Lépni készül Ukrajna: 20 milliárd dollárnyi államadósságot ütemezne át
Gazdaság

Lépni készül Ukrajna: 20 milliárd dollárnyi államadósságot ütemezne át

Portfolio
Ukrajna azt tervezi, hogy május elejére megküldi a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak a 20 milliárd dolláros adósságának átütemezésére vonatkozó tervjavaslatot - közölte két, a helyzetet jól ismerő forrás a Reuters szerint.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy az adósság átütemezéséről szóló megállapodás még azelőtt megszülessen, hogy augusztusban lejár a nemzetközi kötvények tulajdonosaival kötött kétéves fizetési moratórium. Az egyik forrás szerint az ukrán kormány reméli, hogy legkésőbb júniusban sikerül megállapodni.

A kötvények utáni kupon- és tőkefizetés befagyasztását azt követően hozták meg, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot, ami súlyosan érintette annak gazdaságát.

Ukrajna 2023 vége óta folyamatosan egyeztet a nagybefektetőkkel a nemzetközi adósságának átstrukturálására vonatkozó tervekről és a friss finanszírozás lehetőségéről, de eddig csak informális megbeszélésekre került sor.

A hírügynökség szerint nem világos, hogyan nézhet ki egy szerkezetátalakítás, mivel egy háborúba sodródott gazdaságról van szó, amelynek kilátásai, költségvetési helyzete és adósságtörlesztési képessége továbbra is bizonytalan.

A források szerint a kötvénytulajdonosok azt remélik, hogy az adósság átstrukturálásából új kötvényekkel kerülhetnek ki, amelyek a kezdetektől fogva kamatfizetést biztosítanának. Ukrajna szeretne hozzáférni a tőkepiacokhoz, és az adósságátütemezés részeként kötvényeket kellene kibocsátania, de biztosítékkal fedezett és garantált kötvények eladásával is szerezhetne új finanszírozást.

Ezek esetében Ukrajna nemzetközi partnerei - akár multilaterális hitelezők, akár egyes országok - biztosítékot nyújthatnának az új kötvényekhez, hasonlóan a latin-amerikai országok által az 1980-as évek végén kibocsátott úgynevezett Brady-kötvényekhez, amelyek mögött amerikai államkötvények álltak fedezetül.

Ukrajnának azzal is foglalkoznia kell, hogy miként dolgozza át a számos állami tulajdonú vállalatánál fennálló kötvényeket. A Naftogaz állami gázipari vállalat tavaly önállóan átstrukturálta nemzetközi kötvényeit. A Financial Times arról számolt be, hogy a kötvénytulajdonosok egy csoportja nem akarta, hogy az Ukrenergo hálózatüzemeltető nemzetközi kötvényeit is bevonják az államadósság átalakításába.

Ukrajna legtöbb kétoldalú hitelezője 2027-ig felfüggesztette a törlesztési kötelezettségeket. Elemzők szerint Ukrajna dönthet úgy, hogy amennyiben a nyári határidő előtt nem sikerül megállapodnia a kötvénytulajdonosokkal, akkor hosszabbítást kér a teljesítésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock