Befektetés

Magasabb hozamot szeretnél? - Vigyázz, sokba fájhat!

Portfolio
Soha nem volt még ennyire lényeges a befektetések kiválasztásánál a költség. Ha alacsonyabb kockázatú alapot választunk, akkor számolni kell azzal, hogy a 2,1%-os jegybanki alapkamat mellett ezek az alapok csak 2-3% közötti hozamot hozhatnak. Igaz, a magasabb hozampotenciállal rendelkező alapokért többet is kellett fizetnünk. A 2013-as adatok alapján a befektetési alapok átlagos TER-mutatója 1,66%-ról 1,69%-ra nőtt 2012-höz képest, ráadásul a magasabb kockázatú abszolút hozamú és ingatlanalapok szerelmesei akár 10%-ot is kifizethettek múlt évben.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.




Kissé nőttek az alapok költségei 2013-ban

A 2012-es év átlagos költségterheléséhez képest 2013-ban kissé nőtt az alapok költségterhelését mutató átlagos TER-mutató értéke. Az MNB 549 alap költségeire vonatkozó adatait tette közzé, ami alapján 2013-ban az átlagos TER értéke 1,69% volt az egy évvel korábban mért 1,66%-hoz képest (igaz, akkor 539 alap szerepelt a statisztikában).

Mit mutat a teljes költséghányados (TER)? Hogy összességében mekkora költséggel is működik egy alap, azt a teljes költséghányados, vagyis a TER (Total Expense Ratio) mutatja meg, amely az alap összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosából adódik. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk az egyes alapok költségszintjét. A korrigálás ez esetben annyit jelent, hogy az összes költségből kivonják az értékpapír tranzakciók díját, a bankköltségeket, a teljesítményarányos sikerdíjat, illetve az ingatlanalapok bizonyos költségeit, tehát mindazokat a költségeket, amelyek az értékpapírok kereskedésével függnek össze. Ezen költségek ugyanis időben rendkívül nagy változékonyságot, szóródást mutathatnak, ugyanakkor kimaradásuk a kategóriákon belüli összehasonlítást segíti, a kategóriák közti összehasonlíthatóságot viszont torzítja.

Az 1,69%-os érték ez esetben azt jelenti, hogy átlagosan ekkora részt kell feladnunk befektetőként azért, hogy "hozzáértő kezekre" bízzuk a megtakarításainkat, tehát ennyit kellett levonni a befektetésen elért hozamból.

Magasabb hozamot szeretnél? - Vigyázz, sokba fájhat!
Az ingatlanalapokért kellett a legtöbbet fizetnünk

A főbb alkategóriákban is történtek változások a TER alakulásában a 2012-es adatokhoz képest. A legnagyobb mértékű költségnövekedés 2013-ban az ingatlanalapoknál volt, a 2012. évi átlagos 2,42%-hoz viszonyítva 2013-ban 3,37%-os értéket mértek. Az indexkövető alapok költségei is megnőttek (1,61%-ról 1,77%-ra), mint ahogy kisebb mértékben a származtatott alapok tartásáért is többet kellett fizetnünk. Kisebb csökkenést csak az alapok alapja és értékpapír típusú konstrukcióknál láthattunk.

Magasabb hozamot szeretnél? - Vigyázz, sokba fájhat!
Magasabb hozamot akarsz? - Akkor fizess!

Míg az alkategóriákon belül 2012-ben a származtatott alapok költségterhelése volt a legmagasabb, addig 2013-ban a közvetlen ingatlanokba fektető alapok szerezték meg az első helyet. Szintén jelentős változásnak mondható, hogy az abszolút hozamú alapok költségei is jelentősen megnőttek egy év alatt, a korábbi átlagos 1,76%-os értékről 2,35%-ra.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb kockázatot vállaló és ezáltal nagyobb hozamlehetőséggel kecsegtető alapok költségterhelése magasabb, míg az alacsony kockázatosságú eszközökbe fektető alapok (jellemzően pénzpiaci, likviditási és tőkevédett alapok) esetében az elérhető hozammal párhuzamosan a költségek is kisebbek.

Magasabb hozamot szeretnél? - Vigyázz, sokba fájhat!
Nagy a szakadék a legolcsóbb és legdrágább alapok között

Csak átlagos értékek alapján levonni a fontosabb következtetéseket (mint például, hogy melyik alapba fektessünk) nem célszerű, mivel az átlag sok esetben elfedi, illetve "kisimítja" az adatokat és az eltéréseket. Éppen ezért gyertya diagramon is ábrázoltuk a fenti alapkategóriák minimum és maximum, valamint az alsó és felső kvartilis értékeit. Így már színesebb képet kapunk a kategóriákon belüli eltérésekről.

Kvartilisek Az alsó kvartilis (Q1) alatt található az adatok negyede, felette pedig az adatok háromnegyede. A felső kvartilis (Q3) lényegében az adatok felső részét felezi, mivel a felső kvartilis alatt van az adatok háromnegyed része, felette pedig az adatok egynegyede. A középső kvartilis pedig a medián (Q2), ami az adatok középértékét mutatja.

A szélsőértékeket tekintve a közvetlen ingatlanokba fektető-és az abszolút hozamú alapok vitték a pálmát. Előbbi esetben több mint 5 százalékpontos különbség volt a minimum és maximum érték között, míg az abszolút hozamú alapok minimum és maximum értékei között több mint 10 százalékpontos a különbség. A kvartilisekben a közvetett- és közvetlen ingatlanokba fektető alapok, valamint a tőkevédett alapok mutatták a legnagyobb eltéréseket.

Magasabb hozamot szeretnél? - Vigyázz, sokba fájhat!
Nagy változásokat hoz az alacsony hozamkörnyezet

Az alapkezelők tapasztalatai szerint az alapok befektetői elsősorban a visszatekintő hozamokat nézik, a költségek nem igazán számítanak nekik. Sejtésünk szerint azonban az alacsony kamatkörnyezet ezen a téren változást indíthat el:
  • egyrészről az ügyfelek költségérzékenysége nőhet a nominális hozamok visszaesése miatt,
  • másrészt az alapkezelők sem tudnak már olyan kiemelkedő hozamokat elérni, ami nyomást gyakorolhat rájuk.

Korábbi cikkeinkben már megvizsgáltuk, hogy a pénzpiaci és rövid kötvényalapoknál mekkora tér lehetne a lengyel példák alapján a költségcsökkentésre, és ezek alapján jelentősebb csökkentés is benne lehetne a pakliban.Érdemes tehát minél több forrásból tájékozódni, nem lehet csak a visszatekintő hozamokra hagyatkozni, mert különben meglepetések érhetnek bennünket. A tanácsot azért is érdemes megfogadni, mert a piaci tendenciák szerint a lakosság kockázatosabb irányba mozdult el, így akár több évre kitolódik a befektetési időtáv, ahol fél százalék teljesítmény-eltérés is sokat jelent.

A befektetési alapok ügyfeleinek tehát el kell fogadniuk, hogy mélyebben a zsebükbe kell nyúlni, ha magasabb hozamból akarnak részesedni, mivel az alacsony hozamot ígérő, lekötött betétbe fektető likviditási alaphoz képest egy vegyes- vagy egy abszolút hozamú alap magasabb költséget számít fel. Ez természetes jelenség, hiszen sokkal több munkájuk van az alapkezelőknek az utóbbi alapokkal, ami a költségeket is emeli, de ezért cserébe olyan piacokhoz férhetünk hozzá, amelyek szép reálhozamot hozhatnak. Mindenkinek egyénileg kell tehát eldöntenie, hogy mi fér még bele, de a szükség manapság is nagy úr.
Szeretné befektetési alapban kamatoztatni megtakarítását?
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó