Előfizetői tartalom

Itt egy magyar részvény, ami egyszerűen nem tud esni

Portfolio
Igencsak elromlott a hangulat az elmúlt napokban a tőzsdéken, leginkább az újabb háború, a vágtató kötvényhozamok, az erős dollár, és a negyedéves gyorsjelentések tartják feszülten a befektetőket. A hangulatromlás alól ezúttal pedig már a magyar tőzsde sem kivétel, akad azonban egy olyan részvény a hazai piacon, amely mindezek ellenére sem képes esni, és extrém túlvettség mellett is képes újabbnál újabb csúcsokra száguldani a papír. Hasonló témákkal, hazai és amerikai részvénypiaci befektetésekkel is foglalkozunk a Portfolio Signature Online Klubján.

Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

72 százalék plusz idén, duplázás tavaly óta

Az említett részvény nem más, mint a Magyar Telekom. A vállalat papírjai az idei évben már több mint 72 százalékot emelkedtek, a tavaly októberi 276 forintos mélypontról pedig már több mint duplájára emelkedett a részvény.

1019telekom1

Egy év alatt pedig nagyot fordult a világ a fundamentumok terén is, hiszen amíg az elmúlt éveket a magas adók és a potenciálistól elmaradó osztalék jellemezték, addigra mostanra már egy igencsak vonzó papírról beszélhetünk a hazai és külföldi befektetők körében egyaránt:

  • Először is azért, mivel a vállalat is felfelé módosította szeptemberben a növekedési kilátásokat, emellett pedig az eredményességet javíthatja az idén bevezetett inflációkövető díjkorrekció is.
  • Másrészt, igencsak kedvező feltételeket biztosít a vállalat számára, hogy a kormány a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti. Így tehát az sem véletlen, hogy ezen szeptemberi bejelentést követően ralizott már több mint 23 százalékot a papír.
  • Harmadrészt pedig a mostani raliban egy spekulatív tényező is szerepet játszik, mégpedig az, hogy a többségi tulajdonos Deutsche Telekom, vagy akár maga a Magyar Telekom kivásárolhatja a kisebbségi tulajdonosokat egy korábbiakhoz hasonló, de méretét tekintve sokkal nagyobb részvény visszavásárlás keretében - erre nemrég a Concorde elemzője hívta fel a figyelmet.

Van még erő, bőven

A mostani rali erejét jól szemlélteti, hogy a 440 forintos historikus ellenállás áttörte óta jóformán képtelen esni a papír, és ugyan az emelkedés során már másodszor mutat erős (85 feletti) túlvettséget az RSI, az árfolyam legutóbb, és nagyon úgy tűnik, hogy most is kioldalazza azt, hiszen gyakorlatilag semmiféle eladói nyomás, és nagyobb profitrealizálási körök sincsenek a Magyar Telekom papírjaiban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés