Káoszt szült a republikánusok között, hogy Trump néhány tanácsadója lefejezné a Fedet
Gazdaság

Káoszt szült a republikánusok között, hogy Trump néhány tanácsadója lefejezné a Fedet

Portfolio
Nagy a káosz a republikánus kampánystábban, Trump nem hivatalos tanácsadói köre ugyanis olyan javaslatokat fogalmazott meg többek között a Fed jogköreinek csökkentéséről, amelyeket maga az elnök nyilvánosan nem támogat.

Az elmúlt hetekben a nem hivatalos republikánus tanácsadók olyan ötleteket vetettek fel, mint a dollárról leváló országok büntetése, az átalányadóra vonatkozó javaslat és a Federal Reserve reformja, hogy az elnök nagyobb befolyást gyakorolhasson a független központi bank felett – emlékeztet a Yahoo Finance. A lap kiemeli:

Trump maga az egyik ilyen elképzelést sem írta alá, és az engedély nélküli politikai tervek bosszantják a vezető kampánystábját.

Miközben Trump a kínai jüan, a magas lakásárak vagy a Fed makacsul magas kamatlábai miatt panaszkodott a tanácsadókkal folytatott futó beszélgetések során, nem adott hangot az ezzel kapcsolatos konkrét ötletek támogatásának, és nem kért hivatalos tervet informális gazdasági tanácsadóitól sem.

A lap megjegyzi, hogy a republikánus körökön belül a különböző frakciók nyilvános zsongása és szélsőséges elképzelései aláássák a figyelemre méltóan fegyelmezett kampány stratégiáját, amely segített Trumpnak a párt jelöléséhez, még akkor is, amikor bírósági ügyekbe keveredett. A gyakran szélsőséges gazdasági elképzeléseket felkaroló tervek megerősítik Trump politikai unortodoxiáját, és bizonytalanságban hagyják a választókat - és a piacokat - azzal kapcsolatban, hogy mit tenne a volt elnök egy második ciklusban.

Ezek az egyeztetés nélkül közölt gazdaságpolitikai tervek feldühítették Trump kampányának vezető tisztségviselőit, és elterelték a figyelmet az egyéb üzenetekről.

A kampányt lefoglalja Trump megjelenésének menedzselése a New Yorkban zajló büntetőperben, amely a hallgatási pénzek kifizetésével kapcsolatos, és annak kitalálása, hogyan lehetne saját érdekükre fordítani a politikai fejleményeket. Azzal is elfoglaltak, hogy stratégiát készítsenek, hogyan nyerjék meg a kulcsfontosságú csatatér-államokat novemberben, és adománygyűjtéseket terveznek, miközben megpróbálják behozni a Joe Biden elnökkel szemben fennálló lemaradásukat a  kampánypénzek terén.

Egy, a javaslatokat ismerő személy ahhoz hasonlította a közelmúltbeli gazdasági ötletek tömkelegét, mint amikor Trump tisztségviselői gyakran megjelentek a nyilvánosságban, hogy így próbálják formálni az elnök véleményét. Minden bizonnyal most is ilyen "önjelölt tanácsadók fontoskodásáról" lehet szó.

Egy maroknyi konzervatív agytröszt nagy erőkkel készül Trump visszatérésére, köztük a Heritage Foundation, az America First Policy Institute, a Conservative Partnership Institute és a Center for Renewing America.

Trump gazdasági tanácsokat kap korábbi vezető tisztviselőktől is, köztük Russ Vought, a Vezetési és Költségvetési Hivatal igazgatója, Robert Lighthizer volt amerikai kereskedelmi képviselő, Kevin Hassett, a Gazdasági Tanácsadók Tanácsának korábbi vezetője és Larry Kudlow, a Nemzeti Gazdasági Tanács korábbi igazgatója, valamint olyan gazdag adományozók, mint John Paulson és Scott Bessent, akiket már a pénzügyminiszteri poszt lehetséges jelöltjeként emlegettek.

Kulcstanácsadói közül sokan nem támogatják a Fedbe való beavatkozásra vonatkozó elképzeléseket.

A Trump-kampány hónapok óta próbálja megfékezni a különböző frakciók nem egyeztetett javaslatait, de csak korlátozott sikerrel.

Hadd legyünk itt nagyon pontosak: hacsak egy üzenet nem közvetlenül Trump elnöktől vagy kampánycsapatának egy felhatalmazott tagjától származik, a jövőbeni politikai bejelentések semmilyen aspektusa nem tekinthető hivatalosnak

- fogalmaztak Susie Wiles és Chris LaCivita kampánymenedzserek a médiának küldött írásbeli nyilatkozatukban korábban.

A republikánusok körében az egyik legmegosztóbb kérdés, hogy vissza kell-e szorítani a Federal Reserve hatalmát, és ha igen, hogyan. Trump első fehér házi ciklusa alatt gyakran próbált nyomást gyakorolni a Fedre és Jerome Powell elnökre, hogy tartsák alacsonyan a kamatlábakat. Az elnök maga is kritizálta a Fedet a jelenlegi kampányban, de konkrét fenyegetést nem fogalmazott meg.

Nyitott kérdés, hogy Trump egy második ciklusban olyan Fed-tisztviselőket és más fehér házi munkatársakat választana-e, akik a központi bank függetlenségét szeretnék megőrizni - mondta Nathan Sheets, a Citigroup Inc. globális vezető közgazdásza.

Bármilyen olyan politikát, amely érezhetően csorbítaná a függetlenséget, a piacok nagyon hevesen és kedvezőtlenül fogadnának, és nagy nyomás és volatilitás forrása lenne

- mondta. "Szerintem ez akkora problémát jelentene, hogy bármilyen politikai szereplő úgy gondolná, hogy a Fed függetlenségének csorbításából származó nyereség nagyon csekély lenne a lehetséges költségekhez képest, amilyeneket okozhatna."

Nem Trump az első elnök, aki megpróbál befolyást gyakorolni a Fedre azzal, hogy kamatcsökkentést és lazább politikát szorgalmaz.

Richard Nixon is kamatcsökkentésre szólított fel, aminek hatására az 1970-es években az infláció újra életre kelt. Ronald Reagan elnök, James Baker, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Paul Volcker akkori Fed-elnök 1984-es fehér házi találkozóján Baker nyomást gyakorolt a központi bank vezetőjére, hogy a választások előtt ne emelje a kamatokat.

Trump 2018-ban, amikor a jegybank még mindig emelte a kamatokat,  2019-ben is többször bírálta a Fedet és Powellt, sőt Powell kirúgásával fenyegetőzött. A Fed 2019 nyarán kezdte meg a kamatcsökkentést.

Néhány külsős Trump-tanácsadó azt is megvitatta, hogyan lehetne az elnöknek hatalmat adni Powell leváltására, mielőtt 2026-ban lejár a hivatali ideje.

Tekintettel a Fed mint intézmény függetlenségére, Trump nem rúghatja ki vagy válthatja le Powellt, és nem változtathatja meg azonnal a monetáris politikát. A Federal Reserve minden döntését a jegybank kormányzótanácsának jóvá kell hagynia, így még egy vagy két potenciális Trump-jelöltet is túl lehet szavazni.

A végrehajtó hatalom már átvette a monetáris politikát. Janet Yellen a kincstári politikát használta fel a monetáris politika kisajátítására és a pénzügyi feltételek enyhítésére. Az ő intézkedései az egyik oka annak, hogy a kamatemelések hatástalanok voltak

- mondta Bessent, Trump egyik támogatója egy interjúban, cáfolva azt a feltételezést, hogy Trump jelentős változtatásra törekszik. "Trump elnök és gazdasági csapata megérti, hogy az egyetlen dolog, ami lehorgonyozza a közép- és hosszú távú kamatlábakat, az a Fed hitelessége".

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szavazas-valasztas-szavazo-valaszto-valasztopolgar