíthetően növekedni fog a nemzetközi terjeszkedésünkkel és pénzpiaci aktivitásunkkal párhuzamosan. Ez egy természetes folyamat, amely segíti a befektetőinket és részvényeseinket is az objektív tájékozódásban a gazdasági mutatóinkkal, a tervek megvalósításával vagy akár a transzformációs folyamat státuszával kapcsolatban. Az aktuális elemzések alapján a csoport teljes nettó adósságállománya ma nagyjából 760 milliárd forint, amelyben az akvizíciós kötvények és hitelek mellett minden leányvállalatunk, így már a Vodafone Magyarország működési és beruházási hiteleit is bele kell érteni. A hitelállományunk gerincét, a fix kamatozású akvizíciós kötvények és hitelek adják, amelyek évente nagyságrendileg 45-50 milliárd költséget jelentenek majd a csoport számára, ugyanakkor a kalkulációk szerint éves szinten 170-200 milliárd forintnyi EBITDA eredményt érhetünk el. Így az EBITDA arányos adósságmutatónk a nemzetközi iparági benchmarkoknak megfelelően nem haladja meg a 4-4,5-öt. A hitelkitettségünk csökkentésére több lehetőséget is látok, ugyanakkor a stratégiai növekedési terveinkkel összhangban mérlegeljük majd, hogy milyen mértékben csökkentjük a csoport adósságát a szerződésben rögzített határidők előtt. Ha olyan befektetési lehetőség nyílik a piacon, amellyel erősíthetjük jelenlétünket a nyugat-balkáni régióban, valamint tovább növelhetjük a csoport cash flow termelő képességét, akkor a részvényesi értéket is növelő akvizíciókra fordítjuk majd ezeket a forrásokat.

1E9A8228

Mi lesz a Vodafone, vagy általában a 4iG távközlési cégeinek későbbi egységes neve? A balkáni leánycégek neve alapján akár ONE-nak is hívhatnák. Mikor várható az új márka bevezetése?

A ONE márkanevet szeretnénk tovább építeni és a hazai távközlési portfóliónkban is megjeleníteni. Ez eddig sem volt titok. A hazai telco márkáinkkal kapcsolatos stratégián jóideje dolgozunk, amely a Vodafone márkanevet és érinti majd. Egy márkanév váltás ugyanakkor nem csak egy egyszerű logócserét jelent. Jóval hosszabb és összetettebb folyamatról van szó, amely szolgáltatási és kereskedelmi stratégiától, a retail hálózatunk megújításáig számos területet érint. Mindezek mellett pedig kiemelten fontos, hogy az új márka által képviselt értékekkel az ügyfeleink is azonosulni tudjanak majd. Az, hogy a márkaváltásra mikor kerül majd sor, arra üzleti okokból nem szeretnék konkrétabb választ adni. Természetesen nem azonnal, de belátható időn belül lépünk majd ebben a kérdésben is.

A Vodafone Magyarországban 100 százalékos részesedést szereztek a magyar állammal, de nem mindenhol megy ennyire olajozottan a tulajdonrész megszerzése. Mi az oka annak, hogy az izraeli SpaceComban nem tudtak egy lépésben többségi tulajdonosokká válni? Ott mik a következő években a tervek?

Az Izraeli Kommunikációs Minisztérium egyelőre 20%-os tulajdonszerzést hagyott jóvá számunkra a vállalatban. A társasággal kötött megállapodás értelmében ennek első felét már megszereztük, és további 10 százalékos részvénycsomagot vásárolhatunk majd a SpaceCom zártkörű részvénykibocsátásán, amely előkészítés alatt áll. Kisebbségi, pénzügyi befektetőként ma még nem szólhatunk bele a társaság stratégiájába, ezért arra törekszünk, hogy az elkövetkező három év során, az újabb szükséges hatósági jóváhagyásokat követően tovább növeljük részesedésünket, és végül többségi, 51 százalékos tulajdont szerezzünk a SpaceComban. A magyar műholdprojekt megvalósításának ütemtervét a többségi tulajdonszerzés időpontja nem fogja befolyásolni, mert ezzel kapcsolatban más komoly alternatívákat is vizsgálunk.

