Előfizetői tartalom

Nem ilyen boxmeccsre készült Elon Musk, egymást követik a gyomrosok

Amikor a Tesla alig több mint 100 dolgozója sztrájkot indított, valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy egyszer odáig fajul a helyzet, hogy a cég egy egész államot beperel. Pedig ez játszódott le Svédországban, ráadásul relatíve rövid idő alatt. A drasztikus lépést a postai dolgozók szolidaritási sztrájkja váltotta ki, miután megtagadták az újonnan leszállított autókhoz tartozó rendszámok kiszállítását. Azóta a Tesla ugyan kisebb jogi győzelmeket aratott a svéd bíróságokon, de ezzel az ügynek még koránt sincs vége. Elon Musk híresen szakszervezetellenes, a svédek viszont azzal érvelnek, hogy a 20. század közepe óta működő munkaügyi modelljüket alapjaiban rengetné meg, ha a Tesla elkerülheti a megkövetelt kollektív szerződések elfogadását.

Megbénították a Teslát

Tovább zajlik a Tesla kontra Svédország saga, amely csupán 130 dolgozó sztrájkjával indult, de mostanra odáig eszkalálódott a helyzet, hogy a Tesla beperelte a svéd államot. Az ügy előzménye október 27-re datálható vissza, amikor a svéd IF Metall szakszervezet mintegy 130 szerelője munkabeszüntetést kezdeményezett a Tesla hét svédországi szervízüzemében, mondván, hogy többek között a béreket és a juttásokat is magába foglaló kollektív szerződéseket szeretnének. A gond csak az, hogy Elon Musk és általa a globálisan 127 000 főt foglalkoztató Tesla híresen szakszervezetellenes, és következetesen elutasította a szakszervezeti szerveződésre irányuló felhívásokat. Még az erős szakszervezeteiről ismert Németországban is sikerült elkerülnie a munkaügyi harcok kialakulását, míg az amerikai autógyártókat súlyosan érintő UAW sztrájkokat gyakorlatilag meg sem érezte a cég, köszönhetően a "muski filozófiának".

Svédországban tehát az a helyzet állt elő, hogy a Tesla helyi dolgozói ugyan szakszervezeti tagok, de ki vannak zárva az ágazatra vonatkozó kollektív szerződésekből, mivel a cég nemes egyszerűséggel elutasította a kollektív szerződések aláírására vonatkozó kérést.

Ez azonban egy egész lavinát indított el.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés