Alapvetés
14 epizód
A Portfolio és az Agrárszektor közös agrár- és élelmiszerpiaci podcastje.
legfrissebb epizódok
kockázati tőke Alapvetés

Az információval lehet leginkább kivédeni a kockázatokat

Megfelelő pénzügyi konstrukciók mellett a szakértelem és a folyamatos információszerzés, valamint azok értelmezése segíthet abban, hogy az agrárfinanszírozásban rejlő kockázatokat kivédjék a szereplők. Ez eddig sikerült is: annak ellenére, hogy forráshiányos, ráadásul számos kockázatnak kitett ágazatról van szó, továbbra is a legstabilabban hitelezhető szektor a mezőgazdaság.
35:10
Mezőgazdasági robot Alapvetés

Eldördült a startpisztoly: százmilliárdok jönnek az agrofood-szektorba

Sokat vár a hazai agrofood-szektor a vidékfejlesztési forrásoktól, amely jelentős támogatást jelent az ágazat megújulásában és az így megvalósuló fejlesztésektől évekig tartó versenyképességi javulást remélnek az ágazati szereplők. Bonyolítja a helyzetet, hogy sem a mezőgazdaság egésze, sem az élelmiszeripar nincs igazán jó bőrben manapság – még ha felkészült és eredményes szereplőket találhatunk is.
43:05
agrárium mezőgazdaság talaj agrár Alapvetés

Mire készülnek a legnagyobb magyar agrárcégek? A banki szakembert kérdeztük

Méretüknél és kapcsolatrendszerüknél fogva is kiemelkedő szerepet játszanak a hazai agráriumban a legnagyobb agrárcégek, amelyek beszállítói körükkel együtt tevékenyen alakítják az ágazatot. Az Alapvetés podcastban Boros Zoltánnal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának nagyvállalati ügyfelekért felelős igazgatójával beszélgettünk a témáról.
25:03
csirkemell élelmiszer Alapvetés

Lemondtak a minőségről az élelmiszer-fogyasztók Magyarországon

Az elmúlt egy-két év piaci folyamatai kedvezőtlenül érintették a hazai élelmiszerágazatot, amely jelentős pozíciókat is vesztett az importtermékekkel szemben - mondta el az Alapvetés podcast adásában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke Siófokon, az Agrárszektor konferencián. A rendezvényen nyilatkozott Makai Szabolcs, a Talentis-Agro Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a növénytermesztési ágazat problémáira szintén a termékpálya egészének, így az élelmiszeriparnak a fejlesztése a megfelelő válasz.
42:55
Dagad az élelmiszerbotrány, a cseheknek is elegük lett Alapvetés

Napról napra szorul vissza a magyar élelmiszer: árstop, Ukrajna, infláció a ludas

Előtérbe kerül a hazai élelmiszer-kereskedelemben az importáru, miután a magas infláció és az árstopok miatt is elfordulnak a kereskedők a magyar beszállítóktól. Mindez azért is fájdalmas Győrffy Balázs NAK-elnök szerint, mert sok vita után az elmúlt években stabilizálódni látszott a magyar beszállítók és a kereskedelmi láncok viszonya. Az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszerrel foglalkozó legújabb adásában szó esett az ukrán importnyomásról is, amelynek egyenlőtlen feltételei mellett nem tud győztesen kikerülni a magyar mezőgazdaság a mostani helyzetből.
35:06
mezőgazdasági robot Alapvetés

Gumicsizma helyett szoftver: nagyot fordult a világ az agráriumban

Hihetetlen sebességgel fejlődik a globális mezőgazdaság, amely ma már sokkal inkább a szoftverek és a digitalizáció, valamint a tudomány kategóriáját jelenti, mint a hagyományos sztereotípiákat. A szerkezeti átalakulásra reagálva jött létre néhány éve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely egy versenyképesebb, modernebb oktató- és kutató központ kialakítását célozta. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora a tudásintenzív agráriumról és a fiatalok megszólításáról beszélt az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjában.
34:12
saláta zöldség egészség getty stock Alapvetés

Tényleg lemondunk idővel a húsevésről?

Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
45:12
  • 1
  • 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.