Csúnya mínuszban zártak az európai tőzsdék, több mint 5 százalékot zuhant az OTP

Portfolio
Ismét megütötték pénteken az európai tőzsdéket, a hangulatromlás hátterében pedig ezúttal is a bankszektor állt, miután a Deutsche Bank részvényeinek piacán eladási hullám bontakozott ki, ami lehúzta a többi szektortársat is. A bankszektorral kapcsolatos aggodalmak háttérbe szorították azt, hogy egyébként mind a francia, mind a német, mind az eurózónás beszerzésimenedzser-indexek a vártnál jobban alakultak februárban a mai adatközlések szerint. Az amerikai részvénypiacokon már jobb volt a hangulat, a vezető indexek pluszban zárták a hét utolsó kereskedési napját.  

Pluszos zárás a tengerentúlon

Emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai indexek:

  • a Dow 0,4 százalékkal
  • az S&P 500 0,6 százalékkal
  • a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb.

Felemás mozgások az amerikai tőzsdén

Az amerikai részvénypiacon felemás a hangulat ma, míg a Dow és az S&P 500 index emelkedik, addig a Nasdaq esik a tegnapi záróértékhez képest. Ha zárásig nem lesznek mozgások, az irányadó amerikai indexek a hetet 1 százalék körüli emelkedésekkel zárhatják a múlt pénteki záróértékhez képest.

Jó hírt kapott a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlásáról

Egy lépéssel közelebb kerülhetett a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlásához, miután az Egyesült Királyság versenyhatósága leszűkítette a tranzakcióval kapcsolatos vizsgálatot – írja a CNBC.

Jó hírt kapott a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlásáról

Április 27-én tartja éves közgyűlését az Appeninn

Április 27-én 14 órára hívta össze éves rendes közgyűlését az Appeninn – derül ki a BÉT-en publikált közleményből.

Április 27-én tartja éves közgyűlését az Appeninn

"A Deutsche Bank nem a következő Credit Suisse"

Szakadtak a mai kereskedésben a Deutsche Bank részvényei, a CDS-felára pedig megugrott, miután az európai bankszektor stabilitása miatt kialakult aggodalom ezúttal a német bankra zúdult rá. Sok elemző nem tudta hova tenni, hogy miért pont a Deutsche Bank lett a célpont, amely sorozatban 10 nyereséges negyedévet zárt és erős tőkepozícióval rendelkezik.

Komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül egyedüliként a Richter papírjai zártak pluszban, az OTP részvényei több mint 5 százalékot estek.

Komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

Több mint 5 százalékot zuhant az OTP

A bank részvénye 5,4 százalékos esést követően a lélektani 10 000 forintos határ alatt fejezték be a hét utolsó kereskedési napját, miután az esést az európai tőzsdéken ezúttal is bankrészvények vezették.

Júniusig meghosszabbítják az oroszok az olajtermelés csökkentését

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a korábban bejelentett napi félmillió hordós kőolaj kitermelés csökkentésnek a februári napi 10,2 millió hordós szintről kell indulnia, a februári bejelentésen szerint a csökkentés a januári 9,8-9,9 millió hordós napi szintről indult volna - írja a Reuters.

Júniusig meghosszabbítják az oroszok az olajtermelés csökkentését

Nyugtat a német kancellár: nem kell aggódni a Deutsche Bank miatt

Olaf Scholz német kancellár szerint nincs ok aggodalomra a Deutsche Bank miatt – írja a Bloomberg azt követően, hogy a német bank részvényei ma nagyot zuhantak.

Nyugtat a német kancellár: nem kell aggódni a Deutsche Bank miatt

Továbbra is komoly mínuszban az OTP

A délelőtti esést követően továbbra is 4,7 százalékos mínuszban, a 10 000 forintos lélektani határ alatt van az OTP részvényeinek árfolyama.

Kapaszkodik az Amerika

A Dow és a Nasdaq 0,3, az S&P 500 pedig már csak 0,2 százalékos mínuszban van.

Bankválság: megvolt a gamechanger esemény, most minden azon múlik, hogy sikerül-e a pénzügyi karantén

A bankpánik-Fed-pivot birkózógép egy érdekes részvénypiaci jelenség, amelynek első hatásait az elmúlt bő két hétben már meg is figyelhettük. Utoljára 2007-ben és 2008-ban láthattunk hasonlót. Az egész helyzetben az a nagyon érdekes, hogy ha sikerül karanténba zárni a pénzügyi fertőzés potenciális okozóját, akkor sokszor jó időszaka jön a következő hónapokban a részvénypiacnak, mert tud a lazább monetáris pályára koncentrálni. Persze 2008 szeptemberében láttuk azt is, amikor nem sikerült felállítani a pénzügyi karantént.

Bankválság: megvolt a gamechanger esemény, most minden azon múlik, hogy sikerül-e a pénzügyi karantén

Reagált a Raiffeisen az orosz tevékenységével kapcsolatos friss hírekre

Az Európai Központi Bank elkezdett nyomást gyakorolni az osztrák Raiffeisen Bank Internationalre, hogy építse le rendkívül nyereséges oroszországi tevékenységét - számoltunk be pénteken reggel a Reuters értesüléséről. A Raiffeisen Bank International most közleményben reagált, megismételve: minden stratégiai lehetőséget megvizsgálnak az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, amely egyébként nagyrészt beszüntette mára hitelezési tevékenységét.

Reagált a Raiffeisen az orosz tevékenységével kapcsolatos friss hírekre

Eséssel kezd Amerika

A nyitást követően az S&P 500 0,6, a Dow és a Nasdaq pedig egyaránt 0,6 százalékos mínuszban van.

2000 dollár közelében az arany

Ahogy arról reggel mi is beszámoltunk, a mostani emelkedés során áttörte az arany a komoly ellenállásnak számító 1980 dolláros zónát.

A kitörést követően pedig egészen a következő fontos lélektani határig, a 2000 dolláros szintig emelkedett a jegyzés, ahol ismét megtorpant az emelkedés.

Kisebb felpattanás

Délelőtt már közel 2,5 százalékos mínuszban is voltak a vezető részvényindexek, jelenleg a CAC 1,8, a DAX pedig 1,9 százalékos mínuszban van.

A BUX szintén 1,9 százalékkal került lejjebb.

Amerika is mínuszban nyithat

A határidős részvényindexek jelenlegi állása aszerint a Dow 1, az S&P 500 0,8, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos eséssel nyithat.

Komoly mínuszban az OTP

A kereskedési idő felénél a magyar tőzsde már közel 2 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek közül pedig egyedüliként a Richter papírjai vannak pluszban. Az OTP részvényei már közel 5 százalékos mínuszban is voltak délelőtt, miután újabb eladási hullám söpör végig az európai bankszektor részvényein, azt követően, hogy a Deutsche Bank fizetésképtelensége elleni biztosítás költsége erőteljesen megugrott csütörtök este.

Komoly mínuszban az OTP

A forintot is megütötték

Csütörtök estig hatalmas, mintegy 20 egységnyi forintszárnyalás következett be az euróval szemben hétfő reggelhez képest, a Fed-döntés miatt hanyatló dollárral szemben pedig ez közel 30 egységet is elért, de aztán a csütörtök este érkezett, elvileg kedvező EU-forrásos hír után is gyengüléssel kezdett pénteken a forint. Ezután pedig a délelőtti kereskedésben szakadni kezdett a forint a meredeken romló külpiaci hangulatban, mert megint komoly aggodalmak törtek elő az európai bankszektorral kapcsolatban, ez pedig háttérbe szorította az egyébként vártnál kedvezőbb februári beszerzésimenedzser-indexekkel kapcsolatos adatközléseket is. A piac fókuszába most a Deutsche Bank került, amelynek részvényárfolyama 10% feletti mínuszba zuhant, a csődkockázat elleni biztosításának ára pedig rekordmértékben ugrott tegnap.

A forintot is megütötték

Nincs megállás

A déli órákban a vezető európai részvényindexek közül a DAX és a CAC is egyaránt 2,4 százalékos mínuszban van, a FTSE pedig 2 százalékkal került lejjebb.

Ütik az olajat is

A bankrendszerben sokasodó problémák hatására tovább erősödnek a recessziós félelmek, amely az energiakereslet visszaesését hozná magával, ennek következtében a globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára már 2,3 százalékos mínuszban van ma.

Komoly mínuszban a Deutsche Bank és a UBS

A Deutsche Bank részvényei már 14 százalékos mínuszban vannak, miután a bank fizetésképtelensége elleni biztosítás költsége erőteljesen megugrott csütörtök este.

A UBS papírjai pedig 7 százalékkal kerültek lejjebb, miután a Credit Suisse mellet az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a bank ellen, amiért kijátszhatták az orosz oligarchák elleni szankciókat.

Egyre lentebb Európa

A vezető európai börzék közül a DAX 2, a CAC pedig már 2,1 százalékos mínuszban van.

A magyar tőzsdét is megütötték, már 2 százalékos mínuszban van a BUX, főként az OTP közel 5 százalékos esésének következtében.

Ütik tovább a tőzsdéket

A DAX már 2, a CAC 1,9, a FTSE pedig 1,8 százalékos mínuszban van.

Ütik a bankrészvényeket

Ami az európai nagybankok részvényeit illeti: a Deutsche bank részvényei mellett a holland ING és a spanyol Santander részvényei estek a legnagyobb mértékben.

Régiós szinten pedig a Raiffeisen részvényei estek a legnagyobb mértékben, már több mint 5 százalékot.

Csúnyán megütötték az OTP-t: már 10 000 forint alatt az árfolyam

Ismét nyomás alá kerültek a bankrészvények Európa szerte, miután a Deutsche Bank csődkockázat elleni biztosításának ára meredeken tovább emelkedik. Az eladási hullám alól pedig az OTP sem kivétel, a tegnapi nagy emelkedést követően újra 10 000 alá esett az árfolyam.

Csúnyán megütötték az OTP-t: már 10 000 forint alatt az árfolyam

Zuhan a Deutsche Bank: megvan az európai bankrendszer következő gyenge láncszeme?

Harmadik napja esnek a Deutsche Bank részvényei, és csak pénteken már 8,5%-os esést mutatnak, miután a bank fizetésképtelensége elleni biztosítás költsége erőteljesen megugrott csütörtök este.

Zuhan a Deutsche Bank: megvan az európai bankrendszer következő gyenge láncszeme?

Ütik az OTP-t is

Az OTP részvényei már 3 százalékos mínuszban vannak a mai napon, azonban még mindig a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos árfolyamszint felett áll a jegyzés.

A forgalom minimális ugyan, de átlagon felül alakul. A nap eddigi részében 1,53 milliárd értékben cseréltek gazdát a bank részvényei.

Célkeresztben a bankrészvények

Tegnap éjjel az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdeményezett a svájci Credit Suisse és a UBS ellen, hogy azok tisztvégviselői segítette-e kijátszani gazdag orosz üzletemberek számára a már hatályban lévő oroszellenes szankciókat. Ma pedig részben ezért, részben azért kerültek ismét nyomás alá az európai bankok a részvénypiacon, mert a Deutsche Bank csődkockázat elleni biztosításának ára meredeken tovább emelkedik: szerdán 142 bp-on zárt az 5 éves CDS ára, tegnap ez 173 bp-ra ugrott, pénteken pedig már 210 bp körül jár a Markit napon belüli adatai szerint, noha március első napjaiban még 80 bp körül mozgott.

A Deutsche Bank részvényárfolyama péntek délelőtt 8%-os zuhanásban jár, ami lehúzza a többi szektortárs eredményeit is, és ezek az aggodalmak most háttérbe szorítják azt, hogy egyébként mind a francia, mind a német, mind az eurózónás beszerzésimenedzser-indexek a vártnál jobban alakultak februárban a mai adatközlések szerint.

Jó hírek érkeztek Európában - jön a fellendülés?

Márciusban a német és a francia gazdasági konjunktúramutató a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett. A beszerzésimenedzser-indexek (bmi) javíthatják az európai gazdaságról alkotott képet, igaz, ez a turbulens globális környezetben egyelőre nem hagy erős nyomot a pénzpiacokon. 

Jó hírek érkeztek Európában - jön a fellendülés?

Csúnya mínuszban a vezető börzék

A DAX 1,6, a CAC és a FTSE pedig egyaránt már 1,5 százalékos mínuszban vannak.

Ismét 2000 dollár közelében az arany - Jöhetnek az új csúcsok?

A hét elején elért 2011 dolláros csúcs után ugyan közel 80 dollárt zuhant az arany árfolyama, de Jerome Powell amerikai jegybankelnök, és Janet Yellen amerikai pénzügyiminiszter szavai jócskán felerősítették a bizonytalanságot a nemzetközi piacokon, melynek köszönhetően ismét a 2000 dolláros szinteket ostromolja az közkedvelt menekülőeszköz.

Ismét 2000 dollár közelében az arany - Jöhetnek az új csúcsok?

Esésben Európa

A nyitást követően a német DAX 0,9, a francia CAC index pedig 1 százalékos mínuszban van.

A BUX 0,5 százalékkal került lejjebb.

Leáldozott volna az európai tőzsdéknek? Egyre pesszimistábbak a profi befektetők

Azok az európai részvénypiaci stratégák, akik korábban óvatosságra intettek a piac januári emelkedése során, mostanra kezdik megkapni a visszaigazolást, mivel egyre többen állítják, hogy a piac az év hátralévő részében nem biztos, hogy további jelentős emelkedést fog tapasztalni – írja a Bloomberg.

Leáldozott volna az európai tőzsdéknek? Egyre pesszimistábbak a profi befektetők

Egyedül a Richter részvényei vannak pluszban a hazai nagypapírok közül

A hazai blue chipek közül egyedüliként a Richter részvényei vannak pluszban, miután a vállalat közgyűlési előterjesztésében 390 forintos osztalék fizetésére tett javaslatot.

Egyedül a Richter részvényei vannak pluszban a hazai nagypapírok közül

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX minimális, 0,2 százalékos pluszban van.

390 forintos osztalék jöhet a Richternél

Közzétette közgyűlési előterjesztését a Richter, amelyből kiderült, hogy a vállalat részvényeként 390 forintos osztalékot fizethet.

390 forintos osztalék jöhet a Richternél

Több mint 800 millió forint értékben vett saját részvényeket az OTP

Az OTP arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket a BÉT oldalán, hogy a bank javadalmazási politikájának részeként 2023. március 23-án 80 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt, 10 260 forint/darab átlagáron.

Több mint 800 millió forint értékben vett saját részvényeket az OTP

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,3 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 1,3 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,9 százalékot esett, a Hang Seng 0,78 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,97 százalékos mínuszban áll.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,56 százalékot emelkedhet, a CAC 0,47 százalékot eshet, míg a FTSE 0,57 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,21 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,14 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,06 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapjára is maradnak adatok, a KSH például a friss, februári munkanélküliségi statisztikát publikálja ma reggel. Közben érkeznek az előzetes beszerzési menedzserindexek, szokás szerint délelőtt Európában, a nap második felében pedig a tengerentúlon publikálják a fontos konjunktúramutatót.  

2023. március 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 21 kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 23 csütörtök 11:00 PM Részletes áht beszámoló febr.
március 23 csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
március 24 péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 20 hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
március 20 hétfő 8:00 Németo. Termelői árak febr. 
március 20 hétfő 11:00 EU Külkereskedelem jan.
március 21 kedd 11:00 Németo. ZEW index márc.
március 22 szerda 8:00 UK Infláció febr. 
március 22 szerda 19:00 USA Fed kamatdöntés  
március 22 szerda 19:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
március 23 csütörtök   EU EU-csúcs  
március 23 csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
március 24 péntek   EU EU-csúcs  
március 24 péntek 8:00 UK Kiskereskedelem febr. 
március 24 péntek 9:15 Franciao. Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 9:30 Németo. Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 10:00 EU Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 13:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése febr. 
március 24 péntek 14:45 USA Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés          

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 16,4 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 3,1 százalékos eséssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 14,5 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 105,25 0,2% -0,4% -3,2% -3,1% -6,6% 36,4%
S&P 500 3 948,72 0,3% -0,3% -1,6% 2,8% -11,4% 52,6%
Nasdaq 12 729,23 1,3% 1,2% 4,5% 16,4% -11,9% 95,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 419,61 -0,2% 1,5% 1,2% 5,1% -2,2% 33,0%
Hang Seng 20 049,64 2,3% 4,4% -1,5% 1,4% -9,5% -33,8%
CSI 300 4 039,09 1,0% 2,5% -1,6% 4,3% -5,6% 3,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 210,39 0,0% 1,6% -1,7% 9,2% 6,5% 28,0%
CAC 7 139,25 0,1% 1,6% -2,4% 10,3% 8,5% 40,1%
FTSE 7 499,6 -0,9% 1,2% -5,2% 0,6% 0,5% 8,3%
FTSE MIB 26 482,21 -0,2% 2,2% -2,9% 11,7% 9,0% 18,8%
IBEX 8 970 -0,4% 0,9% -2,8% 9,0% 7,7% -4,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 906,06 2,2% 5,0% -5,5% -2,0% -3,8% 16,1%
ATX 3 162,8 -0,6% 0,5% -8,8% 1,2% -5,0% -7,3%
PX 1 325,32 -0,3% 0,5% -4,6% 10,3% -1,1% 19,6%
WIG20 56 983,56 0,0% 0,1% -4,2% -0,8% -11,5% -4,1%
Magyar blue chipek              
OTP 10 400 3,4% 9,5% -4,2% 2,9% -15,7% -8,0%
Mol 2 546 3,5% 6,2% -8,4% -2,2% -9,1% -9,7%
Richter 7 375 0,3% -0,1% -4,8% -11,1% 2,3% 42,9%
Magyar Telekom 388 0,4% 1,6% -1,5% 14,5% -3,4% -12,8%
Nyersanyagok              
WTI 69,96 -1,2% 2,5% -7,0% -12,8% -40,1% 6,3%
Brent 75,49 -1,5% 1,2% -8,3% -11,1% -38,0% 7,6%
Arany 1 988,08 2,1% 3,7% 9,2% 9,5% 3,0% 47,4%
Ezüst 23,08 2,0% 7,1% 8,2% -2,8% -7,3% 39,1%
Devizák              
EURHUF 382,5250 -1,5% -3,9% 0,6% -4,5% 2,6% 22,3%
USDHUF 351,2627 -2,4% -6,3% -2,1% -6,4% 3,7% 38,8%
GBPHUF 434,8550 -0,6% -3,4% 0,7% -3,7% -3,1% 21,5%
EURUSD 1,0890 0,9% 2,5% 2,8% 2,0% -1,0% -11,9%
USDJPY 132,6700 0,0% -0,3% -1,6% -0,4% 9,6% 26,5%
GBPUSD 1,2322 0,7% 1,7% 2,5% 2,4% -6,7% -12,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 28 343 3,7% 13,1% 18,4% 70,7% -34,0% 217,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,39 -1,8% -5,3% -13,1% -11,7% 45,8% 19,7%
10 éves német állampapírhozam 2,19 -5,9% -2,3% -9,8% -14,4% 404,1% 314,6%
10 éves magyar állampapírhozam 8,56 -1,7% -2,9% -3,5% -7,5% 31,5% 230,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Forrás: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF