Előfizetői tartalom

A bitcoin éve? Máris újabb kulcsfontosságú esemény van a láthatáron

Durván négyévente fontos technikai esemény történik a bitcoinnal, hiszen a rendszerbe beépített inflációellenes mechanizmus alapján a bányászok jutalma a felére csökken - ezt hívják felezésnek. Legutóbb 2020 elején került sor felezésre, a következő pedig idén áprilisban várható. Az esemény több szempontból lényeges, ezek közül viszont a legfontosabb a kínálatra gyakorolt hatás, hiszen egyre kevesebb új bitcoin kerül ki a piacra a felezés révén. A felezésekkel ráadásul könnyen meghatározható ciklusokat is látunk, amelyek a korábbi példák alapján új árfolyamcsúcsokat hoztak.

Máris új eseményre vár a kriptopiac

Alig ocsúdott fel a piac az első amerikai spot bitcoin ETF-ek elfogadása után, máris a következő fontos eseményre készülhetünk. Hozzávetőlegesen négy évente van ugyanis a bitcoin „felezés”, egy fontos technikai esemény a világ legnagyobb piaci értékű kriptovalutája számára. De mi az a felezés és mi a jelentősége?

A bitcoin „bányászata”, vagyis a tranzakciók feldolgozása és validálása során a bányászok jutalmat kapnak az elvégzett munkáért és a hálózat számára biztosított számítási teljesítményért. A bányászatot arra használják, hogy a tranzakciókat állandóan hozzáadják a blokklánchoz, anélkül, hogy bármilyen központosított szervezetre kellene támaszkodni. Röviden: a bányászok biztosítják a hálózat működéséhez szükséges erőforrásokat, amiért bitcoinokkal jutalmazzák őket.

Kezdetben 50 bitcoint kaptak minden lánchoz adott blokkért, azonban ez a jutalom nagyjából négyévente lefeleződik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés