Előfizetői tartalom

Lehet tiltakozni, de a magyar autóipar jövője függ az akkumulátorgyáraktól

Egyre fontosabb szereplője a hazai iparnak az akkumlátorgyártás, és a súlya a következő években várhatóan csak tovább fog növekedni, tekintve, hogy jelentős beruházásokat látunk az ágazatban. A CATL ide tartozó debreceni fejlesztése például az ország történetének legnagyobb beruházása, bár a közvélemény oldaláról nem volt felhőtlen ennek a fogadtatása. Többek között a debreceni akkumulátorgyárról, a hazai akkumulátoripari ambíciókról, és a legégetőbb energetikai témákról kérdeztük Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, BME Zéró Karbon Központ igazgatóját, aki a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia elkészítésében is jelentős szerepet vállalt.

Azt látjuk, hogy világszerte jelennek meg különböző mértékű támogatások a zöld beruházások számára, viszont az USA az IRA-vel mondhatjuk, hogy most az élen jár. Mivel az IRA-ra eddig nem érkezett megfelelő EU-s válasz, ezért az USA elszívhatja az beruházásokat Európából, ami a Magyarországon tervezett beruházásokat is érintheti. Milyen válaszlépésekkel lehet ezt megakadályozni EU-s szinten?

Nagyon jó irányból indulunk neki ennek a kérdésnek. Amikor az EU elfogadta a zöld átállásra vonatkozó koncepciót, akkor klímavédelmi vízió és ambíció mellett egy iparpolitikát is elfogadott, amelynek a középpontjában a zöld átálláshoz kapcsolódó technológiák állnak. Az egyik ilyen kulcsterület a járműipar, a közlekedés zöldítése. Európa ebben a tekintetben nagy tétet tett arra, hogy a zöld átállásban globálisan meghatározó szerepet játsszon, de az USA ugyancsak feltett az asztalra egy nagy összeget. Erre kéne most vagy passzolni, vagy betenni a pénzt.

Az amerikaiak nagyon egyszerű politikát fogalmaztak meg (adókedvezmény és vásárlási kedvezmény kombinálva), mindenki érti, gyorsan ki tudja számolni a hatását. Ehhez képest kellene egy ugyanilyen egyszerű, versenyképes, könnyen kiszámítható választ adnia Európának – csak épp az európai válaszok általában hosszabbak, és kicsit komplikáltabbak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés