Előfizetői tartalom

Biztosítók sora tűnhet el Magyarországon, Romániában csődhullám tombol

Lassult a konszolidáció üteme az elmúlt években a közép-európai régió biztosítási piacán, viszont a magyar szektor kifejezetten aktívnak számít az összeolvadások és felvásárlások (M&A) szempontjából. Még sok biztosító működik a magyar piacon, ami a konszolidáció folytatódását sejteti. Sok más érdekesség is kiderült a Deloitte biztosítási szektorról szóló friss tanulmányából.

Hatodik alkalommal jelent meg a Deloitte közép-európai biztosítási szektorról szóló tanulmánya. A kiadványt bemutató online sajtótájékoztatón a tanácsadócég szakértői az alábbiakat ismertették. A banki M&A-piacról szóló tanulmányt itt foglaltuk össze:

Az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanása 2023-ban is éreztette a hatását a gazdaságban (csökkent a GDP a régió nagy részében), és ezáltal a régiós biztosítási piacon is. Az elszabaduló infláció leküzdésére a jegybankok megemelték a kamatokat. Az infláció hatása elsősorban a megtakarítási célú életbiztosítások eladásának a csökkenésében és a kárhányad átmeneti növekedésében érződött, a magas állampapírhozamok pedig jelentős, főként nem realizált veszteséget generáltak a szektorban annak hosszú távú állampapír-befektetései miatt.

deloitte1

Az elmúlt években a nem-életbiztosítások díjbevétele nagyobb mértékben növekedett a régióban, mint az életbiztosításoké. 2022-ben a nem-életbiztosítási díjbevétel csaknem 10%-kal nőtt, miközben az életbiztosítási lényegében stagnált. Több országban, köztük Lengyelországban is szenved a unit-linked életbiztosítások piaca, Magyarországon pedig az extraprofitadó bevezetése nyomán az egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése terhelte meg a díjbevételeket. A nem-élet üzletágban az inflációkövető indexálás segítette felfelé a díjbevételeket. A piac fejlettségét mutató penetráció a legtöbb országban csökkent, hiszen a díjbevételek kisebb mértékben emelkedtek a nominális GDP-nél.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés