Bank

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel

Portfolio
Az egyes régiók növekedési kilátásai nagyon eltérőek, Amerika jobb formában van, míg Európa kevésbé, ennek ellenére globálisan lehet jó befektetési lehetőségeket találni a kötvénypiacon. Aki magasabb hozamot szeretne, kockázatot kell vállalnia, ráadásul a makrogazdasági adatokra és vállalati eredményekre érzékenyebb piac miatt a volatilitás is időlegesen megemelkedhet. Európában a legnagyobb kérdés, hogy a deflációt sikerül-e elkerülni, ha ez nem sikerül, akkor az nagymértékű átrendeződést hozhat magával - véli Tógyer Dezső az SPB Befektetési Zrt.-től.
Európa sok tekintetben lemaradt

Most, hogy lassan maguk mögött hagyják a piacok a történelem eddigi legnagyobb pénzügyi- és gazdasági válságát, és egyre kevesebbszer hangzik el a válság szó a piacokon, a figyelem fokozatosan átterelődik a jövő felé. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági mutatók jelentősége felértékelődik, a piacok sorsát makroadatok alakíthatják.

A nyugati fejlett gazdaságok tőke- és hitelpiacai még mindig történelmi csúcsaikon vannak, pedig kockázatok jócskán akadnak. Miközben Japán és Európa deflációval küzd és gazdasági problémáik vannak. A gyakorlatilag zéró kamatok mellett nem akar beindulni a növekedés, sőt a hétvégi hírek szerint a meglévő növekedés fenntartása is veszélybe kerülhet Németország miatt a kontinensen. A mediterrán térségben hosszú ideje nem látott növekedést várnak egyes részeiben. De a novemberre kiírt katalán függetlenségi népszavazás ismét okozhat turbulenciát, ami megakaszthatja a mediterrán fellendülést. Ez egyelőre a portugál és a spanyol piacok kötvényeinek árazásában még nem látszik.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
Az USA gazdasága eközben fenntartható növekedési pályán van, egészséges inflációval és zéró kötvény reálhozammal, miközben jelentős erősödésben van a dollár az euróval szemben, ami Európa látványos lemaradására utal. Eltérő kötvényárazások mutatkoznak az USA és Európa kötvénypiacain, az eurókötvények jelentősen teret veszítenek a dollárkötvényekkel szemben, amit a Yankee-kötvények kibocsátásának felfutása is jól szemléltet.

A globális kötvénypiacon az utóbbi napokban nagy horderejű bejelentés érkezett, a kötvénykirályként is emlegetett Bill Gross évtizedes sikerei helyszínét elhagyta. A kötvénypiaci befektetők között nagyon eltérő vélemények vannak a jövőt illetően, az egyik legfőbb kérdés, hogy vajon elkezdhetünk-e beszélni egy teljesen újfajta pénzpiaci helyzetről, ami merőben más befektetési gondolkodást kíván a piaci szereplőktől?

Európában a geopolitikai események még mindig meghatározóak. Az osztrák bankok pénzügyi helyzetének gyengülése erős kötvényárfolyam-esést hozott az elmúlt napokban, mivel a bankok kelet-európai kitettségeiken nagyobb veszteséget szenvednek el. Az osztrák kormány óriási szja-csökkentés jelentett be a hétvégén Bécsben, ami a lakosság pénzállományának jelentős növekedését idézheti elő. Ez nem csak a fogyasztást ösztönözheti, de a megtakarításokra is jótékony hatással lehet.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
A rendkívül alacsony EKB alapkamat miatt Európában sehol sem lehet nagy nyereséget elérni a betéti kamatokon. Az euróban denominált eszközökre kihat a kontinensen érzékelhető alacsony, csaknem deflációba átcsapó gazdasági környezet. A héten a befektetők ezért is nagyon készülnek az EKB kamatdöntő ülésére és az azt követő Mario Draghi beszédre.

Vannak még jó lehetőségek a kötvénypiacon

A korábban említett kockázatok ellenére lehet a kötvénypiacokon is kedvező hozamlehetőséget adó eszközöket találni, azt viszont el kell fogadni, hogy a kockázatok megváltoztak. A kockázatkezelés egyértelműen felértékelődik, a különböző kötvénytípusok összeválogatása jelenthet nagyobb tőkevonzó képességet. Az alacsony kamatkörnyezet a kockázatosabb eszközöknek, így a részvénypiacoknak is kedvez, ezt a kötvényesek úgy tudják kihasználni, ha például átváltható kötvény van a birtokukban.

A makroadatok előtérbe kerülésével a piacokon nagyobb árfolyammozgások is elképzelhetők, egy váratlan esemény bármilyen eszközosztályban képes megemelni a volatilitást. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a nagyobb hozam reményében kockázatot kell vállalni. A makroadatok mellett a befektetők nagyobb figyelemmel lehetnek a jövőben a vállalatok eredményességére is, ami átrendeződést hozhat magával a hitelpiacokon.

Európában kiemelt jelentősége lesz az EKB soron következő jelentéseinek, hiszen a befektetők globálisan azt látják, hogy az Egyesült Államok nagyon jó formában vészelte át a válságot. Többen úgy látják, hogy az EKB elkésett és a deflációval hosszútávon együtt kell élnie a régiónak. Most még nem tudhatjuk, hogy ez a forgatókönyv érvényesül majd, de ha valóban ez a végkifejlet valósul meg, akkor a piacokon átrendeződéssel jár majd együtt, ami természetesen a hozamokat is érinteni fogja.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
Európán belül is nagyon eltérőek a kötvénypiacok, a magyar kötvénypiacra kitérve elmondható, hogy 2011 nyarától élénkült meg igazán a piac. A növekvő kereslet a hazai kötvények iránt az árazásban is megmutatkozott, hiszen jelentős árfolyam emelkedésen vannak túl az állampapírok és a devizában denominált vállalati kötvények. Ez utóbbi befektetés a geopolitikai események tükrében egyáltalán nem tűnt rossz befektetésnek, sőt a forint gyengülése még növelhette is az elvárt hozamot.

Nagyot lehet kaszálni ezekkel a befektetésekkel
A kötvénypiac legnagyobb előnye, hogy bármilyen befektető megtalálhatja a maga számítását. Persze a kötvények kibocsátásakor a névérték már szelektálja a befektetőket, a kisebb névérték inkább a kisbefektetőknek szól, míg a nagyobbakkal az intézményeket szólítják meg. Szolgáltatótól függ, de nagyobb névértékkel rendelkező papírokhoz is hozzájuthatnak bizonyos ügyfelek. Ezt azzal is teszik vonzóvá a szolgáltatók, hogy a kötvényvásárlást díj felszámítása nélkül végzik.

Tógyer Dezső, a szerző az SPB Befektetési Zrt. befektetési tanácsadója.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5