Előfizetői tartalom

Nagyot fordulhat a világ: ismét eljöhet az egykori sztárszektor ideje

Portfolio
Látványos fordulatot hoztak az elmúlt napok a tőzsdéken, miután a két amerikai regionális bank és a svájci Credit Suisse csődje után rég nem látott eladási hullám söpört végig a piacokon. A körülmények javulásával egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy mely szektorok lehetnek az előttünk álló időszak legnagyobb nyertesei, és ugyan a befektetők számításait még keresztül húzhatja a Fed ma esti kamatdöntése, a vártnál alacsonyabban kamatszintek kedvező hatással lehetnek a technológiai szektor vállalataira.

Minek köszönhető a mostani emelkedés?

Az, hogy ilyen rövid idő alatt megnyugodtak a befektetők alapvetően két dolognak köszönhető. Először is, a világ hat vezető jegybankja bejelentette, hogy a bankszektor körüli aggodalmak piaci hatásainak csillapítására napi gyakoriságúra sűrítik a dolláralapú likviditásnyújtási tendereket.

Továbbá előző héten a Fed is rendkívüli mértékben, három nap alatt mintegy 300 milliárd dollárral növelte mérlegfőösszegét, amellett, hogy a mennyiségi szigorítás kereténben folyamatosan építi azt le. Ami arról árulkodik, hogy a bankrendszernek nyújtott segítség kifejezetten nagy összeget tesz ki.

Ha pedig már Fed, a jegybank magyar idő szerint este 7 órakor tartja kamatdöntő ülését, amelyet követően Jerome Powell is megszólal majd. Az elmúlt napokban a piaci hangulattal együtt a várakozások is folyamatosan változtak, jelenleg egy 25 bázispontos kamatemelésre van a legnagyobb valószínűség a piaci szereplők szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés