Előfizetői tartalom

Dögunalomból lett igazi aranybánya - Itt a magyar tőzsde legnagyobb sztárja

Éveken keresztül döglött papír volt a Magyar Telekom részvénye, a kormány alaposan megadóztatta a szektort, a befektetők a potenciálistól elmaradó osztalék miatt voltak elégedetlenek, negatív volt a news flow. Tavaly ősz óta viszont az árfolyam és a befektetési sztori is fordult, idén pedig akkorát megy a Telekom, hogy simán lekörözi a nagy sztárokat, az Apple vagy az Amazon részvényeit is. Főként az elmúlt napokban volt meredek az emelkedés, ami után annyira túlvetté vált a részvény, amire évtizedek óta nem volt példa. Érik már egy korrekció. Hasonló témákkal, hazai és amerikai részvénypiaci befektetésekkel is foglalkozunk a Portfolio Signature Online Klubján.

Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

Mi hajtja az árfolyamot?

  • Bár a Telekom részvényeinél a rali tavaly ősszel indult, idén ősszel gyorsult be az emelkedés, amit a szabályozói környezet kedvező változása támogatott. Azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját, a kormány közölte, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti. A távközlési pótadó megszüntetése nem új hír, a korábbi ígéret megerősítése, viszont a közműadó megszüntetése meglepetés volt, ennek megfelelően a befektetők pozitívan értékelték a hírt és óriási raliba kezdett a részvény, aznap több mint 10 százalékos emelkedéssel zárt.
  • A Telekom alapvetően osztalékpapír, így a részvényeket elsősorban az teszi vonzóvá, hogy milyenek az osztalékra vonatkozó kilátások. Egy közgyűlési csörtét követően tavaly a társaság elfogadott egy új részvényesi javadalmazási politikát a 2022-2024-es időszakra vonatkozóan, amivel újraéledt az osztaléksztori a Telekomnál. Az eredménye az lett, hogy a 2022-es év után közel dupla osztalékot fizetett a cég részvényenként, mint egy évvel korábban, és az elemzők a Refinitiv konszenzusa szerint folyamatos emelkedést várnak az osztalékban a következő évekre.
  • Mivel az osztalék mértéke az eredményhez kötött, így az sem mindegy, hogy milyenek a növekedési kilátások a Telekomnál, ebben a tekintetben pedig pozitív, hogy szeptember végén ismét felfelé módosította várakozásait a menedzsment: a korábbi 5-10 százalékos dinamikáról 10-15 százalékra módosította mind a bevétel, mind az EBITDA AL növekedési várakozását.
telkomod
  • A piac is kedvezően alakul a vállalat számára, amikor legutóbb megemelte várakozásait a menedzsment, azzal indokolta, hogy az elmúlt hónapok során erős keresletet tapasztalt szolgáltatásai iránt, különösen a mobil adat és a vezetékes szélessáv tekintetében. A változékony gazdasági környezet ellenére az előfizetői bázis alakulása, valamint az ügyfelek költési szokásai kedvezőek maradtak.
  • Az organikus növekedést támogatja az idei évtől bevezetett inflációkövető díjkorrekció (amit egyébként több távközlési szolgáltató is követett). Ezentúl a havi előfizetési díjak a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, megelőző üzleti év éves átlagos fogyasztói árindex mértékével egyezően változnak, amelynek első díjemelése március 1-től lépett életbe, és ez is hozzájárul a cég növekedéséhez.
  • Felmerült egy spekulatív tényező is, ami szintén támogathatja a Telekom árfolyamának emelkedését, mégpedig az a lehetőség, hogy a többségi tulajdonos Deutsche Telekom, vagy akár maga a Magyar Telekom kivásárolhatja a kisebbségi tulajdonosokat egy korábbiakhoz hasonló, de méretét tekintve sokkal nagyobb részvény visszavásárlás keretében. Ez a lehetőség az utóbbi években többször felmerült pletykaszinten, most friss hír nem volt ez ügyben, de pénzügyi szempontból logikus döntés lenne, különösen 6-7 hónapos időtávon. A részvény alacsony árazási szinten forog, és most van egy szűk, pár hónapos időablak, amikor a jogszabályok miatt ez a lehetőség különösen vonzó lehet – hívta fel rá a figyelmet korábban a Concorde elemzője.
  • A Telekom részvényeinek értékeltsége a legalacsonyabb az európai távközlési szolgáltatók között és a növekedési kilátások fényében is kiugróan olcsónak számít a részvény.
  • Az árfolyam emelkedését az is hajtotta, hogy a referenciaként használt 10 éves államkötvényhozamhoz képest a Telekom osztalékhozama prémiumot kínált, bár ez mostanra megszűnt.

Több mint 70 százalékot száguldott idén a Telekom

A tavaly ősz óta tartó, idén szeptemberben begyorsuló emelkedést követően idén már 74 százalékos pluszban áll a Magyar Telekom árfolyama, amivel kiemelkedik az európai távközlési szolgáltatók között.

A hazai részvénypiacon is a legjobban teljesítő papírok között volt a Telekom idén, az év eleje óta csak az Opus Global és a BIF mutatott nagyobb emelkedést.

Ezzel a tőzsdei teljesítménnyel pedig nem csak a hazai részvényekhez, valamint a szektortársakhoz képest emelkedik ki a Magyar Telekom, de a nemzetközi porondon is megállná a helyét a cég: az AI-őrületnek köszönhetően ugyan számos amerikai nagyvállalatnál láthatunk bőven 3 számjegyű emelkedést, de a Magyar Telekom az idei emelkedéssel olyan cégeket vert meg, mint a Netflix, a Microsoft, az Alphabet, vagy éppen az Amazon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés