Előfizetői tartalom

Nagy fába vágta a fejszéjét a magyar kormány: így működik a digitális mesterterv a mintaállamban

A kormány nemrég jelentette be, hogy egy átfogó programot indít az ügyintézési folyamatok digitalizálása érdekében, amelytől hosszú távon egy digitális gazdaság megszületését és az ország versenyképességének növekedését várja. A digitalizáció valóban hatékonyan szolgálhatja a gazdasági fejlődést, ám a stratégia végrehajtása összetett feladat. Ezért megnéztük, mit tanulhatunk egy olyan ország példájából, amely világszinten is a digitális transzformáció éllovasának számít.

Hasonló témàkról is szó lesz a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Az állam a mobilunkba költözne

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nemrégiben jelentette be, a kormány szavak szintjén grandiózusnak tűnő Digitális állampolgárság programját, amelynek célja nem kevesebb mint az állami ügyintézési formák szinte teljes spektrumát lefedő mobilalkalmazás létrehozása, amely a személyazonosítás digitalizálását és az államnak címzett fizetések egyszerűsítését is magában foglalná. 

Az on-demand ügyintézést a digitális nyugtákkal, és a bankszektor hamarosan, a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján bemutatásra kerülő digitális javaslatcsomagjával a digitális gazdaság és társadalom alappillérjeinek szánják, amely Rogán Antal szavaival élve, “versenyelőnyt fog jelenteni a magyar gazdaság minden ágazatának.” 

A jövőképet tehát felvázolták, ám érdemes lenne a hangzatos "digitális állampolgárság és gazdaság" hívószavak mögé valós eseteket is rendelni, már csak azért is, hogy reális elvárásokkal álljunk a projekthez, és hogy rávilágítsunk, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, illetve milyen előfeltételeket kell teljesítenie annak, aki egy digitális társadalom létrejöttét kívánja előmozdítani. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés