Friss kutatás bizonyítja: a négynapos munkahét lehet a megoldás a kiégésre

Portfolio
Egy több ezer munkavállalót magában foglaló, féléves kísérlet eredményei szerint a négynapos munkahét jelentősen csökkenti a kiégést és növeli a termelékenységet, valamint javítja a munkahelyi morált és csökkenti a fluktuációt - tudósít a CNBC.

A négynapos munkahét bevezetése jelentős előnyökkel járhat a munkavállalók és a vállalatok számára egyaránt -derül ki az Exos által végzett kísérletből. A több mint héromezer főt foglalkoztató amerikai cég tapasztalatai szerint a rövidebb munkahét hozzájárul a kiégés csökkenéséhez, a termelékenység növekedéséhez, valamint a dolgozók megtartáshoz és csapatmorál javulásához.

A kísérlet során az alkalmazottak fizetése nem változott, miközben áttértek a 40 órás, négynapos munkahétre. Az órabéres dolgozók esetében pedig lehetőség nyílt arra, hogy hetente 32 és 40 óra között dolgozzanak, preferenciáik és vezetőikkel kötött megállapodásaik alapján. A pénteki napokon az alkalmazottak szabadon dönthettek arról, hogyan töltik ezt a napot: pihenéssel, a hátramaradt munkák befejezésével, vagy más személyes tevékenységekkel.

Az Exosnál végrehajtott vizsgálat szerint az alkalmazottak 91%-a úgy érezte, hogy hatékonyabban használja idejét a munkahelyén.

A vezetők általi értékelések is azt mutatták, hogy a teljesítményszint nem szenvedett csorbát. A vállalat vezetői "mikroszünetek" ösztönzésével és megbeszélések időtartamának korlátozásával igyekeztek biztosítani, hogy az alkalmazottak ne érezzék túlterheltnek magukat hétfőtől csütörtökig. A cél az volt, hogy minimalizálják a feladatváltást, és elősegítsék az egyénileg történő munkavégzést.

A globális trendek azt mutatják, hogy egyre több országban és vállalatnál tesztelik sikeresen a négynapos munkahetet. Az Egyesült Királyságban egy hat hónapos kísérlet során pozitív eredmények születtek: javult a termelékenység és a munkamorál. Az Egyesült Államokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az elképzelés; egy friss felmérés szerint a teljes munkaidőben dolgozó amerikaiak 81%-a támogatja ezt az ötletet.

Az Exos tapasztalatai rámutattak arra is, hogy fontos megértetni az alkalmazottakkal: a pénteki nap nem csak egy plusz szabadnapot jelenthet fizetett szabadság formájában, hanem lehetőség arra is, hogy feltöltsék magukat, vagy befejezzék hátramaradt feladataikat. Ezáltal kevésbé lesznek stresszesek a hét további részeiben.

Bár az ötnapos munkarend még mindig dominál sok helyen, egyre több adat támasztja alá annak előnyeit - mind emberi jólét-, mind üzleti szempontból -, ha áttérünk egy rövidebb, de intenzívebben kihasznált munkahétre.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF