Előfizetői tartalom

AI-forradalom robbant ki, új világ születésének küszöbén állunk (TOP 10 sztori - 4.)

A ChatGPT új fejezetet nyitott a mesterséges intelligencia történetében, és elindította a generatív AI-robbanást. 2023-ban szinte hetente jelentették be az új AI-modelleket, magyar emberek tömegei kezdtek el társalogni a Chat GPT-vel és gyakorlatilag minden épkézláb menedzsment azon kezdett el lázasan dolgozni, az ő cégük hogyan ülhet fel az AI-vonatra, ez történik éppen Magyarországon is. A mesterséges intelligencia szabályozása közben rohamléptekben követi az eseményeket, az EU máris lépett. Mindennek tetejébe év végén jött a Sam Altman kirúgási dráma. Mutatjuk, miért volt 2023 egyik top sztorija az AI.

Hogyan lehet profitálni az AI-robbanásból? Erről lesz szó a Portfolio AI in Business konferenciáján! Regisztráció itt!

Minden hétre jutott egy nagy bejelentés

Egymásra licitálva próbáltak meg minden héten újabbnál újabb AI-bejelentéseket tenni a technológiai vállalatok a generatív AI különböző területein, elsősorban a nagy nyelvi modellekre koncentrálva. A sort az OpenAI-ban tekintélyes részesedéssel rendelkező Microsoft nyitotta meg, majd lóhalálában követték őt a nagy versenytársaik.

A Microsoft azután, hogy 2019 óta több mint 3 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, januárban újabb 10 milliárd dolláros megállapodást kötött a ChatGPT fejlesztőjével, melynek részeként rögzítették azt is, hogy az OpenAi csakis a Microsoft felhőjét használja.

A szoftveróriás ezt követően rohamléptekben integrálta a ChatGPT-t a keresőmotorjába, a Bingbe, más termékeinél Copilot, vagy magyarul másodpilóta néven tette elérhetővé az új AI-funkciókat. Strén Gábor, a Microsoft Magyarország pénzügyi szektor ügyféligazgatója májusban azt nyilatkozta nekünk, hogy az egyik legnagyobb hozzáadott értéket a fejlesztési környezetben teremti a technológia, a mesterséges intelligencia képességek jelentősen tudják csökkenteni a fejlesztési időket, automatizálni a fejlesztési folyamatokat. Ezáltal akár 40-50 százalékkal gyorsabb fejlesztési ciklusok is elérhetőek lehetnek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés