Egyre kevésbé tartják a lépést a biztosítók a természeti katasztrófákkal

Portfolio
„Riasztó" veszteségeket könyveltek el 2022-ben a világ biztosítói a természeti katasztrófák miatt, kockázati modelljeik nem tudtak ezekkel lépést tartani - áll a Capgemini tanácsadó cég szerdán közzétett jelentésében.

A természeti katasztrófákból eredő globális biztosítói veszteségek az elmúlt években meghaladták az évi 100 milliárd dollárt, többek között a téli viharok gyakoribbá válása miatt – írta meg a Reuters. Iparági források szerint az éghajlatváltozás mellett a veszélyeztetett területeken való építkezés is hozzájárult ehhez.

A biztosítók globális kombinált mutatója, amely a kárigények és költségek díjbevételekhez mért arányát mutatja, 2022-ben 103% volt - közölte a Capgemini. A 100 feletti szint biztosítói veszteséget jelez. A vagyonbiztosítók az elmúlt négy év alatt három évig veszteségesek voltak - áll a jelentésben.

A megkérdezett biztosítási vezetők mindössze 27%-a véli úgy, hogy cégeik fejlett előrejelző modellezési képességekkel rendelkeznek.

"A kockázatok pontos előrejelzése és árazása egyre nagyobb kihívást jelent, ami a biztosíthatósággal kapcsolatban aggályokat vet fel" - fogalmazott Anirban Bose, a Capgemini pénzügyi szolgáltatások stratégiai üzletágának vezérigazgatója a jelentésben.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF