Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság

2016. február 18. 11:10  english version   
nyomtatás
 
Állampapír, készpénz, bankbetét - népszerűség szerinti sorrendben leginkább ezekbe a megtakarítási formákba helyezte el összesen 7,9%-kal gyarapodó megtakarítását a magyar lakosság 2015-ben. A befektetési alapok reneszánsza véget ért: ezek bővülését még a nyugdíjpénztárak és a szintén adókedvezménnyel megtámogatott életbiztosítások is megelőzték. 12 ábrán mutatjuk most be, hogy áll a magyar lakosság a pénzügyi megtakarításokkal.

Az életbiztosítások helyzetével részletesen is foglalkozunk március 1-jei Biztosítás 2016 konferenciánkon!Az egy évvel korábbi 9,5%-kal szemben tavaly 7,9%-kal gyarapodott a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása, és meghaladta a 40 ezer milliárd forintot. Reálértéken is kiszámítottuk, mekkora a gyarapodás: a lakosság teljes pénzügyi megtakarítása ma 28%-kal ér többet, mint a válság elején, és csaknem háromszor annyit ér, mint 20 évvel ezelőtt.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


A lakosság magatartását továbbra is az alacsony kamatkörnyezet határozza meg, hiszen a hagyományosan elsődleges megtakarítási formának számító bankbetétek kamatszintje 1% körüli mélyponton tartózkodik, így a hozamot preferálók az állampapírok, a likviditást előtérbe helyezők pedig a készpénz felé mozdultak el.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Ennek következtében a hét évvel ezelőtti 39%-ról 27%-ra apadt mára a bankbetétek aránya a (tőzsdén kívüli részesedések nélkül számított) megtakarításokon belül. A második helyen egyelőre a befektetési jegyek állnak, ezek nyomában lohol azonban a készpénz, amelynek a népszerűségét a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel és a tranzakciós illeték is növeli.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Az elmúlt évek három legnépszerűbb megtakarítási formája az állampapír, a készpénz és a befektetési jegy volt, utóbbi népszerűsége azonban lecsengett tavaly: az alapkezelői piaci a helyét keresi, miután a betét helyettesítőjeként funkcionáló, azonban ma már szintén alacsony hozamot termelő pénzpiaci alapok korábbi népszerűség-növekedését egyelőre nem sikerült más alapokkal megismételni.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


2008-hoz képest az állampapírok mutatták fel állományukat tekintve a legnagyobb "ralit", hiszen ma csaknem 3,5-szer annyi állampapírral rendelkezik a lakosság, mint hét évvel ezelőtt. A befektetési jegyek csaknem 2,5-szeresükre növekedtek, ez a növekedés azonban tavaly megállt. Készpénzből pedig csaknem kétszer annyit használ a lakosság, mint hét éve.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


A fenti számok persze nem feltétlenül csak az egyes megtakarítási formák népszerűségét mutatják, hanem az átértékelődési hatásokat is. Népszerűségi szempontból célszerűbb ezért a nettó tranzakciós adatokat venni, amelyek alapján a tavalyi év sláger befektetése 2014-gyel szemben már nem a befektetési alap, hanem az állampapír volt, ennek nyomában rögtön a készpénz loholt, a dobogó harmadik helyén pedig a bankbetét állt.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


A lakosság állampapír-állománya tavaly 36%-kal nőtt, a készpénzállomány 20%-kal emelkedett. A nyugdíjpénztárak kerültek 5,4%-os relatív növekedésükkel tavaly a dobogó harmadik fokára.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Érdekes a betétállomány ismét megindult növekedése. Kötve hinnénk, hogy ez a kamatszint "stabilizálódásának" köszönhető, sokkal inkább annak, hogy a készpénz mellett a hasonlóan "működő" látra szóló betétekben parkoltatja, és ezen keresztül mozgatja pénzét a lakosság. Ahogy az alábbi ábrán látható, arányuk immár közel fele a betéteken belül.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Természetesen a befektetési alapok palettája sem homogén. A BAMOSZ (nemcsak lakossági alapokat tartalmazó) statisztikája alapján a pénzpiaci alapok csökkenését túlszárnyalta a vegyes alapok növekedése, a lenti ábra ellenére azonban a ténylegesen lakosságnál lévő befektetési alapok tranzakciói mindössze 62 milliárd forintos növekedést mutattak fel tavaly, ami alig szárnyalta túl a nyugdíjpénztárak és életbiztosítások tranzakciós növekedését.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


A tőzsdei értékpapírok tranzakciói negatívumot mutatnak 2015-re, ilyen visszaesésre 2009 óta nem volt példa, ami a brókerbotrányok fényében nem is csoda. Az átértékelődéseknek (a részvénypiaci szárnyalásának) köszönhetően szerencsére így is nőtt a részvények értéke.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Végezetül a március 1-jei konferenciánkon részletesebben is tárgyalt életbiztosításokra érdemes kitérnünk. A harmadik negyedévben nagyot esett az ügyfélvagyon a piaci turbulenciák hatására, a negyedik negyedévben azonban sikerült ezt mintegy harmadrészben "jóvátenniük" a biztosítóknak. A tranzakciók sem alakultak rosszul, ebben a nyugdíjbiztosításokra befizetett összegek segíthették a piacot.

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


A fentiek ellenére tovább csökkent az életbiztosítások szerepe a lakosság teljes pénzügyi vagyonán belül. Míg egykor 5,5% fölött volt az arányuk, mára ez 4,5% alá csökkent (ebben a teljes pénzügyi vagyont vettük figyelembe, tőzsdén kívüli részesedésekkel együtt).

Megvan, hová menekíti pénzét a magyar lakosság


Tavaly egyébként 2,6%-kal nőtt az életbiztosításokban fekvő lakossági vagyon.

Az életbiztosítások helyzetével részletesen is foglalkozunk március 1-jei Biztosítás 2016 konferenciánkon!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium