FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
Ingatlan

7 dolog, amire ha nem figyelsz, könnyen rémálommá válhat a lakásvásárlás

Portfolio
Egy nem körültekintően végrehajtott lakásvásárlás, az új otthon felett érzett öröm helyett igazi rémálommá is válhat. Éppen ezért, ha hosszas keresés után végre megtaláltuk az álmaink lakását, még ne írjuk rögtön alá az adásvételi szerződést, a bosszúságok elkerülése érdekében ellenőrizzük még a ZillowSztrorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaikban bemutatott 7 szempont szerint is az ingatlant, hogy a vásárlás tényleg csak örömet jelentsen!

1. A tulajdoni lapot kérjük le!

Mielőtt foglalót, vagy bármilyen összeget odaadnánk a megvásárolni kívánt lakásért cserébe, mindenképpen nézzünk rá az ingatlan tulajdoni lapjára. A nem hiteles tulajdoni lap akár ügyfélkapun keresztül is, egyszerűen lekérhető. Ugyan fizetni kell érte, de a díja mindössze 1000 forint, ami elenyésző összeg ahhoz képest, hogy egy szándéknyilatkozat aláírásakor már több százezer forintot is elkérhetnek tőlünk. Ezen szerepelhetnek olyan banki vagy egyéb széljegyek, amik töredékére csökkenthetik az ingatlan értékét.

2. Jól nézzük meg a környéket!

Szintén nagyon fontos, hogy járjuk körbe a környéket, ahol az ingatlant megvásárolni tervezzük, hiszen előre láthatólag több évig is a megadott helyen fogunk élni. Mint a ZillowSztorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik megállapítja, egy földszinti szórakozóhely miatt, akár 20 százalékkal a korábbi vételi ár alatt is eladta volna például egy vevő a csak valamivel korábban, ám nem körültekintően megvásárolt ingatlanját. De egy zajos autószerelőműhely a közelben is megkeserítheti az ott élők életét. Szintén fontos házon belül a lakóközösség valamilyen szintű megismerése, egy zajos, vagy egyéb szempontból problémás szomszéd is sok bosszúságot okozhat.

3. Vizsgáljuk meg a ház pénzügyi helyzetét!

A Lakáspiaci Mozaik szintén felhívja a figyelmet, hogy fontos a ház pénzügyi helyzetének a feltérképezése is: kérdezzünk rá a közös képviselőnél, hogy milyen felújításokat valósítottak már meg, és milyeneket terveznek a jövőben.

4. Derítsük fel, hogy vannak-e speciális, az épületet érintő szabályok!

Egyes helyeken a lakások felújítása esetén különleges szabályoknak kell megfelelni. Ilyenek lehetnek például a műemléki, vagy helyi építészeti értéket védő korlátozások. Ezek előírhatják, hogy cserélhetjük-e például az ablakainkat, vagy ha igen, akkor milyen típusra. Szintén kérdés lehet ilyen esetben, hogy lehet-e például kívülről szigetelni az épületet, vagy beépíteni a tetőteret. Az előbbieken kívül érdemes megnézni a kerület adott részére vonatkozó szabályozási terveket is, elég kellemetlen lehet például, ha pár évvel később tőlünk néhány méterre szélesítenek és alakítanak át főúttá egy utcát.

5. Mérjük fel jól a lakás állapotát?

Biztosan mindenki hallott pénznyelő felújításokról, ezért mindenképpen nagyon fontos, hogy a lakás állapotát jól mérjük fel. Ez azonban nem csak a felújítandó ingatlanokra vonatkozik, hanem akár az új lakások esetében is fontos lehet, hogy tüzetesen megvizsgáljuk, mi, milyen minőségben készült el. Jó állapotú ingatlanok esetében pedig azért, mivel ugyan a lakás nem szorul feltétlenül felújításra, de ha mondjuk a kazán elromlik, előfordulhat, hogy egy egész fűtésrendszer cseréjének közepén találjuk magunkat, ahol kéményt kell bélelni, és rendszert átalakítani, mivel a korábbi nyíltégésterű kazán már csak zártégésterűre cserélhető. Mint a Lakáspiaci Mozaik szerzői megjegyezik, "a külcsín mögé bepillantó szakember jóval pontosabban fel tudja mérni a műszaki állapotot, és egy átalakítási költségkalkulációval támpontot adhat az alkudozáshoz is."

6. Tájékozódjunk a fenntartási költségekről!

A lakásárán túl az sem mindegy, hogy későbbi otthonunkat milyen költséggel tudjuk fenntartani. Az adásvételhez kapcsolódóan ugyan el kell készíteni az ingatlan energetikai tanúsítványát, ezt azonban a legtöbb esetben már csak a szerződésaláíráshoz hozza az eladó. Ugyanakkor az ingatlan több kategóriával alacsonyabb osztályba tartozása azt is jelenti, hogy évente több százezer forintnyi plusz rezsiköltséget kell fizetnünk egy korszerűbb ingatlanhoz képest.

7. Tájékozódjunk a lakáspiaci helyzetről!

Szintén felhívták a Lakáspiaci Mozaik szerzői a figyelmet arra, hogy " a konkrét helyzetbeli alkupozíciónkat sokkal jobban meg lehet ítélni, ha képben vagyunk az általános lakáspiaci trendekkel is". Vagyis igyekezzünk megfelelően tájékozódni arról, hogy éppen merre tartanak a lakásárak.



7 dolog, amire ha nem figyelsz, könnyen rémálommá válhat a lakásvásárlás



7 dolog, amire ha nem figyelsz, könnyen rémálommá válhat a lakásvásárlás
Magnólia Ház



7 dolog, amire ha nem figyelsz, könnyen rémálommá válhat a lakásvásárlás
Eco Residence
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1