Portfolio signature

Hasítanak a hazai építőipari cégek - Brutális osztalékot vettek ki a tulajdonosok

Ha csak a legnagyobb hazai építőipari vállalatok tavalyi eredményét nézzük, akkor igazi boom van a szektorban, több vállalatnál rekordbevételt vagy profitot hozott 2023, van olyan cég, amiből több mint 50 milliárd forintot vettek ki osztalékként.

Market Építő

A kilencedik leggazdagabb magyar, Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market árbevétele 5 százalékkal 321,7 milliárd forintra, új rekordszintre emelkedett, a profit viszont 39 százalékkal 21 milliárd forintra csökkent, a visszaesést nagyrészt az magyarázza, hogy a bevételekkel együtt a költségek is emelkedtek, az anyag jellegű és személyi ráfordítások is nagyot nőttek tavaly.

market 1

A tavalyi eredmény után 15,8 milliárd forint osztalékot fizet ki a vállalat a tulajdonosoknak. Az elmúlt egy évtizedben 93 milliárd forint osztalékot fizetett a cég.

mark oszt

Duna Aszfalt

A Markettel ellentétben itt nincs új rekord, a hatodik leggazdagabb magyar, Szijj László tulajdonában lévő cég bevétele csak stagnált, az adózott eredmény viszont 77 százalékkal 20,9 milliárd forintra ugrott. A profit emelkedését részben az okozta, hogy az anyag jellegű ráfordítások 20, az egyéb ráfordítások 22 milliárd forinttal csökkentek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés