Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti drágítás
Gazdaság

Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti drágítás

Portfolio
A korábbinál is óvatosabb hangot ütött meg Virág Barnabás MNB-alelnök a jegybank kamatdöntés utáni tájékoztatóján. Nincs hová sietni a további kamatcsökkentésekkel - mondta, amivel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy külső környezet függvényében akár kisebb is lehet a következő két hónapra várt 50-50 bázispontos kamatvágás. Az új kiemelt jelző a kamatpolitikára: türelmes. Virág bírálta a szolgáltatásárazás gyakorlatát, ami a visszatekintő infláción alapul. Megjegyezte, hogy amennyiben a szolgáltatásinfláció magasan marad, az importált inflációnak kell kisebbnek lenni a cél eléréséhez. Ez alig leplezett utalás arra, hogy a jegybank akár forinterősítésre is kényszerülhet.
Megosztás

Az üzemanyagárakról

A jegybank korábban figyelmeztetett: az ársapka kivezetését követően az árrések emelkedhetnek. Ez megtörtént, a jelenlegi árrések a korábbiaknál és a régiós árréseknél is magasabbak - mondja Virág.

Minden olyan beavatkozás, amelyek az árréseket lefelé viszi, indokolt lehet.

Megosztás

Döntési opciók

A monetáris tanács ma egy opciót tárgyalt, az 50 bázispontos mérséklést, egyhangú döntés született.

Megosztás

Milyen kamatpolitika jöhet a második félévben?

Az inflációs kép és a pénzpiaci közeg határozza meg a június utáni kamatpolitikát - mondja Virág Barnabás. Az év második felében az infláció ideiglenesen emelkedhet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, és

nagyon korlátozott lehet a kamatcsökkenési lehetőség az év második felében.

Megosztás

Elérhető-e a 6,5-7%-os kamat júniusra?

A piaci várakozás szerint az alapkamat 6,75%-os lesz júniusra, ez további két 50 bázispontos kamatcsökkentéssel érhető el - válaszolja a kérdésre Virág. Ugyanakkor a monetáris tanács folyamatosan vizsgálja a helyzet,

nincs hová sietni

hónapról hónapra hozzuk meg a kamatdöntéseinket.

Megosztás

Monetáris politikai összkép

A dezinfláció zajlik, de a szolgáltatások árazása aggodalmat okoz. A romló nemzetközi hangulatban a feltörekvő piacok megítélése változékony, a Fed várt kamatpályájának felfelé tolódása emeli a fejlett piaci hozamokat.

A hazai dezinfláció általános és erős. A folyó fizetési mérleg többlete jelentős, de a nemzetközi hangulat miatt a magyar kockázati felárak emelkedtek.

A szigorú monetáris politika szükséges az inflációs cél 2025-ös eléréséhez. Az országkockázati megítélés szempontjából kiemeltté vált a költségvetési hiánycél elérése. A romló befektetői hangulatban kiemelt kérdés, hogy megjelennek-e olyan kockázatok, amelyek veszélyeztetik a forintárfolyam vagy a hazai hozamok alakulását.

mnb5
Megosztás

Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB

A mai 50 bázispontos kamatvágás bejelentése után kiadta az indoklást is a Magyar Nemzeti Bank. A közlemény szövege három ponton is jelentősen változott az egy hónappal ezelőttihez képest, mert egyrészt azt hangsúlyozza a Monetáris Tanács két helyen is, hogy "óvatos és türelmes" monetáris politikára van szükség, másrészt az erőteljes és általános dezinflációra utalás kikerült a szövegből, harmadrészt viszont bekerült a szövegbe az, hogy áprilistól új szakasz kezdődött a monetáris politikában. Mindez arra utal, hogy a mai 50 bázispontos vágás után "óvatos és türelmes" stratégia mentén halad tovább a jegybank a beszűkült további kamatcsökkentési lehetőségek mellett.

Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB
Megosztás

A gazdaság élénkül

Az első negyedévben 1,5% körüli éves alapú GDP-növekedést várunk a részadatok alapján - mondja Virág.

mnb4
Megosztás

A szolgáltatások inflációja magas szinten ragadt

Ez igaz szerte a világban, de az infláció szerkezete Magyarországon is látványosan átalakult.

Ha a szolgáltatások inflációja magas marad, alacsonyabb importált inflációval tudjuk csak elérni a célunkat

mnb3
Megosztás

A dezinflációs trend lassult a világban

mnb2

Érezhető, hogy a fejlett gazdaságokban az inflációcsökkenés lelassult, esetenként meg is torpant - mondja az alelnök. Idehaza kitart az inflációcsökkenés, de további csökkenésre van szükség, hogy a célt elérje a jegybank.

Megosztás

Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti árazás

Virág Barnabás a fő üzenetek ismertetése során elmondta: ha 3-4%-os inflációs környezetben a gazdasági szereplők egy része 10% feletti drágításokat végez, akkor az infláció letörése sokkal nehezebb. Éppen ezért az MNB a piaci szolgáltatások áralakulását szorosan figyelemmel fogja követni.

Türelmes megközelítés kell a kamatpolitikában

- és ezt kétszer is szeretném aláhúzni, mondja Virág, jelezve, hogy a kamatokról hónapról hónapra, adatvezérelt módon dönt.

mnb1
Megosztás

Hamarosan élőben beszél Virág Barnabás a kamatcsökkentésről

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. Az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

Bár a döntés nem okozott meglepetést, így is akadnak kérdések, amelyekre érdekes válaszokat adhat Virág Barnabás:

  • Az alelnök beszélhet például arról, hogy miként változtatja a jegybank kamatpolitikai mozgásterét a fejlett gazdaságokban megfigyelhető hozamemelkedés.
  • A jegybank az év közepére 6,5-7%-os sávba "várja" az irányadó kamatot. Ez az időpont közeleg, lassan várható, hogy az év második felére várható kamatpályára is egyre erősebb utalásokat tesz.
  • A forint árfolyamát nem sikerült a jegybanknak erősíteni, pedig a dezinflációs kiemelt szerepet szán neki, így szóba kerülhet, hogy mennyire elégedett a jegybank a 395 körül ingadozó euró kurzussal.

Címlapkép forrása: Portfolio

Megosztás

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban.Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot
Megosztás

Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. Az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bilincs stock