FONTOS Egy sor területen betiltják az egyszer használatos műanyag csomagolásokat
Oxford Economics: júniusban jöhet a kamatcsökkentés a brit jegybanknál
Gazdaság

Oxford Economics: júniusban jöhet a kamatcsökkentés a brit jegybanknál

MTI
A brit jegybank jelezte, hogy az infláció csökkentésében elért jelentős haladás ellenére még nem érkezett el a kamatcsökkentések ideje, elemzői vélemények szerint azonban júniustól megkezdődhet a monetáris enyhítés.

A Bank of England idei harmadik kamatdöntő üléséről kiadott csütörtöki tájékoztatás szerint a kilenctagú monetáris tanács megosztott volt: heten kamattartásra szavaztak, két tanácstag 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre voksolt.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja - tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

Az így elért és továbbra is érvényes 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt ugyanakkor a hatodik egymás után, amelyen a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította a jegybanki kamatszintet.

A kamatdöntés csütörtöki ismertetésével egy időben kiadott 88 oldalas negyedéves pénzügypolitikai jelentés leszögezi: biztató számok érkeznek ugyan a reálgazdaságból, de a helyzet még nem érett meg arra, hogy a Bank of England kamatcsökkentési ciklusba kezdjen, mert további bizonyítékok kellenek arra, hogy az infláció tartósan alacsonyan marad.

A jelentés szerint a csökkenő nyersolaj- és földgázárak azt valószínűsítik, hogy az éves összevetésben számolt brit infláció a következő hónapokban 2 százalék környékére csökken, de az év második felében várhatóan ismét enyhén emelkedik.

A monetáris tanács elemzése szerint nem zárhatók ki további olyan globális sokkhatások, amelyek magasan tartják az inflációt. A Bank of England pénzügypolitikai jelentése e kockázati tényezők között említi annak lehetőségét, hogy a közel-keleti fejlemények nyomán ismét emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára.

A nagy-britanniai infláció ugyanakkor jelenleg két és fél évi mélyponton jár: a brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak márciusban, mint egy évvel korábban.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban túllépte a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon, amely 41 évi csúcspont volt.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a jelentős lassulás ellenére a brit inflációs ütem még mindig meghaladja a jegybanki célszintet.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóműhely, az Oxford Economics azonban csütörtök este összeállított előrejelzésében közölte: megítélése szerint több tényező is a monetáris tanács enyhítésre hajló alapállására vall.

Ezek egyike az, hogy Dave Ramsden, a Bank of England kormányzóhelyettese most először kamatcsökkentésre voksolt, a másik pedig az, hogy a monetáris tanács csütörtöki jelentésében megjelent egy korábban nem szereplő mondat, amely szerint a testület "a következő időszak adatismertetéseit" figyelembe véve dönt a további kamatpolitikáról.

Az Oxford Economics szerint ez olyan üzenet, amelyből már kamatcsökkentési időkeretre lehet következtetni.

A ház szerint továbbra is mérlegen van annak az esélymegoszlása, hogy az első kamatcsökkentés júniusban vagy augusztusban várható-e.

Az Oxford Ecomomics központi előrejelzési forgatókönyve ugyanakkor a kamatcsökkentési ciklus júniusi kezdetét valószínűsíti, és azzal számol, hogy a Bank of England az idén összesen 75 bázisponttal csökkenti alapkamatát.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Hiába a műanyagok elleni harc, most kezdődik csak igazán a plasztikkorszak