Az ukrajnai háború és a világszerte egyre masszívabb hadászati fejlesztések egyik nagy nyertese az a Rheinmetall lehet, amelynek a 4iG biztosít majd informatikai szolgáltatásokat nem csak Magyarországon, hanem globálisan is. Hol tart most az együttműködés a német multival? Mik a tervek a következő években?

A cégbejegyzést követően a közös informatikai vállalatunk Sebastian Hollensteiner vezetésével megkezdte működését. Jelenleg a szükséges háttérfeltételek megteremtése, valamint a munkatársak toborzása zajlik. Első lépésben 50 fővel szeretnénk elindulni, és terveink szerint rövid időn belül 200-250 főre bővítünk majd a munkatársak számát. A célunk, hogy a társaság a Rheinmetall magyarországi érdekeltségei mellett mielőbb alkalmassá váljon a vállalatcsoport nemzetközi hálózatában, illetve a csoporton kívül működő vállalatok kiszolgálására is. Az együttműködés egyedülálló lehetőséget jelent számunkra, hogy informatikai szolgáltatásainkkal a globális védelmi iparban is megjelenjünk, a Rheinmetall pedig az együttműködéssel informatikai kompetenciáit növelheti.

1E9A8156

A költségvetési megszorítások nyilvánvalóan érintik az állami informatikai megrendeléseket is. Mit látnak ezen a piacon, mire számítanak a következő időszakban?Energiaválság, háború, devizaárfolyam-változások, infláció, ellátási láncok akadozása – ezek mennyire érintik érzékenyen a 4iG-t?

Az informatikai és a távközlési szolgáltatókra is jelentős nyomást gyakorolt az elmúlt évben a külső gazdasági környezet romlása, a munkabérek mellett az energiaköltségek emelkedése, illetve a költséginflációs hatások. Míg a távközlési piacon volt arra terünk, hogy a szolgáltatási díjak kényszerű emelésével, de ezt a jelentős költségnövekedést ellensúlyozzuk, az informatikában a piac szerkezetéből adódóan erre kevésbé volt lehetőségünk, mert az állami és piaci szereplők is jelentősen visszafogták költéseiket. Mivel ebben a szegmensben az állam a legnagyobb megrendelő, így a piaci folyamatok negatív hatását minden szolgáltató, így mi is megéreztük. A 4iG az elmúlt időszakban informatikai rendszerintegrátor vállalatból egy infokommunikációs vállalatcsoporttá alakult. A transzformáció eredményeként bevételeink több mint háromnegyede már az elmúlt évben is a távközlésből és 85-90 százalékban piaci forrásból származott. Ennek köszönhetően a távközlési üzletágunk teljesítménye képes volt kompenzálni az informatikában kieső bevételeinket. A háborús környezetben nagyon nehéz a várható gazdasági folyamatokat megjósolni, de annyi talán már látható, hogy az idei évben még nem számíthatunk jelentős fellendülésre.

Terveznek további akvizíciókat Magyarországon vagy a régióban? Ha igen, mely piacokon, szegmensekben?

Magyarországon a cégcsoport a következő években a transzformációs és integrációs feladatokra koncentrál, viszont a nyugat-balkáni régióban látunk olyan lehetőségeket, amelyekkel tovább erősíthetjük jelenlétünket a térségben.

Mennyire elégedett a 4iG tőzsdei teljesítményével? A nagy bejelentések ellenére idén csak stagnál, az elmúlt egy évben 15 százalékkal csökkent a részvényárfolyam.

A jelenlegi részvényárfolyam köszönőviszonyban sincs a 4iG Csoport valós értékével. Ennek részben külső okai - háború, energiaárak, infláció - vannak, részben pedig az, hogy a befektetőink számára érthetőbb kell legyen az a transzformáció, amin a 4iG keresztülment az elmúlt három évben. Ennek támogatására terveink szerint sokat teszünk majd a következő években nemzetközi szinten is.

4ig777

Címlapkép, fotók: Stiller Ákos

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték