Előfizetői tartalom

Szép csendben olyat húzott az Apple, amitől a legnagyobb bankok is szívrohamot kaptak

Az Apple üzleti modellje nagyrészt arra épül, hogy a felhasználókat minél több fronton a saját ökoszisztémájához és eszközeihez kösse, legyen szó új hardverekről, mint az AirPod és az Apple Watch, vagy éppen szolgáltatásokról, mint az iCloud. A mobilgyártó nemrégiben elindított magas hozamú megtakarítási számlája azonban egy lépéssel túlmutat a hardver- és szoftverkínálaton: a telefongyártó technológiai óriás most azzal köti magához az ügyfeleket, hogy klasszikus banki szolgáltatást kínál a felhasználóinak, brutálisan vonzó kamatokkal.

Hova fut ki a bankok, a fintech kihívók és a bigtechek harca? Erről is szó lesz június 1-jén a Portfolio Financial IT konferenciáján! Regisztráció itt!


A bankok is tartanak az Apple-től

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója már korábban is felhívta a figyelmet a technológiai óriások térnyerésére: ahogy arról mi is beszámoltunk, Dimon szerint a digitalizáció nagy versenyelőnyhöz juttatja a technológiai vállalatokat a pénzügyi szektorban is. A vezér külön kiemelte az Applet is, akitől a bankoknak „össze kell csinálniuk magukat”, most pedig úgy tűnik, a félelme beigazolódott.

Már régóta spekulál ugyanis a piac arra, hogy a bigtechek a digitális fizetéseken és online pénztárcákon, illetve az újabban bevezetett BNPL-megoldásokon túl core banki szolgáltatásokat is indítanak, és ezzel jelentős versenyt támasztanak a bankoknak. Például a Google és az Amazon is régóta lebegteti, hogy banki partneren keresztül hagyományos számlaszolgáltatást fog nyújtani, ám az Apple egy huszáros lépéssel, és a Goldman Sachssal partnerségben, most betoppant a piacra.

Másfajta banki vélemény is megjelent az Apple lépése kapcsán. David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója nem aggódik az Apple újonnan bevezetett megtakarítási számlája miatt, és kijelentette, hogy figyeli a két termék közötti "kannibalizációt". A Goldman Sachsnak azért sem fáj annyira, hogy kiszolgálja egyik legnagyobb (potenciális) versenytársát, mert nem klasszikus univerzális lakossági nagybankról van szó, hanem egy befektetési bankról, mely a retail üzletágban relatíve alacsony kitettséggel rendelkezik.

Miről szól a cikk?

  • A bankok is félnek az Apple-től
  • Miről szól a megtakarítási számla?
  • Épül a pénzügyi ökoszisztéma

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés