FONTOS Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
 
Portfolio signature

Újra van fantázia az Opusban – Most kell beszállni?

Rég esett annyi szó az Opusról, mint az elmúlt napokban: a cég meghirdette az új hosszútávú stratégiáját, az osztalékfizetés is megmozgathatja a befektetők fantáziáját, a hét elején ráadásul Mészáros Lőrinc is megszólalt a cégről, majd kedden az Equilor felminősítette a papírt és megemelte célárát. Megnéztük, hogy mit mutat a technikai kép, most érdemes-e beszállni.
A magyar részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Van sztori az Opusban

Az elmúlt napokban számtalan hír érkezett az Opus-szal kapcsolatban:

  • A vállalat múlt héten tette közzé éves jelentését, amiben jelentős növekedésről számoltak be mind a bevételek, mind a profitnál.
  • Ezzel egy időben a cég ismertette első hosszútávú üzleti stratégiáját. A 2024-2029-es időszakra szóló dokumentum szerint 2026-ig még a konszolidáció marad a fókuszban, és javuló eredményességet ígér a vállalat. Ezt követően azonban már újra az akvizíció lehet a fókuszban, ami a meglévő négy ágazat mellé egy ötödik kiépítését célozza. Emellett az is kiderült, hogy a részvényesi készpénz-visszajuttatás is beindul: a menedzsment ígéretei szerint a cég a konszolidált adózott eredménynek minimum 15 százalékát fizetné ki osztalékként, valamint 2024 és 2026 között saját részvények visszavásárlását is tervezik, 10 milliárd forint értékben.
  • Az Index nemrég interjút készített Mészáros Lőrinccel, a beszélgetés során pedig Mészáros az Opusról, mint blue chipről is beszélt. Elmondta, hogy a többi blue chip egy-egy könnyen azonosítható területen működik, az Opus azonban többnemű tevékenységet folytat, jelen van az építőiparban, az energetikában, a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban és a turizmusban is. Éppen ezért szerinte idő kell ahhoz, hogy ilyen széles skálán mozogva elnyerjék a több ezer befektető bizalmát. Ezután Mészáros azt is elmondta, hogy szerinte a papír valós értéke 500 forint felett kellene, hogy legyen.
  • Kedden ezt követően a korábbi tartásról vételre minősítette fel az Equilor az Opust, a korábbi 423 forintos célárat pedig 527 forintra emelte az elemző, ami több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamszinthez viszonyítva.

Mit mutat a technika?

Az elmúlt napok eseményeit követően megnéztük, hogy mit mutat most a technikai kép az Opusnál.

A vállalat részvényárfolyama a 2018-as parlamenti választásokat követően egészen 810 forintig emelkedett, ekkor még sokan azt gondolták, hogy a Fidesz újabb kétharmados választási győzelméből az Opus is profitálhat, ez pedig tovább hajthatja felfelé az árfolyamot, az viszont az azt követő években meredeken esett, tavaly júniusban 101 forintig, majd onnan ezt követően négyszeresére emelkedett az árfolyam az elmúlt hónapokban.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés